Rosenbad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°19′42″N 18°03′56″Ø

Rosenbad
Rosenbad sett fra Vasabroen
Rosenbad sett fra Vasabroen
Beliggenhet
Navn Rosenbad
Strøk Norrmalm
Kommune Stockholm
Historiske fakta
Eier Regeringskansliet
Arkitekt(er) Ferdinand Boberg
Ferdigstilt 1902
Commons-logo.svg
 Rosenbad på Commons
Rosenbad sett fra Vasabron sommertid.

Rosenbad er en bygning i Stockholm.

Rosenbad er blitt[når?] symbolet for Sveriges regjering.[trenger referanse] Her har statsministeren sitt kontor, regjeringen trer sammen og pressekonferansene holdes i huset. Også Statsrådsberedningen og deler av Justitiedepartementet finnes her. Men i sin helhet omfatter regjeringskanselliet ti departementer, fordelt på ti kvartaler.

Regjeringskanselliets motstykke var tidligere Kunglig Majestäts kansli, som lå i Stockholms slott. Plassmangel ble snart et problem, og på 1700-tallet flyttet virksomheten over til Mynthuset, senere kalt Kanslihuset, ved Mynttorget nær slottet.

Omvandlingen til regjeringskanselli[rediger | rediger kilde]

Navnet Rosenbad kommer av at det på begynnelsen av 1600-tallet lå et badehus, som i tillegg til vanlige karbad også tilbød rosenbad, i dette kvarteret. Den svenske staten hadde begynt å overta deler av Rosenbad i 1919, og i 1922 flyttet det nyopprettede Handelsdepartementet in. I 1956 opphørte restaurantdriften i Rosenbad, og regjeringskanselliet tok i bruk større deler av bygningsmassen. I årene frem til 1980 ble mye av interiøret ombygd til funksjonelle kontorlokaler for Regeringskansliet. Senere har man forsøkt å gjenskape en hel del av originalutsmykningen. I 1981 ble kansellihuset overtatt i sin helhet, og statsministerens kontor flyttet til Rosenbad.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Bygningen er tegnet av arkitekt Ferdinand Boberg for AB Rosenbad og Nordiska Kreditbanken og sto ferdig i 1902. Huset ble bygget på tomten etter det tidligere Bondes palass og opptar halve kvartalet. Rosenbad ble oppført etter et bygningsprogram som omfattet eksklusive privatleiligheter, restaurant, kafé, banklokaler, butikker og kontorlokaler. De ulike virksomhetene kunne nås fra forskjellige entréer og trappehus. Bygningen er rikt dekorert med poetiske utsmykkinger hugget i lyserød og hvit sandsten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]