Hopp til innhold

Kosmopolitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kosmopolitt (gresk kosmos, «verdensaltet» og polites, «borger»), også omtalt som verdensborger (en direkte oversettelse av det greske begrepet), er en person som betrakter hele verden som sitt fedreland eller hjemsted.

Begrepet kosmopolitt eller verdensborger har en rekke ulike meninger, og brukes ofte som betegnelse på en person som tar avstand fra tradisjonelle geopolitiske skillelinjer knyttet til bestemte stater. Et tidlig eksempel på denne holdningen finner man hos Sokrates, som sa: «Jeg er ikke athener, eller greker, men borger av verden».[1] Den engelskfødte filosofen Thomas Paine uttalte at «Mitt hjemland er verden, alle mennesker er mine brødre og min religion er å gjøre godt». Den amerikanske skuespilleren Garry Davis har vært en kjent aktivist for ideen om verdensborger etter han i 1948 oppsøkte den amerikanske ambassaden i Paris og frasa seg sitt amerikanske statsborgerskap. Han grunnla siden organisasjonen som står bak verdenspass og har blant annet skrevet boken My Country Is the World («Mitt land er verden»). I religionen bahai står ideen om verdensborgere sentralt.

Innen biologi brukes betegnelsen kosmopolitt til å beskrive en art eller gruppe som finnes over hele kloden (bortsett fra Antarktis som har meget få innfødte arter).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata