Schibsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Schibsted Forlagene)
Hopp til navigering Hopp til søk
Logo Schibsted.svg
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer933 739 384
Etablert26. november 1953[1]
MorselskapFolketrygdfondet
Datterselskap(er) Schibsted Norge
HovedkontorAkersgata 55, Oslo
Bransjemedieindustrien
StyrelederOle Jacob Sunde[2]
Adm. dir.Kristin Skogen Lund
Antall ansatteCa. 6 900[3]
Nettsidehttp://www.schibsted.com

Schibsted ASA (OSE: SCH) er Norges største mediekonsern, og en av Skandinavias store medieaktører. Konsernet har etablerte produkter og rettigheter innenfor mediene avis, forlag, multimedia og mobile tjenester. Deres strategi går ut på å bygge plattformer for fremtidig vekst innenfor ulike mediekanaler.

Konsernet har per 1. januar 2014 6 900 ansatte og virksomheter i 27 land, i Skandinavia Norge, Sverige, og Danmark, i resten av europa, Finland, Frankrike, Belgia, Spania, Portugal, Polen, Irland, Ungarn, Østerrike, Italia, Romania, Sveits, i Asia/Oseania Singapore, Malaysia, Filippinene, i Latin-Amerika Chile, Colombia, Argentina, Brasil og Mexico. Hovedkontoret ligger i Oslo. Schibsted er et børsnotert selskap med en styringsstruktur som bygger på norsk lovgivning. Schibsteds aksjer er notert på Oslo Børs.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble grunnlagt av Christian Schibsted i 1839 da han startet en liten virksomhet som boktrykker i Oslo. Schibsted overtok eierskapet til Verdens Gang i 1966, da avisen var i finansielle problemer. I 1988 ble det til da familieeide selskapet gjort om til aksjeselskap og det ble opprettet ulike datterselskaper. I dag eier Schibsted gjennom datterselskaper blant annet Verdens Gang, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, 20 Minutes Frankrike og 20 Minutos Spania.

Schibsted sin internasjonale rubrikksatsing ble i 2008 organisert i et eget selskap, Schibsted Classified Media (SCM). Schibsted ASA eier Sveriges største rubrikkannonsør på nett: Blocket.se og kontrollerer dessuten rubrikkannonsøren FINN.no. I tillegg har Schibsted Classified Media selskaper og nettsteder i mange land, deriblant Leboncoin i Frankrike.

Konsernet ble børsnotert i 1992. Kjell Aamot var konsernsjef fra 1989, og gikk av i 2009, da Rolv Erik Ryssdal ble ny sjef. Schibsted ASA hadde i 2010 en omsetning på 13,7 milliarder kroner og resultatet var 1 611 millioner kroner (EBITA).

Eierforhold[rediger | rediger kilde]

Schibsted ASA ble i 2015 eid blant annet av:[4]

Selskapets aksjer inngår i OBX-indeksen.

Vedtektsreglene i Schibsted ASA gjør at Stiftelsen Tinius har negativ kontroll over konsernet.[5]

Mediehus[rediger | rediger kilde]

Mediehus er en av Schibsteds kjernevirksomheter. Schibsted eier mange av de største avisene i Norge og Sverige, og er også engasjert i nyhetsmedier i andre europeiske land - blant annet Frankrike og Spania.

I Norge ble samarbeidet mellom regionsavisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen formalisert gjennom etableringen av Media Norge i 2009. I 2012 ble Schibsted Forlag og VG lagt inn i et nytt selskap som følge av at Schibsted-konsernet ble heleiere av avisene i Media Norge-samarbeidet. Det nye selskapet fikk navnet Schibsted Norge.

I Sverige ble Schibsted Sverige etablert i 2009. I samarbeidet inngår alle virksomhetene som ligger under Aftonbladet og SvD-gruppen. Schibsteds svenske virksomheter er samlokalisert i Kungsbrohuset i Stockholm.

Schibsted Classified Media[rediger | rediger kilde]

Schibsted Classified Media (SCM) har virksomhet i Vest-Europa, Asia, Øst-Europa og Latin-Amerika.

Internasjonal rubrikkvirksomhet er en av hovedpilarene i Schibsteds strategi. Våren 2008 samlet Schibsted sine rubrikkselskaper i selskapet Schibsted Classified Media (SCM). I dag er SCM ledende innen online rubrikk virksomhet i Europa.

SCMs administrerende direktør, Terje Seljeseth, sitter i Schibsteds konsernledelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
  2. ^ Konsernstyre Arkivert 2014-08-01, hos Wayback Machine.
  3. ^ Om Schibsted Arkivert 2014-08-21, hos Wayback Machine.
  4. ^ Årsrapport 2015 Arkivert 2017-11-07, hos Wayback Machine.
  5. ^ «Stiftelsen Tinius». Schibsted Media Group. Arkivert fra originalen 21. februar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]