Rosenbad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rosenbad
Rosenbad sett fra Vasabroen
Beliggenhet
LandSverige[1]
StrøkNorrmalm
StedStockholm
Historiske fakta
Eier(e)Regeringskansliet
ArkitektFerdinand Boberg
StilretningArt nouveau
Etablert1902
Ferdigstilt1902
Kart
Rosenbad
59°19′42″N 18°03′57″Ø

Rosenbad er en bygning i Stockholm. Den er fra tidlig på 1900-tallet blitt symbolet på Sveriges regjering. Her har statsministeren sitt kontor, regjeringen trer sammen og pressekonferansene holdes i huset. Også statsrådene og deler av Justitiedepartementet finnes her. I sin helhet omfatter regjeringskvartalet ti departementer, fordelt på ti kvartaler.

Regjeringskanselliets motstykke var tidligere Kunglig Majestäts kansli, som lå i Stockholms slott. Plassmangel ble snart et problem, og på 1700-tallet flyttet virksomheten over til Mynthuset, senere kalt Kanslihuset, ved Mynttorget nær slottet.

Forvandling til regjeringskanselli[rediger | rediger kilde]

Navnet Rosenbad kommer av at det på begynnelsen av 1600-tallet lå et badehus, som i tillegg til vanlige karbad også tilbød parfymert bad i dette kvarteret.[2]

Den svenske staten hadde begynt å overta deler av Rosenbadet i 1919, og i 1922 flyttet det nyopprettede Handelsdepartementet inn.[trenger referanse] I 1956 opphørte restaurantdriften i Rosenbad og regjeringskanselliet tok i bruk større deler av bygningsmassen. I årene frem til 1980 ble mye av interiøret ombygget til funksjonelle kontorlokaler for regjeringen. Senere har man forsøkt å gjenskape en hel del av originalutsmykningen. I 1981 ble kansellihuset overtatt i sin helhet, og statsministerens kontor flyttet til Rosenbad.[3]

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Bygningen er tegnet av arkitekt Ferdinand Boberg for AB Rosenbad og Nordiska Kreditbanken og sto ferdig i 1902.[trenger referanse] Huset ble bygget på tomten etter det tidligere Bondes palass og opptar halve kvartalet. Rosenbad ble oppført etter et bygningsprogram som omfattet eksklusive privatleiligheter, restaurant, kafé, banklokaler, butikker og kontorlokaler. De ulike virksomhetene kunne nås fra forskjellige entréer og trappehus. Bygningen er rikt dekorert med poetiske utsmykkinger hugget i lyserød og hvit sandsten.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://tools.wmflabs.org/heritage/api/api.php?action=search&format=json&srcountry=se-bbr&srlanguage=sv&srid=21300000010217; Wiki Loves Monuments' database; utgivelsesdato: 6. mai 2017.
  2. ^ «Kvarteret Rosenbad — Statens fastighetsverk». www.sfv.se (svensk). Arkivert fra originalen 2. februar 2017. Besøkt 23. januar 2017. 
  3. ^ Regeringskansliet, Regeringen och (5. november 2014). «Rosenbad och Regeringskansliets historia». Regeringskansliet (svensk). Besøkt 23. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]