Aftonbladet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aftonbladet
Aftonbladet wordmark.svg
TypeEttermiddagsavis
FormatTabloid
Grunnlagt6. desember 1830
EiereSchibsted ASA, LO
Redaktør(er)Sofia Olsson Olsén
Språksvensk
Opplag388 700
HovedkvarterArenavägen 63, Stockholm
Nettstedaftonbladet.se
Avishodet på Aftonbladets førsteutgave som kom ut i Stockholm 6. desember 1830.

Aftonbladet er en svensk dagsavis. Avisa definerer seg redaksjonelt som «uavhengig sosialdemokratisk» og dominerer avismarkedet i Sverige sammen med den liberale Expressen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aftonbladet ble grunnlagt 6. desember 1830 av Lars Johan Hierta, som tross sin adelige byrd var liberal og for ytringsfrihet. I løpet av historien har avisen bekjent seg til ulike politiske ideologier.

I de første tjue årene, i den såkalte Hierta-epoken 1830-1851, blir Aftonbladet ledende i Sveriges liberale avisverden. Konservative krefter, fremfor alt kong Karl Johan, forsøkte å stoppe avisen, men lyktes ikke.

Med August Sohlman som redaktør, 1851-1874, fortsatte avisen sin liberale linje, men etter hans død ble avisen mer og mer konservativ og tysk-vennlig. Brokiga blad, Sveriges første ukeblad i farver, utkom 1907-1930. Halvukesopplaget, som startet i 1890, ble en stor suksess. Den hadde på det meste 150 000 abonnenter, og ble lest av en halv million svensker.

I perioden 1929-1956 ble Aftonbladet eid av Torsten Kreuger, bror til Ivar Kreuger. P G Peterson var sjefredaktør 19331956 og arbeidet med å gjenskape avisens tillit. Avisen hadde nemlig støttet Tyskland politisk under Hitlers regime, og fremført synspunktet om at det var en mer fredelig løsning å la Hitler ta over Europa.[1]

Svensk LO tok over eierskapet i perioden 1956-1996. Et rekordstort opplag på 1960-tallet ble etterfulgt av nedgang på 1970-tallet. Sjefredaktørene Thorbjörn Larsson og Rolf Alsing fornyet avisens innhold og form på 1980-tallet og 1990-tallet. Etter hundre år i Klara flyttet Aftonbladet i 1989 til Globen City.

I 1996 kjøpte det norske mediekonsernet Schibsted 49,9 prosent av Aftonbladet. Samme år gikk Aftonbladet forbi Expressen i opplag og ble dermed Sveriges største avis. I 1997 tiltrådte Anders Gerdin som sjefredaktør og ansvarlig utgiver.

Mot slutten av 1990-tallet ble trykkingen av avisen samordnet med morgenavisen Svenska Dagbladet i et nybygd og sameid trykkeri i Stockholm-forstaden Akalla.

I slutten av juni 2006 valgte Aftonbladet å høyne prisen på sine aviser. For tiden koster et eksemplar av avisen mandag-lørdag 9 kroner, på søndager koster avisen 10 kroner.

Ikke bare en avis[rediger | rediger kilde]

Aftonbladet sender daglig radionyheter på stasjonene Rix FM og Lugna Favoriter. Den 9. oktober 2006 startet den egne tv-kanalen Aftonbladet TV 7 med sendinger i det digitale bakkenettet, digitale satellitnettet og via det digitala kabel-TV-nettet. Aftonbladet har også gjort flere mindre vellykkede forsøk på digital-tv-satsinger via nettverkene Com Hem og Canal Digital.

Aftonbladet.se[rediger | rediger kilde]

Aftonbladet.se er avisens hjemmesideinternett. Ifølge avisen selv var den i 2005 Nordens mest besøkte avishjemmeside med over to millioner besøkende daglig.[2] Sjefredaktør og ansvarlig utgiver er Kalle Jungkvist (september 2006).

Aftonbladet.se ble etablert i 1994 da bilaget Aftonbladet Kultur ble publisert på internett. Året etter begynte Aftonbladet.se å publisere nyheter. Siden da har flere tjenester, som nettradio, nett-tv og betalingstjenester blitt lagt til.

Kjente journalister med tilknytning til Aftonbladet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]