Nettbrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et Samsung-nettbrett
Microsoft Surface Pro 3

Nettbrett (engelsk tablet og tablet computer), også kjent som surfetavle eller etavle, er en komplett datamaskin bestående kun av en flat berøringsskjerm (touchscreen) hvor pekepenn, digital penn eller fingertuppen brukes til å styre/jobbe med enheten i stedet for et tastatur eller mus. I motsetning til bærbare datamaskiner pleier ikke nettbrett å være utstyrt med et tastatur, og bruker da et virtuelt tastatur på skjermen som erstatning. I 2010 lanserte Apple sin iPad, som revitaliserte markedet for nettbrett. iPad-lignende nettbrett er personlige enheter tenkt brukt til ulike forbrukermedier, for eksempel koble til Internett, se på bilder og videoer, spille, eller lese e-bøker, aviser og blader.

I filmen 2001: En romodyssé (1968) brukes noe som ligner på et nettbrett («newspad»). Filmskaperen Stanley Kubrick fikk ideer fra designere, reklamefolk og «futurister» om hvordan fremtiden ville arte seg.[1][2]

Hovedtyper[rediger | rediger kilde]

Samsung Galaxy Tab

Per 2010 finnes det to forskjellige grupper nettbrett. Den ene er den eldre «notatblokk-PC» (engelsk tablet PC) som hovedsakelig er datamaskiner som er x86-basert, og som er reelt fullt funksjonelle klassiske personlige datamaskiner, med et noe modifisert PC-operativsystem som støtter trykkskjerm i stedet for mus og/eller tastatur. En typisk notatblokk-PC bruker gjerne en pekepenn, fordi den krever høy presisjon for å velge applikasjoner i det grafiske brukergrensesnittet, for eksempel Lukk vindu etc.

På den andre siden er det siden midten av 2010 kommet nye nettbrett-datasystemer som har forlatt det gamle «Wintel»-paradigmet (Windows/Intel), og har laget et annet grensesnitt, og dermed skapt en ny type datautstyr. Disse nettbrettene, som gjerne bruker samme operativsystem som mobiltelefoner, er normalt fingerdrevet, og bruker multitouch, kapasitive berøringsskjermer i stedet for resistive berøringsskjermer for typiske pekepenndrevne systemer (som kjennetegnet de gamle notatblokk-PC-ene). Disse systemene har forlatt x86-forutsetningen (som var påkrevd for å være Windows-kompatibelt), og bruker i stedet en ny versjon av en prosessor fra familien til ARM-arkitekturen, en prosessortype som inntil nylig bare ble brukt i bærbart utstyr, som MP3-spillere og mobiltelefoner.

En notatblokk-PC, eller «tavle-PC», er en datamaskin i notatblokkstørrelse med hovedegenskapene til en fullverdig PC. De er som regel basert på Intels i386-arkitektur, og bruker samme operativsystemer som vanlige PC-er, dog ofte noe modifisert for trykkskjerm (se under).

Typiske notatblokk-PC-er har en pennbasert seriell enhet fra Wacom som dekker skjermflaten og registrerer skrift ved en anodebasert mekanisme. Tastaturet er enten som på en vanlig bærbar datamaskin, bak skjermen, eller ikke-eksisterende (kun på skjermen).

Microsoft Tablet PC[rediger | rediger kilde]

Et HP-nettbrett

Microsoft er initiativtaker til notatblokk-PC-ene. De har utviklet operativsystemene Windows XP TabletPC Edition og Windows XP TabletPC 2005 Edition. Microsoft har også den beste programvarestøtten for notatblokk-PC-er.[trenger referanse] Noen viktige er Microsoft OneNote og MindJet MindManager.

Per dags dato[når?] finnes det kun støtte for gjenkjenning av engelsk håndskrift.

Linux notatblokk-PC[rediger | rediger kilde]

Linux har innebygd støtte for Wacom Serial Pen Tablet i kjernen, og man kan installere de fleste linux-distribusjonene som er tilgjengelige på en notatblokk-PC. Det største problemet for etterinstallasjon på en notatblokk-PC er gjenkjenning av håndskrift, men også her finnes det programvare; de viktigste er XStroke, Dasher og GOK.

Bruk i Mozilla[rediger | rediger kilde]

Det finnes også et tillegg for å få Tablet Input Panel opp i nettleserne Firefox og Mozilla. Tillegg heter GeckoTIP, og finnes her.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • DagensITAlt på ett brett (25.11.2010)
  • DagensITSlik kan iPad-bølgen bli dobbelt så høy (25.11.2010)
  • Digi.no- Nettbrett vil spise kraftig av pc-salget (14.12.2010)
  • digi.noMassivt nettbrett-trykk i Vegas (7.1.2011)
  1. ^ Ebert, Roger. «Spielberg & Cruise & the movies | Interviews | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 12. januar 2020. 
  2. ^ Tsekleves, Emmanuel (13. august 2015). «Science fiction as fact: how desires drive discoveries». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 12. januar 2020. «In the case of the tech portrayed in several of these sci-fi movies, such as Minority Report and 2001: A Space Odyssey, it was not random predictions. The directors - Stephen Spielberg and Stanley Kubrick - consulted with industrial designers, futurists and advertising specialists, to try to visualise what the future world would look like.»