Vaskemaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En vaskemaskin

En vaskemaskin, er en hvitevare utformet for å vaske skittent tøy. Den vanligste typen vaskemaskin (for husholdninger) bruker vann, vaskemiddel og eventuelt tøymykner til dette. Den første vaskemaskinen man kjenner til, ble bygget i 1851, men de ble ikke serieprodusert før på 1920-tallet. Vaskemaskiner til husholdningsbruk ble vanlige i norske hjem etter den annen verdenskrig.

Industrielle vaskemaskiner brukes i industrien og er gjerne større og mer komplisert. De brukes både til å vaske tøy og til helt andre typer artikler.

Hygiene[rediger | rediger kilde]

For å oppnå et tilstrekkelig hygienenivå (termisk desinfeksjon) når man vasker tekstiler som benyttes på kjøkken, har Mattilsynet gitt føring om å benytte et program med en temperatur på minimum 65 °C. [1] I praksis betyr det ofte 95 °C da mange vaskemaskiner ikke har temperaturinnstillinger mellom 60 og 95 °C.

Montering[rediger | rediger kilde]

I motsetning til oppvaskmaskiner har de fleste klesvaskemaskiner ikke vannlås. De fleste forsikringsselskaper krever derfor at klesvaskemaskiner monteres på våtrom for å unngå vannskade i rommet dersom det skulle oppstå en feil med klesvaskemaskinen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mattilsynet. «Ikke nok å være god kokk». Besøkt 02.01.2020. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]