ZigBee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En ZigBee-modul fra 2013 (omtrentlig størrelse 2×2 cm).

ZigBee er en kommunikasjonsprotokoll for trådløse personlige datanettverk (WPAN). Denne protokollen er enklere og billigere enn andre WPAN protokoller, som f.eks. Bluetooth.

En av de store fordelene med denne protokollen er at den trekker lite strøm. Det gjør den egnet for batteridrevne apparater eller apparater som sender data kontinuerlig. Eksempler kan være fjernkontroller, alarmer, lysstyring, sensorer, adgangskontrollere, automatisering i bygninger, smarthus, og så videre. Dette er enheter som krever små datapakkeoverføringer og ofte rapporterer inn til et sentralt system. ZigBee er blant annet brukt i fjernkontroller til Xbox og PlayStation. Zigbee er også mye benyttet som kommunikasjonsprotokoll i trådløse sensornettverk.

ZigBee er basert på IEEE 802.15.4-standarden og har en rekkevidde på opp til 100 m. I spesifikasjonen er hastigheten ved 78 m spesifisert til maksimalt 250 kbps.

Det kan opprettes nettverk mellom ZigBee-noder, og det kan være så mange som 65 000 noder i nettet. I Europa bruker ZigBee 16 kanaler i ISM frekvensbåndet 2,4 GHz, og 1 kanal på 20 kbps på 868 MHz. I USA brukes 915 MHz i tillegg til 2,4 GHz.

Tilkoblingen mellom ZigBee-noder tar bare 30 ms, i forhold til 3 s med Bluetooth.

En vanlig Zigbee-node skal angivelig klare seg med bare 10 % av programvaren som en Bluetooth-node bruker, mens de enkleste klarer seg med bare 2 %. Men i virkeligheten ligger programstørrelsen på ca. 50 % av Bluetooth-programmet. Bluetooth og ZigBee har derfor forskjellige bruksområder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]