Elbil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
En Tesla Model S til lading
Think – norsk elbil

En elbil (elektrisk bil) er en bil som drives av en elektrisk motor. Energien til framdrift lagres enten i batterier eller hentes fra en brenselcelle.

Bruk og begrensninger[rediger | rediger kilde]

En elektrisk motor har minst tre ganger så høy virkningsgrad som en bensinmotor, da 80–95 prosent av tilført energi benyttes til fremdrift, mot bensinbilens ca. 25-30 prosent. Energien lagres i batterier, og virkningsgraden til disse er derfor også viktig. Litium-ionebatterier kan ha over 90 prosent virkningsgrad, mens blybatterier ligger på mellom 75 og 85 prosent.[1] I tillegg må en vurdere virkningsgraden på kraftverket som leverer strøm, overføringstap og tap i batterilader. Kullkraftverk har en virkningsgrad på 30 prosent, mens gasskraftverk har over 50 prosent.[2] Tilsvarende for brenselceller må virkningsgraden, lagring og transport av hydrogen tas med. Selv om den elektriske motoren i seg selv har høy virkningsgrad er det uklart hva virkningsgraden for hele kjeden blir. Elbil gir lave eller ingen utslipp lokalt, men kan bidra til klimautslipp ved produksjon av nødvendig strøm eller hydrogen. Siden elbilen ikke slipper ut partikler lokalt er den godt egnet til bytrafikk. I tett trafikk i trange bygater har dermed elbilen store fordeler. På grunn av begrenset rekkevidde, passer elbilen i dag best i situasjoner hvor man forflytter seg korte avstander om gangen, som for eksempel i et bymiljø. Det har også blitt skissert hvordan elbiler kan brukes effektivt i et bildelingssystem .[3]

Strømutgiftene for kjøring med elbil pr km er lave. Batteriene er imidlertid i dag (2010) dyre og har begrenset levetid. I en sammenligning gjort av DinSide i 2007 kom allikevel elbilene bedre ut enn bensinbilene.[4] Aftenposten fant i 2010 også at elbil var mer økonomisk enn bensinbil dersom man bor i bystrøk og kjører mye.[5]

Dagens forskning viser at den om få år kan forvente å få en betydelig større rekkevidde og dermed dekke et mer variert transportbehov.

En ulempe med den høye virkningsgraden til elbiler er at det ikke genereres spillvarme, og andre varmekilder må benyttes for å varme opp kupéen og for å få varmluft på vinduene.

Entusiaster og miljø rundt bilene[rediger | rediger kilde]

Brukte elbiler har i dag et aktivt miljø av entusiaster som drifter og vedlikeholder biler bygget rundt tusenårsskiftet. Det finnes egne diskusjonsfora og en elbilwiki som brukes til å kommunisere og utveksle informasjon rundt disse bilene.

Miljø[rediger | rediger kilde]

En av de største miljøgevinstene med elbil er selvsagt at i bruk har den null utslipp, men også det faktum at en elbil inneholder ca 30% færre komponenter/deler, gir også en direkte miljøgevinst i form av billigere produksjon og at en har færre deler som må produseres, fraktes verden rundt og byttes i løpet av bilens livsløp.

Nyere elbiler med rekkevidde 240-750km pr lading, er ofte nok til å bli bil nr 1 i familer og dermed erstatter den ofte en dieselbil. Tesla har annonsert at innen 2017 har de 1000!km rekkevidde.

I Norge er kraften 99% fornybar(vannkraft), dette gjør selvsagt at elbil i Norge er ekstra miljøvennlig. Men også andre land kommer med større andel fornybar energi

Ved å kjøpe opprinnelsesgarantier kan man sikre seg at ladestrømmen kommer fra fornybare energikilder, som f.eks. norsk vannkraft. I de tilfellene der strømmen kommer fra lite miljøvennlige kraftverk som f.eks. kull- og gasskraftverk har man likevel en miljøgevinst da disse kraftverkene kan kjøres slik at de utnytter brennstoffet maksimalt, i motsetning til f.eks. bensin som forbrennes på tomgang i køkjøring. I tillegg gjør det faktum at elbilen ofte blir bil nummer to at bil nummer en brukes mindre til småkjøring. Dette medfører ytterligere redusert utslipp av klimagasser for dem som fremdeles trenger to biler.

I et større perspektiv er imidlertid miljøgevinsten litt mindre avklart: Batteriene har tradisjonelt vært store, tunge og inneholder miljøgifter. Nyere teknologi gjør imidlertid at batteriene stadig blir lettere og får høyere kapasitet. i 2015 testes det nye batterier i Sveits med opptil 200 ganger kapasitet av dagens batterier. Det testes også nye battereier med katode og anode utvunnet av Carbon fra bommull. Så fremtidens batterier vil trolig ikke inneholde litium og vil holde til mer en en ukes aktiv kjøring uten lading.

