Telemetri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Telemetri (Tele + metri) betyr egentlig fjernmåling og er trådløs overføring av måledata. Overføringen kan skje via radiobølger eller optisk ved hjelp av for eksempel infrarødt lys eller laser. Såvel analoge som digitale systemer forekommer, men i den siste tiden har de digitale blitt helt dominerende på markedet. Avhenging av situasjonen og kravet til ytelse (sanntidskrav, rekkevidde og overføringskapasitet med mere) kan man bruke standardløsninger som for eksempel WLAN, radiomodem og GSM eller utvikle spesialløsninger. Telemetriutstyr kan deles inn i to hovedkategorier; langdistanse og kortdistanse.

Langdistansetelemetri brukes på avstander fra noen meter og helt til romfartøyer flere hundretusen kilometer unna. Oftest skjer overføringen mellom et kjøretøy av noen slag, for eksempel et prøvefly, en konkurransebil etc., og en sentral måledatainnsamlingsstasjon. Ved langdistansetelemetri samles normalt alle måledata fra ulike kilder sammen ved hjelp av et målesystem i kjøretøyet og sendes over en felles kanal.

Kortdistansetelemetri brukes på svært korte avstander, opp til et par meter. Slik telemetri finnes på grunn av at det av praktiske årsaker ikke går å ha ledninger mellom måledatainnsamlingen og måleobjektet, for eksempel når man vil måle på en roterende maskin. Disse utrustningene er oftest svært små (på størrelse med en tannpirkereske eller mindre) og inneholder all elektronikk som trengs for å utføre målingen og sende måledata. Oftest sendes bare måleverdiene fra en eller et par givere over en kanal.