DMX512-A

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

DMX512-A er en RS-485 basert kommunikasjonsprotokoll som brukes innen lysindustrien til å styre dimmere, moving heads, scannere og annet utstyr som styres fra et lysbord.

Historie[rediger | rediger kilde]

DMX512-protokollen ble først laget av USITT i 1986 som en felles standard innen lysindustrien, og har gjennomgått flere endringer. I dag brukes DMX512-A-protokollen fra 1990. Tidligere DMX-produkter har i noen tilfeller et problemer med å fungere sammen med nyere DMX-utstyr.

DMX512 erstattet raskt den gamle 0-10V-standarden for dimmere.

Protokollen[rediger | rediger kilde]

Et DMX-univers kan ha 512 kanaler, hver kanal kan ha en verdi fra 0-255. I større applikasjoner med mange intelligente lyskastere og dimmere, trengs det ofte flere DMX-universer. Det er ofte 2048 DMX-kanaler (4 universer) på mange avanserte lysbord i dag og flere går opp til 16 DMX-universer eller flere. Her brukes ofte Art-Net som er en protokoll som frakter DMX-signal over et vanlig LAN-nettverk.

Kobling[rediger | rediger kilde]

DMX512-utstyr er spesifisert med en 5 pins XLR-kontakt. Men man ser en økende trend til bruk av 3 pins XLR-kontakter, hovedsakelig på grunn av prisen og man kan ofte bruke høykvalitets mikrofonkabel til kortere kabelstrekk. Dette selv om at USITT ikke anerkjenner bruk av annen kontakt enn 5 pins XLR.

Både 5 pins xlr- og 3 pins xlr-konnektor kan brukes i overføring av DMX512-signal

Pin 1: Jord (Commond)
Pin 2: Data 1- (Primær)
Pin 3: Data 1+ (Primær)
Pin 4: Data 2- (Sekundær)
Pin 5: Data 2+ (Sekundær)

Pin 4 og 5 er i mange tilfeller ikke i bruk, og få produkter tar i bruk det sekundære dataparet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]