Pierre André Latreille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Latreille)
Hopp til: navigasjon, søk
Pierre André Latreille
Latreille Pierre André 1762-1833.png
Født29. november 1762
Brive-la-Gaillarde
Død6. februar 1833 (70 år)
Paris
GravlagtPère Lachaise
Utdannet ved Universitetet i Paris, Sorbonne
Beskjeftigelse biolog, entomolog, universitetslærer, araknolog, karcinolog, zoolog
NasjonalitetFrankrike
Livssynkatolisisme
Medlem avKungliga Vetenskapsakademien
Det franske vitenskapsakademiet
Det prøyssiske vitenskapsakademiet
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Bayerische Akademie der Wissenschaften
Utmerkelser ridder av Æreslegionen
Fagfeltentomologi

Pierre André Latreille (født 20. november 1762 i Brive-la-Gaillarde, død 6. februar 1833 i Paris) var en fransk insektsforsker.

Latreille hadde en barndom i fattige forhold og mistet tidlig sine foreldre. Senere studerte han teologi i Paris og flyttet tilbake til sitt hjemsted hvor han ble prest. Nesten hele sin fritid var han opptatt av insekter. Etter at han igjen bosatte seg i Paris, skrev Latreille en avhandling om Frankrikes maurvepser (Mutillidae) som vakte stor oppmerksomhet i fagkretser. Under den franske revolusjon måtte han forlate Paris. Han var til og med arrestert noen måneder.

I 1798 fikk Latreille i oppdrag å sortere Frankrikes samling av insekter som fantes i landets naturhistoriske riksmuseum (Muséum National d’Histoire Naturelle). I 1814 ble han medlem i Det franske nasjonalakademiet og i 1821 ridder i Frankrikes æreslegion. Noen år arbeidet han som professor i byen Alfort nær Paris. Efter 1830 underviste Latreille som professor ved Det naturhistoriske riksmuseet og i 1832 grunnla han Frankrikes vitenskapelige selskap for entomologi (Société entomologique de France).

Mellom 1796 og 1833 skrev Latreille et stort antall skrifter om insekter og tilhørte på denne måten til grunnleggerne av den moderne entomologien. Han beskrev ikke bare et stort antall nye arter, men skapte også nye slekter og familier. Latreille betraktes som en av de viktigste personer i etableringen av den biologiske systematikken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]