Politiske virkemidler[rediger | rediger kilde]

I flere land er det offentlige tiltak for å tilrettelegge kjøp og bruk av elbiler. I USA gis det ved kjøp av nye elbiler et føderalt skattefradag på 10 prosent av prisen på bilen, begrenset oppad til USD 4 000. Det gis også skattefradrag på opptil USD 100 000 per adresse for offentlige ladestasjoner. I Europa har en rekke land skattefradrag og andre insentiver for bruk og kjøp av elbiler, som redusert forsikring, offentlige ladestasjoner, områder med forbud mot ferdesel med biler fossilt brensel, tillat kjøring i kollektivfelt for elbiler, unntak fra bomavgifter, gratis parkering, gratis lading, med mer.[6] I Danmark er det 25 prosent skatt på elbiler, mens andre biler skattlegges med 205 prosent. Det er gratis parkering i København og andre byer, og enkelte gratis ladestasjoner.

Norske myndigheter har gitt elbilene en rekke insentiver:

 • Adgang til å kjøre i kollektivfelt[12]
 • Fra og med 2009 skulle det bli gratis å kjøre riksvegferge med elbil, men i motsetning til andre kjøretøyer omfattes ikke sjåføren av denne taksten. Resultatet ble at det på enkelte ferjestrekninger ble dyrere med el-bil fordi man må betale persontakst for føreren. I ettertid har det blitt bestemt at man kan velge å betale MC-takst i stedet for person-takst dersom det blir billigere.[13]

I Oslo gis det i tillegg tilskudd til etablering av offentlig tilgjengelige ladestasjoner.[14]

Varianter[rediger | rediger kilde]

 • En batterielektrisk bil eller ren elbil benytter elektrokjemisk energi i ladbare batterier.
 • Brenselcelleelektriske biler benytter elektrisk energi fra en brenselcelle som forbruker drivstoff i en elektrokjemisk reaksjon for å produsere elektrisitet
 • Hybridelektriske kjøretøy kombinerer den elektriske motoren med en annen teknologi for fremdrift, eksempelvis en forbrenningsmotor. I dag får alle hybridbiler strøm fra generator som drives av forbrenningsmotoren. De store bilselskapene utvikler nå plugg-inn-hybrider, der det vil være mulig å lade bilen via strømnettet. Bensinmotoren trer kun inn når det er behov for ekstra ytelse, eller når batteriet nærmer seg tomt. Til normal kjøring vil PHEV bilene gå på ren strøm.

Produksjon og salg[rediger | rediger kilde]

Historisk store elbilprodusenter inkluderer amerikanske Detroit Electric Car Company som i perioden 1907–1939 produserte minst 10 000 elbiler og franske PSA Peugeot Citroën som produserte ca. 10 000 elbiler på 1990- og 2000-tallet. Britiske Sinclair Vehicles som produserte 12 000 små trehjuls elbiler i 1985 må også nevnes.

Elbiler i Norge[rediger | rediger kilde]

Tesla ladestasjon i Lier

Staværn Bilfabrik produserte i 1919 ca. 10 elektriske lastebiler, og Strømmens Værksted lagde tre prototyper i 1971.[15] Think produserte over 2 000 elbiler i Norge i perioden 1990–2009. I dag produserer kun elbilNORGE (Buddy) elbiler i Norge. I tillegg importeres et større antall brukte elbiler av Enviro Elbilsalg.

Under første verdenskrig var det mangel på bensin i Norge, og elbiler, spesielt elektriske lastebiler og varebiler, ble populære. I 1921 var det minst 179 elbiler i Norge. Men interessen for elbiler falt raskt utover 1920-tallet på grunn av den svake motoren. Under andre verdenskrig ble det igjen mangel på bensin og interessen for elbiler økte igjen. Det var trolig flere elbiler i Norge på denne tiden enn i 1921. Etter at krigen var slutt falt interessen igjen.[15]

Allerede før første verdenskrig fikk vi de første elektriske busser i Norge, først ute var Drammen i 1909. I Oslo begynte man å kjøre elektriske busser i 1940, mens Stavanger og Bergen fikk slike busser i hhv. 1947 og 1950. Stavangers trolleybuss ble nedlagt i 1963, Drammens i 1967 og Oslos i 1968.

Fra 2000 og utover har antallet elbiler i Norge igjen vært økende.

I september 2012 var det 8 581 registrerte elbiler i Norge[16] med Nissan som det mest utbredte bilmerket.[17][16] Nær 30 prosent av de norske elbilene er registrert i Akershus[16] og 52% hører til i Oslo og Akershus.

Per 1. august 2013 hadde antallet elbiler på norske veier økt til 13 072. Elbiler utgjorde 2,6% av personbilsalget denne måneden.[18]

7. august 2013 ble de 15 første Tesla Model S med en rekkevidde på nærmere 500 km levert til norske kjøpere fra forhandleren på Alnabru.[19]

Antall registrerte elbiler i Norge (per mai 2015).[20][16][21]
Antall solgte elbiler per år i Norge.[22][16][21]
Prosentvis andel elbilmerker registrert i Norge per mai 2015.[21]

Merker og modeller[rediger | rediger kilde]

Elbiler som er i produksjon[rediger | rediger kilde]

I listen nedenfor er kun biler som er eller er antatt å være produsert i minst 100 eksemplarer tatt med. Listen kan være mangelfull.

