Finn.no

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Finn.no
Finn.no-logo.png
URLhttp://www.finn.no/
Kommersielt?Ja
Type nettstedMarkedsplass
Krever registreringFrivillig
Tilgjengelige språknorsk
EierSchibsted, Polaris Media
Lansertmars 2000
Global Alexa-rangering1668 (Verden), 9 (Norge) (Januar 2019)
Inntekt1 406 millioner ( 2013 )
Nåværende statusOperativ

Finn.no AS er en norsk markedsplass på nett som formidler ulike typer annonser og tjenester for privatpersoner og bedrifter. Selskapet ble etablert i mars 2000, og har ca 400 ansatte (2019). Målt etter antall sidevisninger er finn.no den største norske tjenesten på nett.[1]

Eierselskapet er en del av Schibsted ASA og inngår i Schibsted Classified Media som organiserer rubrikkvirksomheten til konsernet. Finn.no har seksjoner for eiendom, jobb, motor, torget, reise og småjobber samt tjenester innen privatøkonomi med tjenestene penger.no og Lendo.

Totalt ble det publisert i overkant av 5 millioner annonser på nettstedet i 2014.

Sofa, sykkel, kjøkken, iPhone, snøfreser, bobil, campingvogn, småbruk og sommerjobb er blant de mest populære søkeord på sidene.

Omsetningen var 1 527 millioner kroner i 2017, og resultatet 585 millioner kroner (EBITDA). Tilsvarende tall for 2012 var henholdsvis 1 226 millioner kroner og 622 millioner kroner.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1996 opplevde regionavisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen at internettaktører som Stepstone og Eiendomsnett overtok mye av rubrikkmarkedet. Dette gikk ut over avisenes omsetning.

Regionsavisene dannet derfor en allianse, og etablerte en nettside for rubrikkannonser; vis@avisen. Dette var hovedsakelig et teknisk samarbeid som ble opprettet for å tilby eksisterende kunder en internettløsning.

Med fokus på papirutgaven var det imidlertid vanskelig for regionsavisene å lykkes med vis@avisen. De besluttet derfor å etablere et eget selskap for rubrikkannonser på nett.

Selskapet har eksistert siden 1996, men ble et eget AS i 1999. Det var da det ble bestemt å satse på selskapet. Forretningsplanen og tjenesten slik man kjenner den i dag ble lansert 20. mars 2000.

Årsaker til vekst[rediger | rediger kilde]

Timing, sterke eiere og fokus på brukervennlighet har bidratt til FINNs vekst. Selskapet har eksistert siden folk begynte å bruke nettet aktivt, da det var få lignende aktører på markedet.

I begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Før digitalkameraet ble allemannseie, ble avisannonser skannet inn og lagt ut på nett. Deretter kom løsningen hvor man la ut annonser selv, men sendte inn bilder i konvolutt til finn.no, som skannet inn disse manuelt.

Reklamefilmer bidro til å endre folks innstilling til kjøp og salg av brukte ting på nettet. Frem til 2006 var ikke dette så vanlig. Ved å vise at folk kunne tjene penger på det de hadde liggende i skuffer og skap, begynte interessen å øke. Mens det i 2006 ble publisert 548 332 privatannonser på FINN torget, var tallet 1 507 775 privatannonser i 2010, en økning på 175 %.

Eierstruktur[rediger | rediger kilde]

FINN AS eies i dag av Schibsted Media Group (90,01 %) og Polaris Media (9,99 %). Selskapet ledes (fra og med 1. februar 2015) av administrerende direktør Anders Skoe; styreleder er Terje Seljeseth.

Tjenester[rediger | rediger kilde]

Eiendom, bil og jobb var de første markedene. Disse ble etablert i 2000, etterfulgt av torget (stort og smått) i 2003, reise i 2006 og oppdrag i 2011.

Finn eiendom[rediger | rediger kilde]

Eiendomssidene formidler annonser for bolig til salgs, fritidsbolig til salgs, leieboliger, næringseiendom, tomter og boliger i utlandet. Det finnes også tilleggstjenester som Finn Eiendomspulsen, hvor forbrukere kan finne statistikk om boligmarkedet. Finn eiendom tilbyr også en karttjeneste, som bolig-til-salgs-annonsene er knyttet opp mot. Eiendomssidene hadde over 1,3 millioner unike brukere i snitt per uke i 2014.

Finn bil[rediger | rediger kilde]

Her markedsføres brukte og nye biler, men det finnes også andre motorannonser, blant annet for båter, mopeder, scootere og campingvogner.

Finn jobb[rediger | rediger kilde]

På jobbsidene finnes fulltids-, deltids- og sommerjobber. Videre finnes det et eget område med lederstillinger. Man kan også legge ut en CV i håp om å bli kontaktet av potensielle arbeidsgivere.

Finn torget[rediger | rediger kilde]

En markedsplass for stort og smått; alt fra sofaer og vaskemaskiner til skiutstyr og brudekjoler. På Finn torget er det både brukte og nye gjenstander, først og fremst fra privatpersoner, men også fra bedrifter. Videre er det mulig å publisere annonser for saker man vil gi bort, eller noe man ønsker å kjøpe. Kjøp og salg av brukte ting på nettet blir stadig mer vanlig blant nordmenn.

Finn reise[rediger | rediger kilde]

En seksjon for flyreiser, hoteller, pakkereiser og restplasser. Feriehus og hytter til leie i Norge og utlandet finnes også. I tillegg finnes det en weekendkalender hvor man kan søke etter flybilletter til storbyer som Barcelona, Paris og Roma. Seksjonen har også reiseforslag innen kategorier som cruise, safari og spa.

Finn småjobber[rediger | rediger kilde]

Dette er en tilbudstjeneste for håndverkere. Brukere kan legge ut oppdrag til håndverkere, arbeid de vil ha utført hjemme. Eksempler er oppussing av bad, rørleggeroppdrag og utskifting av vinduer. Brukerne kan også gi karakterer og skrive omtaler. Håndverkere annonserer sine tjenester i form av bedriftsprofiler.

Småjobber ble lagt ned i sommeren 2019.

Penger.no[rediger | rediger kilde]

Dette er en tjeneste som ble lansert av Finn i samarbeid med Dine Penger i 2011. Brukere kan søke om boliglån hos flere banker samtidig. Nettstedet har også tilleggstjenester som rentebarometer og lånekalkulator for å beregne hvor stort lån man kan betjene ut fra rentenivå og egenkapital.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]