John Blackwall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Blackwall
Født20. januar 1790
Manchester
Død11. mai 1881 (91 år)
Llanrwst
BeskjeftigelseOrnitolog, entomolog, naturviter, araknolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
UtmerkelserFellow of the Linnean Society of London

John Blackwall (født 20. januar 1790, død 11. mai 1881) var en britisk naturforsker og entomolog.

Han ble tidlig interessert i naturen, i begynnelsen i fugler, senere edderkopper. Fra 1833 og inntil sin død levde han i Hendre House nær Llanrwst i det nordlige Wales.

Blackwall har skrevet en rekke artikler i sitt fagområde. Hans første artikkel i 1827, var om edderkopper. Han var en av de første som interesserte seg for de små edderkoppene, særlig innen den artsrike familien dvergedderkopper (Linyphiidae), blant annet slektene Neriene og Walckenaera. Et stort antall edderkopper har Blackwall som autor, flere av artene bærer hans navn, som Idiops blackwallii, Salticus blackwallii, husmuseedderkopp Scotophaeus blackwalli, Theriodion blackwalli og vevkjerringen Leiobunum blackwalli.

I årene 1861 og 1864 publiserte han et større arbeide på edderkopper i Storbritannia og Irland. Her beskrev han 304 arter og dette verket var det første som ga en adekvat beskrivelse av britiske edderkopper. Ti av fargeplansjene var laget av Octavius Pickard-Cambridge og tolv av den irske nauturforskeren Robert Templeton.

Blackwall skrev i 1868 til 1869 fire brev til Charles Darwin, om edderkopper. Brevene finnes bevart i Darwin Archive i biblioteket ved Cambridge University.

Blackwall er medlem i Linnean Society of London.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • A History of the Spiders of Great Britain and Ireland (2 vols., 1861-1864, Ray Society)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]