Bilde Merke Modell Produksjonsår Antall produsert Rekkevidde Toppfart Effekt Antall seter (voksne) Nypris Kommentarer
BMW i3 Tyskland BMW BMW i3 80-160 km[23] 4 kr. 249 900,- i Norge i 2014.[23]
Ford Focus Electric USA Ford Focus Electric Minst 685 stk (per 2012)[24]
Tyskland Volkswagen e-Up 2013-
Tyskland Volkswagen e-Golf 2014- 130-190 km 140 km/t 85 kW 5 kr. 251 800,- i Norge i 2014.
Smart ForTwo Electric Drive Smart Fortwo Electric Drive Minst 1000 stk (per 2012)[24]
Renault Fluence Z.E. Frankrike Renault Fluence Minst 1407 stk (per 2012)[24]
Bolloré Bluecar Italia Bolloré Bluecar Minst 1543 stk (per 2012)[24]
BYD e6 Kina BYD Auto e6 Minst 1700 stk (per 2012)[24] 300 km 5
Tesla Model S USA Tesla Motors Model S 2012– Minst 25000 stk (per des. 2013)[25] 375-500 km[26] 5 fra 446 600,- til 595 000,- i Norge i 2012.
Renault Twizy Frankrike Renault Twizy Minst 9020 stk (per 2012)[24]
Renault Kangoo Z.E. Frankrike Renault Kangoo Z.E. 2011– 6254 stk (per 2012)[27] 80-170 km[28] 130 km/t 44 kW 2 222.900 kr + batterileie fra 894 kr pr måned kr i Norge i 2012.
Peugeot iOn Frankrike/Japan Peugeot iOn 2010– Minst 3095 stk (per 2012)[24] 75-180 km[28] 130 km/t 47 kW 4 240 000 kr i Norge i 2011.
Citroën C-Zero Frankrike/Japan Citroen C-Zero 2010– Minst 3152 stk (per 2012)[24] 80-150 km 130 km/t 47 kW 4 240 000 kr i Norge i 2011.
Nissan Leaf Japan Nissan Leaf 2010– Minst 26 566 stk (per 2012)[24] 76-160 km 150 km/t 80 kW 5 30 990 pund (282 800 kr) i Storbritannia i 2011. I salg i Japan og USA fra desember 2010, i Norge fra november 2011.
Mitsubishi i MiEV Japan Mitsubishi [29] i MiEV 2009– 15000 stk (per 2011)[30] 75-180 km[28] 130 km/t 47 kW 4 239 900 kr i Norge i 2010. I salg i Japan og Storbritannia fra april 2010, i Norge fra desember 2010.
Tazzari Zero Italia Tazzari Tazzari Zero 2009– 600 stk (per 2011)[31] 60-130 km[28] 100 km/t 15 kW 2 169 900 kr i Norge i 2011.
Tesla Roadster USA Tesla Motors[32][33] Roadster 2008– 900 stk (per 2009)[34] 280-390 km 201 km/t 185 kW 2 700 000 kr i Norge i 2010. 98 000 USD (550 000 kr) i USA i 2008. Nær 7000 litium-ion-batterier. 3946 mm lang. Forventet levetid på batteriene: 5-7 år/160.000 km
Smart Tyskland Smart Smart ED 2007– Minst 100 stk (per 2010)[35] 135 km 100 km/t 20 kW 2 Bilen kan per 2011 leases i USA. I 2007 kunne bilen leases av bedriftskunder i England.
Buddy Norge Elbil Norge[36][37][38][33] Buddy ALB 2007– Minst 361 stk (per 2008) 30–80 km[28] 80–90 km/t 13 kW 3 147 800 i Norge i 2010. 158 000 kr i Norge i 2009. Klassifisert som firehjuls motorsykkel. Lengde: 2440 mm. Vekt: 795 kg. Blybatterier.
Zap Xebra Kina ZAP[39][40] Xebra 2006– minst 500 stk 40 km 64 km/t 5 kW 4 11 000 USD (62 000 kr) i USA i 2008 Tre hjul. Blybatterier.
NICE Mega City Storbritannia NICE[41][38] MEGA City / e-City 2006– ca 200 stk per 2008[42] 65–110 km 65 km/t 4 kW 2 11 500 £ (119 000 kr) i Storbritannia i 2008 To ekstra barneseter tilgjengelig. Tolv 12-volts blybatterier. Lengde: 296 cm. Vekt: 750 kg.
Maranello Italia EFFEDI Automotive Group[43][44][38] Maranello4 / SCE Star / SCE Superstar 2004– 50–70 km 45 km/t 4 kW 2 128 000 kr i Norge i 2009 Åtte blybatterier. To personer kun hvis range-extender (bensinmotor) brukes, ifølge noen kilder. Lengde: 264 cm.
Reva India/USA Reva[45][46][47][48][38][33] Reva i / G-Wiz 2001– 2500 stk (per 2008) 30–70 km[28] 65–80 km/t 6–13 kW 2 115 900 i Norge i 2010. 99 000 kr i Norge i 2008. Klassifisert som firehjuls motorsykkel. Åtte 6-volts blybatterier. Krever vannpåfylling av bruker hver 2.–4. uke. Litiumion-batterier tilgjengelig mot merkostnad. Tilgjengelig med DC- eller AC-motor. To ekstra barneseter tilgjengelig. Lengde: 2600 mm. Vekt 665 kg.
ZENN Canada ZENN Motor Company[49][36][50] ZENN 2000– 350 stk 48–80 km 40 km/t 5,7 kW 2 12 000 USD (68 000 kr) i USA i 2008 12 6-volts blybatterier.
Dynasty It Sedan Canada Dynasty Electric Car Corporation[51][52][38] It 2001– 200 stk 55 km 40 km/t 4,1 kW 4 19 000 USD (135 000 kr) i USA i 2009 Fire eller seks tolvvolts blybatterier. Lengde: 3566 mm. Vekt: 660 kg.
GEM e4 USA/Frankrike Global Electric Motorcars[38] GEM e4 142 stk per 2010[53] 45 km 40 km/t 6 kW 4 10 295 USD (73 000 kr) i USA i 2009 Seks tolvvolts blybatterier. Lengde: 325 cm. Vekt: 585 kg.
Corbin Sparrow USA Myers Motors[54][36][55][51] NmG 1999– Minst 300 stk 80 km 122 km/t 20 kW 1 35 000 USD (197 000 kr) i USA i 2008 Tre hjul. 13 tolvvolts blybatterier. Tidligere kjent som Corbin Sparrows.
Piaggio Porter (bensinmodell) Italia Micro-Vett[38] Piaggio Porter 1995– 5000 stk per 2011[56] 70 km 60 km/t 9 kW 4 222 000 kr i Norge i 2009 Lengde: 337 cm. Blybatterier. Litiumion-batterier tilgjengelig. Også tilgjengelig som 2-seter og 6-seter.
Twike Tyskland FINE Mobile GmbH[57][58] Twike 1992– Minst 850 stk 40–150 km 85 km/t 2–3 kW 2 22 000 € (180 000 kr) i Tyskland i 2008 Hybrid av el-bil og sykkel med tre hjul. NiCd- eller LiIonMn-batterier. 2650 mm lang.
CityEl Tyskland Smiles AG[59][58][38] CityEl / Mini-El 1987– 5500 stk (per 2007) 40–90 km 50–63 km/t 2,5–3,5 kW 1 fra 9 189 € (88 200 kr) i Tyskland i 2008 Tre hjul. Blybatterier eller Lithium batterier. 2750 mm lang.

