Nettbrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Google Nexus 9

Nettbrett (engelsk tablet og tablet computer), også kjent som surfetavle eller etavle, er en komplett datamaskin bestående kun av en flat berøringsskjerm (touchscreen) hvor pekepenn, digital penn eller fingertuppen brukes til å styre/jobbe med enheten i stedet for et tastatur eller mus. I motsetning til bærbare datamaskiner pleier ikke nettbrett å være utstyrt med et tastatur, og bruker da et virtuelt tastatur på skjermen som erstatning. I 2010 lanserte Apple sin iPad, som revitaliserte markedet for nettbrett. iPad-lignende nettbrett er personlige enheter tenkt brukt til ulike forbrukermedier, f.eks. koble til Internett, se på bilder og videoer, spille, eller lese e-bøker, aviser og blader.

Hovedtyper[rediger | rediger kilde]

Samsung Galaxy Tab

Per 2010 finnes det to distinkt forskjellige grupper nettbrett. Den ene er den eldre notatblokk-PC-en (engelsk Tablet PC) som hovedsakelig er datamaskiner som er x86-basert, og som er reelt fullt funksjonelle klassiske personlige datamaskiner, med et noe modifisert PC-operativsystem som støtter trykkskjerm i stedet for mus og/eller tastatur. En typisk notatblokk-PC bruker gjerne en pekepenn, fordi den krever høy presisjon for å velge applikasjoner i det grafiske brukergrensesnittet, for eksempel Lukk vindu etc.

På den andre siden er det siden midten av 2010 kommet nye nettbrett-datasystemer som har forlatt det gamle «Wintel»-paradigmet (Windows/Intel), og har laget et annet grensesnitt, og dermed skapt en ny type datautstyr. Disse nettbrettene, som gjerne bruker samme operativsystem som mobiltelefoner, er normalt fingerdrevet, og bruker multitouch, kapasitive berøringsskjermer i stedet for resistive berøringsskjermer for typiske pekepenndrevne systemer (som kjennetegnet de gamle notatblokk-PC-ene). Disse systemene har forlatt x86-forutsetningen (som var påkrevd for å være Windows-kompatibelt), og bruker i stedet en ny versjon av en prosessor fra familien til ARM-arkitekturen, en prosessortype som inntil nylig bare ble brukt i bærbart utstyr, som MP3-spillere og mobiltelefoner.

Noen produsenter av nettbrett[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • DagensITAlt på ett brett (25.11.2010)
  • DagensITSlik kan iPad-bølgen bli dobbelt så høy (25.11.2010)
  • Digi.no- Nettbrett vil spise kraftig av pc-salget (14.12.2010)
  • digi.noMassivt nettbrett-trykk i Vegas (7.1.2011)