Vaskemaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En vaskemaskin

En vaskemaskin, er en hvitevare utformet for å vaske skittent tøy. Den vanligste typen vaskemaskin (for husholdninger) bruker vann, vaskemiddel og eventuelt tøymykner til dette. Den første vaskemaskinen man kjenner til, ble bygget i 1851, men de ble ikke serieprodusert før på 1920-tallet. Vaskemaskiner til husholdningsbruk ble vanlige i norske hjem etter den annen verdenskrig.

Industrielle vaskemaskiner brukes i industrien og er gjerne større og mer komplisert. De brukes både til å vaske tøy og til helt andre typer artikler.

Hygiene[rediger | rediger kilde]

For å oppnå et tilstrekkelig hygienenivå (termisk desinfeksjon) når man vasker tekstiler som benyttes på kjøkken, har Mattilsynet gitt føring om å benytte et program med en temperatur på minimum 65 °C. [1] I praksis betyr det ofte 95 °C da mange vaskemaskiner ikke har temperaturinnstillinger mellom 60 og 95 °C.

Montering[rediger | rediger kilde]

I motsetning til oppvaskmaskiner har de fleste klesvaskemaskiner ikke vannlås. De fleste forsikringsselskaper krever derfor at klesvaskemaskiner monteres på våtrom for å unngå vannskade i rommet dersom det skulle oppstå en feil med klesvaskemaskinen.

Brannfare[rediger | rediger kilde]

Både vaskemaskiner og oppvaskmaskiner inneholder mye brennbart materiale, og det anbefales ikke å kjøre dem uten at man er hjemme og våken.[2][3][4] Det kan oppstå eksplosive branner som kan forårsake husbrann, selv om vaskemaskinen står på et rom hvor gulv, vegger og tak er dekket med betong eller gips. Det er ventet at bruk av vaskemaskiner på nattestid og arbeidstid kan øke sammen med innføring av effekttariff og økte muligheter hjemmeautomasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]