Ytterligere produsenter med ukjent antall produserte biler:

 • Norge Buddy BAES
 • USA Hybrid Technologies
 • USA Chrysler GEM[51]
 • USA Detroit Electric (eksakt kopi av modellen fra begynnelsen av 1900-tallet)
 • USA DeLorean Motor Company (DMC-Texas)
 • Kina Fly Bo[51]
 • Modec[51]
 • Storbritannia Smith Electric Vehicles[51]
 • Kina BrainBuggy[38]
 • Kina Fribest FC6500E (NEV HY-B22120)[38]
 • Italia Elettrica[38]
 • Kina Longwise EVL026V, SUV EVL050V, EVL026F, EVL026V (Quiet Car One)[38]
 • Italia Micro-Vett: Elektrisk konvertert Fiat e500, Fiat Fiorino, Fiat Doblo, Fiat Scudo.[38]
 • Kina/USA: Miles Automotive ZX40 ST[38]
 • Kina NEV EVL021V (Brain Buggy)[38]
 • GM 6500
 • Kina/Danmark Geely Nanoq / Lynx Nanoq / Nofuel Nanoq

Biler som hittil er produsert i små antall:

 • USA American Electric: Kurrent.
 • USA Commuter Cars Corporation: Tango (4 stk per januar 2009)[38]
 • Italia Venturi Fetish (25 stk per januar 2009)[51][38]
 • Storbritannia NICE: MyCar og Ze-0.

Elbiler som ikke lenger er i produksjon[rediger | rediger kilde]

De nyeste av disse bilene er hovedsakelig konstruert på slutten av 1990-tallet og til ca. 2004 for noen av de franske utgavene. Disse bilene har en relativt kort rekkevidde (inntil ca. 100 km på en lading). Flere av disse modellene er å få kjøpt brukt. I listen nedenfor er kun biler som er eller er antatt å være produsert i minst 100 eksemplarer tatt med. Listen kan være mangelfull.

