Stikkontakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Europeisk (ikke i Storbritannia) veggmontert stikkontakt med jordforbindelse. Hullene på den viste kontakten har pirkesikring som skal hindre at barn stikker ting inn i den strømførende delen av kontakten

En stikkontakt, også kalt vegguttak, er en fastmontert elektrisk kontakt med hull der et støpsel kan plugges inn. Begrepet benyttes vanligvis om kontakter som muliggjør tilkobling til det offentlige strømnettet.

I Norge benyttes 230 volt spenning (50 hertz vekselstrøm).

Blant produsenter av stikkontakter i Norge er Elko, Norwesco og Etman.

Dagens forskrifter krever at alle nye installasjoner skal ha jordede stikkontakter, men på grunn av at det er forbudt å blande jordede og u-jordede kontakter skal det fortsatt brukes u-jordet stikkontakt når det monteres flere nye stikkontakter i eldre hus. Man oppfordres til å bytte ut eldre stikkontakter til jordet type når dette er mulig. Det krever da at jordingsleder trekkes til hver stikkontakt og forbindes til jordingsskinnen i sikringsskapet. Det er mulig å gjøre dette rom for rom, så lenge man ikke blander u-jordede og jordede kontakter i samme rom.

Stikkontakter, eller elektriske stikkontakter, bidra til å gi direkte tilgang til en elektrisk strømkilde gjennom et hjem eller andre bygningen. Stikkontakter er utformet for å mate strøm til mest elektrisk drevet utstyr fra en rekke små bokser som er koblet direkte til en elektrisk panel eller annen strømkilde. Utsalgssteder er vanlig i de fleste hjem og bedrifter, som de gir både enkel og direkte tilgang til elektrisk kraft fra ulike punkter. Designet av en stikkontakt kan variere avhengig av gjeldende støttet, opprinnelseslandet, og den type utstyr eller plugge den må akseptere. På grunn av disse avvikene, ikke alle stikkontakter og elektrisk drevne komponenter er tilpasset hverandre.

Stikkontakter er vanligvis kablet fra det elektriske panelet til ulike punkter i husets vegger, og på andre viktige punkter i huset der elektriske tilgang er ønsket. Utstikkerne funnet på slutten av apparatets ledningen i fordypningene av stikkontakter, og dermed bidra til å eliminere risikoen for elektrisk støt. Når en enhet er koblet til en kompatibel utløp, er elektrisitet matet inn i enheten via mottaket, som er kablet, vanligvis innen innervegger, til et elektrisk panel eller hovedstrømkilden. En annen ledning bærer da den elektriske strømmen tilbake til det elektriske panelet eller strømkilde.

De fleste standard stikkontakter som finnes i USA er laget for å huse enten to eller tredelt elektriske ledninger og, avhengig av utstyret de er til makten, har vanligvis en spenning på 110 eller 220. Mindre enheter som TV og stereo komponenter vil vanligvis krever en 110-volts stikkontakt for å fungere. 220-volt uttak vanligvis er installert for å drive større apparater som komfyr eller tørketrommel.

Det finnes mange typer stikkontakter som finnes i hele verden, derfor er det viktig å vite forskjellene i stikkontakt typer og spenninger som finnes i ulike land. USA, deler av Sør-Amerika, og noen Karibia og land i Midtøsten, alle deler et universelt-kompatibel type stikkontakt. Det meste av Europa bruker det som ofte kalles den euro, som er mye annerledes enn standard USA utløp når det gjelder form og spenning, noe som gjør det uforenlig med utstyr eller enheter fra et annet land eller kontinent. For internasjonale reisende, det finnes adaptere og omformere tilgjengelig som tillater ellers ikke-kompatible elektronikk eller komponenter for å koble til stikkontakter som finnes i andre land.

  • Tørketromler og andre store apparater trenger uttak med høyere kapasitet, med 15 eller 16 Ampere sikring.
  • Spenning, frekvens og utforming av europeiske stikkontakter varierer mye fra andre verdensdeler