Smart strømmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksempel på en smart strømmåler som brukes i Europa hvilket kan redusere forbruk, stenge av strømmen (i tilfelle ubetalte regninger) og settes på igjen fjernstyrt.

En smart strømmåler, også kalt AMS («avanserte måle- og styringssystemer»), er en elektronisk innretning som registrerer strømkundens forbruk av elektrisk energi i intervaller på en time eller mindre og ved telemetering kommuniserer med nettleverandøreren og kraftleverandøren i det minste daglig for bruk til å sende faktura. Smarte strømmålere har en to-veis forbindelse mellom måleren og nettleverandørens sentrale system. I motsetning til de tradisjonelle målere kan de samle data uten menneskelig avlesing. Kunden på sin side kan til en viss grad styre strømregningen ved f.eks. å kjøre vaskemaskin og oppvaskmaskin om natten.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Norge ble det satt som mål å bytte til smarte strømmålere hos alle strømabonnenter innen 1. januar 2019.[1]

Tilkoblingsmuligheter[rediger | rediger kilde]

Smarte strømmålere muliggjør integrasjon med diverse utstyr i husholdningen slik at man kan bruke strøm når strømprisene er lave. Eksempler kan være billader, smarte hvitevarer, smarttermostat (oppvarming, ventilasjon og klimaanlegg), vaskemaskin og tørketrommel.

Effekttariff[rediger | rediger kilde]

Smarte strømmålere kan rapportere strømforbruk i sanntid og muliggjør derfor effekttariff, som er en prismodell for nettleie hvor kunder som bruker mye strøm på en gang betaler mer, mens kunder som har et jevnt forbruk gjennom døgnet får en rabatt. Motivasjonen for dette er at store svingninger i strømforbruk er en belastning for strømnettet, og at et jevnere forbruk kan gi mindre behov for utbygging og overdimensjonering av strømnettet. Per 2021 er det ikke vedtatt hvordan man skal implementere effekttariff i Norge.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]