Bilde Merke Modell Produksjonsår Antall produsert Kjørelengde Toppfart Effekt Antall seter (voksne) Nypris Kommentarer
Fisker Karma USA/Finland Fisker Karma 2011–2012 ca. 2456 stk (per 2012)[60]
Think City 2007 Norge Think[61][62][33] City (A306) 2008–2012 2500 stk (per 2010)[63] 100–160 km[28] 100 km/t 27 kW 2 224 000 i Norge i 2010. 199 000 kr i Norge i 2008 Klassifisert som personbil. Zebra-batterier (NaAlCl4) eller Enerdel litium ion-batterier. Var også tilgjengelig i 4-seters utgave fra desember 2010. 3120 mm lang.
Kewet Norge Elbil Norge[58] Kewet 1991–2007 1000 stk 50–80 km 80 km/t 12 kW 2 Blybatterier. 2440 mm lang.
Citroën Saxo (bensinmodell) Frankrike Citroën[64][58] Saxo Electrique 1996–2005 5500 stk[65] 75–120 km 90 km/t 11–20 kW 4 20 6-volts NiCd-batterier. 3720 mm lang.
Citroën Berlingo Electrique Frankrike Citroën[58][66] Berlingo Electrique 1998–2005 1749 stk 80–110 km 95 km/t 15,5–28 kW 2 Kan bygges om til 4-seter. 27 6-volts NiCd-batterier. 4110 mm lang.
Renault Kangoo (bensinmodell) Frankrike Renault[67][68] Kangoo Electri'cité 2002-2004 Færre enn 500 stk 60–90 km 90–100 km/t 20 kW 5 25 400 € (196 000 kr) i Frankrike i 2003 NiCd-batterier.
Peugeot 106 elbil Frankrike Peugeot[69] 106 El 1995 eller 1997–2004 2800 stk (per 2000) 64–90 km 95 km/t 11–20 kW 4 NiCd-batterier
Think City 2002 Norge Think[61] City (286) 1999–2003 1005 stk 2 NiCd-batterier.
Toyota RAV4 EV Japan Toyota[70][71] RAV4 EV 1997–2003 1575 stk 80–215 km 125 km/t 50–67 kW 4–5 29 000 USD (230 000 kr) i California i 2002 NiMh-batterier. 3980–4160 mm lang.
Ford Ranger EV USA Ford[70][36] Ranger EV 1998–2002 1500 stk 97–105 km 120 km/t 90 kW 2 90 kW effekt. NiMh-batterier. 4788 mm lang.
Peugeot Partner (bensinmodell) Frankrike Peugeot[72] Partner El 1998-2001? 75–100 km 95–100 km/t 28 kW 2 27 6-volts NiCd-batterier. 4110 mm lang.
Nissan Hypermini Japan Nissan[70] Hypermini 1999–2001 219 stk 115 km 100 km/t 24 kW 2 Litium-ion-batterier.
Nissan Altra EV Japan Nissan[70] Altra EV 1998–2000 130 stk 190 km 75 km/t
Honda EV Plus Japan Honda[70] EV Plus 1997–1999 300 stk 180 km 130 km/t 66 kW 4 24 12V NiMh-batterier. Tilgjengelig kun i California.
Chevrolet S-10 (bensinmodell) USA Chevrolet[36] S-10 EV 1997–1999 500 stk 96–145 km 112 km/t 85 kW 2 NiMh-batterier.
General Motors EV1 USA General Motors[73] EV1 1996–1999 1117 stk 90–240 km 130 km/t 102 kW 2 NiMh-batterier. Bilen var kun tilgjengelig i California og Arizona, og kun på leasing-kontrakt.
USA Chrysler[36][74] EPIC 1998 207 stk 129 km 90 kW 7 NiMH-batterier. Bilen var kun tilgjengelig i California og New York, og kun for leasing. Alle bilene ble tatt tilbake etter endt leasing-periode.
Renault Clio (bensinmodell) Frankrike Renault[75][76][77][78] Clio Electrique 1996–1998? Minst 209 stk 60–100 km 100 km/t 21 kW 4 149 000 SEK (143 000 kr) i Sverige i 2000 19 NiCd-batterier. Noen modeller kun som 2-seter. 3709 mm lang.
Volkswagen Golf III (bensinmodell) Tyskland Volkswagen[70][79] Golf CityStromer 1995–1998 150 stk 40–70 km 100 km/t 20 kW 4 16 blybatterier.
Renault Express (bensinmodell) Frankrike Renault[80][81][82] Express Electrique 1993/1994–1998 Minst 60 stk, kanskje 1000 60–100 km 80–90 km/t 16–19 kW 4 NiCd-batterier. Noen modeller kun som 2-seter.
Citroen AX (bensinmodell) Frankrike Citroën[58][83] AX Electrique 1994–1996 364 stk 80–100 km 90 km/t 11–20 kW 4 NiCd-batterier. 3525 mm lang.
Pivco Citi Bee Norge Pivco Citi Bee 1994–1995 120 stk 100 km 90 km/t 30 kW 2 NiCd-batterier, 100Ah, 120V. 2840 mm lang.
Sinclair C5 Storbritannia Sinclair Vehicles[84] C5 1985 12000 stk 21 km 24 km/t 0,25 kW 1 400 £ (4 000 kr) i Storbritannia i 1985 Tre hjul. Pedaler for økt rekkevidde.
Enfield 8000 Storbritannia Enfield Automotive[85] 8000ECC 100 stk 060-100 km antgelig. 145km maks sitert. 100 km/t 0 kW 2+2 00 £ ( 000 kr) i Storbritannia i 19xx Jeep- og sommer-modeller. Aluminium karosseri. Aerodynamisk. Omstridt rekkevidde.
Citicar USA Sebring-Vanguard[70] Vanguard Citicar 1974–1976 2200 stk 64 km 70 km/t 2
Minica (bensinmodell) Japan Mitsubishi Minica EV 1971–1976 ca 120 stk Blybatterier
Japan Daihatsu[86] Hospitality vehicle 1970 264 stk 4 Til bruk på World Expo i Osaka i 1970.
Henney Kilowatt 1960 USA Eureka Williams Corporation[87] Kilowatt 1959–1960 100 stk 97 km 97 km/t 2 12 seksvolts batterier.
Tama Denki Jidosha Japan Tachikawa Hikōki K.K. (Tachikawa Airplane Company) / Tōkyō Denki Jidōsha K.K. (Tokyo Electric Motor Car Co.) / Prince Jidōsha Kōgyō K.K. (Prince Motor Company) Tama 1947–1948 65 km 35 km/t 3,3 kW 4
Milburn Light Electric 1919 USA Milburn Wagon Company Milburn Light Electric 1914-1923 3 000-4 300 stk[88] 80 km 31 km/t 4
Detroit Electric 1916 USA Detroit Electric Car Company[89] Detroit Electric 1907–1939 Minst 10 000 stk 130 km 32 km/t 4
Baker Electric Coupe 1908 USA Baker Electric Baker Electric 1899–1915

Ytterligere produsenter/merker:

 • Fiat 600 Elettra
 • Skoda Favorit E

Det finnes også konverterte biler, for eksempel amerikanske AC Propulsions eBox, som er basert på bensinbilen Scion xB, finske Elcat basert på Subaru Sambar, svenske ombygde Fiat Scudo. I Sverige ble britiske Reliant Fox-biler ble konvertert til elbiler på slutten av 1980-tallet. Det er svært få konverterte elbiler i Norge.

Kommende modeller[rediger | rediger kilde]

En ny generasjon med elbiler er nå under utvikling og i ferd med å bli tilgjengelige. På grunn av ny batteriteknologi har disse en langt bedre rekkevidde og høyere ytelse, samtidig som de fremdeles er svært miljøvennlige. Eksempler på disse bilene er:

Land Merke og Modell Planlagt i salg Kommentarer
USA Chrysler GEM Peapod 2009[90]
Kina Fusin QQ Electric 2009[38]
Kina Lifan 520 2009[38]
Frankrike Heuliez Friendly 2010[38]
Storbritannia Lightning GT Electric Car 2010
Tyskland Mercedes-Benz Smart Electric Drive 2010
Kina/USA Miles EV 2010 Tidligere kjent som Miles XS500 / ZS500. Var først planlagt i salg fra 2009.[38]
Japan Nissan Cube EV 2010
India/Norge Tata Motors Indica Vista EV 2010[91] Var opprinnelig planlagt i salg fra 2009[92]
Tyskland BMW Mini E 2011 (Europa)[93] Opprinnelig planlagt 2010.
USA Chevrolet Volt 2011 (Europa)[93] Opprinnelig planlagt 2010. Bilen har elektrisk drift, men en bensinmotor lader batteriene.
USA Ford Transit Connect BEV 2011 (Europa)[93] Opprinnelig planlangt 2010[94]
Storbritannia Lotus Evora 2011 (Europa)[93]
Tyskland Mercedes BlueZero 2011 (Europa)[93]
USA Opel Ampera 2011 (Europa)[93] Bilen har elektrisk drift, men en bensinmotor lader batteriene.
Japan Toyota FT-EV 2012 (Europa)[93]
Tyskland Volkswagen Golf blue-e 2012 (Europa)[93]
Sverige Volvo C30 E 2012 (Europa)[93]
Tyskland BMW 1 Active E 2012 eller 2013 (Europa)[93]
Frankrike Peugeot BB1 2012 eller 2013 (Europa)[93]
Frankrike Renault Zoe 2012 eller 2013 (Europa)[93]
Tyskland Volkswagen E-Up! 2013[95]
USA Aptera 2e Tidligere kjent som Aptera Typ-1e
India Reva NXG Lansert 16. september 2009.[96]
India Reva NXR Lansert 16. september 2009.[96]
Japan Subaru R1e
Italia Venturi Eclectic
Frankrike Cleanova
USA Spark Electric Vehicles Comet
USA Phoenix Motorcars Sport Utility Truck / SUV
Mexico Proteon
USA Universal Electric Vehicles Spyder
Brasil Obvio 828e
USA Venture Vehicles VentureOne

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Teknisk Ukeblad, 27. mai 2008:Batteriet: Den nye bensintanken
 2. ^ Samferdels, nummer 3, 2007: "Ren" energi har også en CO2-konsekvens
 3. ^ Trond Andresen og Jørgen Dale: A proposal for a IT-mediated urban eletric vehicle sytem (pdf)
 4. ^ Spar 14.000 i året med el-bil
 5. ^ aftenposten.no, 25. august 2010: Så mye sparer du på å kjøre elbil
 6. ^ AVERE: Oversikt over statlige subsidier
 7. ^ Finansdepartementet (17. mars 2008). «FOR 2001-03-19 nr 268: Forskrift om engangsavgift på motorvogner.». Lovdata. s. § 4–10. Besøkt 10. september 2008. «Motorvogn som bare bruker elektrisitet til framdrift er fritatt for engangsavgift etter Stortingets avgiftsvedtak § 6 nr. 9.» 
 8. ^ Finansdepartementet (1. september 2008). «LOV 1969-06-19 nr 66: Lov om merverdiavgift.». Lovdata. s. § 16 nr. 14. Besøkt 10. september 2008. «Det skal ikke betales avgift av omsetning av: (...) 14. Kjøretøyer som bare bruker elektrisitet til framdrift.» 
 9. ^ «Spørsmål nr. 672 til skriftlig besvarelse fra Trine Skei Grande om økt tilrettelegging for bruk av elbil». Finansdepartementet. 16. februar 2009. Besøkt 25. november 2009. «Foruten fritak for merverdiavgift ved omsetning, er elbiler fritatt for engangsavgift og ilegges kun 390 kroner i årsavgift.» 
 10. ^ Samferdselsdepartementet (1. januar 2008). «FOR 1993-10-01 nr 921: Forskrift om offentlig parkeringsregulering og parkeringsgebyr.». Lovdata. s. § 8a. Besøkt 10. september 2008. «Elektrisk bil kan, på plass der det er innført avgiftsparkering etter § 2, parkeres uten at det betales avgift.» 
 11. ^ Statens vegvesen (1. januar 2001). «Håndbok 102: Bompengeprosjekter.». Statens vegvesen. s. 103. Besøkt 5. desember 2010. «Fritaket gjelder kjøretøy som kun er elektrisk drevet og som har drivstoffkode 5 i vognkortet.» 
 12. ^ Samferdselsdepartementet (29. februar 2008). «FOR 1986-03-21 nr 747: Forskrift om kjørende og gående trafikk (trafikkregler).». Lovdata. s. § 5 nr. 2. Besøkt 9. september 2008. «Kjøring i kollektivfelt og sambruksfelt er bare tillatt som angitt på offentlig trafikkskilt. Likevel kan elektrisk eller hydrogendrevet motorvogn, (...) eller uniformert utrykningskjøretøy nytte slike felt.» 
 13. ^ Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (5. september 2008). «Innlegg på elbil-seminar, Lærdal». Regjeringen. Besøkt 6. oktober 2008. «Og ikkje minst – og dette er heilt nytt: Frå og med 2009 kan elbilar køyre gratis på riksvegferjer.» 
 14. ^ Oslo kommune: Tilskuddsordning for etablering av ladestasjoner for el-motorvogn
 15. ^ a b Den miljøvennlige bilen er det noe nytt fenomen?
 16. ^ a b c d e Elbilkartet
 17. ^ aftenposten.no, 13. januar 2010: Elbiler kan bli skviset fra bussfeltet
 18. ^ Elbilsalget: Stille før stormen i juli
 19. ^ Kjendiser først av 13 ferske Model S-eiere
 20. ^ elbil.no: Elbilbestanden i 2010
 21. ^ a b c http://www.gronnbil.no/statistikk/
 22. ^ aftenposten.no, 9. juni 2011: Se hvor årets elbil-kjøpere bor
 23. ^ a b Elbil.no: Kjøpsveiledning
 24. ^ a b c d e f g h i insideevs.com: World’s Most Comprehensive 2012 Global Plug-In Vehicle Sales List
 25. ^ http://www.bloomberg.com/news/2014-01-14/tesla-delivered-6-900-cars-in-fourth-quarter-executive-says.html
 26. ^ Elbil.no: Elbiler idag
 27. ^ renault.com: . "Ventes Mensuelles
 28. ^ a b c d e f g Elbil.no: Elbiler idag Siteringsfeil: Invalid <ref> tag; name "elbil240311" defined multiple times with different content Siteringsfeil: Invalid <ref> tag; name "elbil240311" defined multiple times with different content Siteringsfeil: Invalid <ref> tag; name "elbil240311" defined multiple times with different content
 29. ^ klikk.no, 18. januar 2010: 2011 - Mitsubishi i-MiEV
 30. ^ greencarreports.com, 4. oktober 2011: 2012 Mitsubishi i: First Drive, U.S.-Spec MiEV
 31. ^ dailyautomotive.net: Tazzari Zero Roadster e Special Edition
 32. ^ [1]
 33. ^ a b c d elbil.no: Nyttig info når du skal kjøpe elbil
 34. ^ motortrend.com, 9. desember 2009: First Test: 2010 Tesla Roadster Sport
 35. ^ The New York Times, 11. juni 2010: The Electric Smart: A Car That Seems to Demand Batteries
 36. ^ a b c d e f EV World: Production Electric Drive Vehicles
 37. ^ E24, 3. desember 2008: Salget av el-biler doblet
 38. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Elbil- och laddhybridguide 2008 - 2009
 39. ^ Yahoo Finance, 6. november 2008: ZAP Redesigns 2009 Electric City Car With Hatchback, Debut at Sacramento International Auto Show November 6-9
 40. ^ Yahoo Finance, 8. oktober 2008: ZAP Has Record Third Quarter Electric Vehicle Shipments
 41. ^ NICE
 42. ^ ecowhizz.com: Compact Electric Cars
 43. ^ Maranello 4 Cycle
 44. ^ Lcar
 45. ^ Reva India
 46. ^ revanorge.no: Priser
 47. ^ GoinGreen: G-Wix Technical Specs
 48. ^ earth2tech.com: Reva Revs Up
 49. ^ ZENN Motor Company
 50. ^ environmentalmotors.com: ZENN
 51. ^ a b c d e f g venturebeat.com, 10. januar 2008: 30 electric cars companies ready to take over the road
 52. ^ Dynasty Electric Vehicle
 53. ^ automotix.net: 2009 GEM e4 PARKING BRAKE
 54. ^ Myers Motors
 55. ^ Electric Cars: A Definitive Guide
 56. ^ The new Piaggio Porter Range 2011
 57. ^ Twike
 58. ^ a b c d e f Solarmobil: Katalog 96/97
 59. ^ New York Times - Wheels, 31. august 2007: It’s Electric: the CityEl Trike
 60. ^ Deepa Seetharaman and Paul Lienert (17. juni 2013). «Special Report: Bad Karma: How Fisker burned through $1.4 billion on a 'green' car». Reuters. Besøkt 18. juni 2013. 
 61. ^ a b Think: Specifications/Technical-data
 62. ^ BilNorge.no, 8. desember 2008: Hvor ble det av Think-kundene?
 63. ^ Teknisk Ukeblad, 14. oktober 2010
 64. ^ [2]
 65. ^ La C-Zéro : la petite Citroën électrique
 66. ^ elweb.info: Citroen Berlingo
 67. ^ calcars.org: Plug-In History
 68. ^ vermonttoday.com: CVPS, Schools Collect Data On New PLEHs
 69. ^ [3]
 70. ^ a b c d e f g Car History 4U: Battery / Electric Powered Motor Cars / Automobiles
 71. ^ evaap.org, oktober 2003: FOR THE NEXT GENERATION: EV, HEV & FCV
 72. ^ Clean@uto: EVS 21 - Peugeot presents Partner Electric Van and the Quark
 73. ^ Conceptcarz: 1999 GMC EV1
 74. ^ econogics.com: On-Road Electric Vehicle Inventory
 75. ^ Renault Clio Electrique
 76. ^ Renault Clio Electrique -97
 77. ^ kfb.se: Service of electric cars in Sweden
 78. ^ kfb.se: Utvärdering av bilar ingående i Swedish Electric/Hybrid Car Consortium
 79. ^ Volkswagen Golf 3 City Stromer
 80. ^ kfb.se: Electric Vehicle Use in Sweden
 81. ^ elektroauto-forum.de: Renault Express Electrique
 82. ^ elweb.info: Renault Express electrique
 83. ^ elweb.info: Citroen ax
 84. ^ Sinclair C5
 85. ^ Histoire du véhicule électrique
 86. ^ Daihatsu Hybrid Vehicles
 87. ^ The Eureka Company Business Information, Profile, and History
 88. ^ The early electric car site
 89. ^ Car Historu 4U: History of Electric Powered Motor Cars / Automobiles
 90. ^ ukelectriccars.co.uk: GEM Peapod
 91. ^ vg.no, 17. mai 2009: Norsk elbil i indisk skall
 92. ^ Telemarksavisa, 14. oktober 2008: Indere med kontroll i Miljøbil Grenland
 93. ^ a b c d e f g h i j k l Motor, nr 5, 2010
 94. ^ vg.no, 19. august 2009: Fords nye elbiler skal lades via nettet
 95. ^ vg.no, 6. juli 2009: NY elbil fra Volkswagen i 2013
 96. ^ a b Reva Norge: Lanseringen av REVA NXR og NXG i Frankfurt