Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Redningsselskapet)
Hopp til: navigasjon, søk
Redningsselskapet – Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning
Redningsselskapet – Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning
Type Forening
Org.nummer 954 360 709
Stiftet 9. juli 1891
Hovedkontor Sollerud
Generalsekretær Rikke Lind
Distriktsledd 12 distrikter
Frivillige ca. 950 i sjøredningskorps, vel 1000 i foreninger og UNG-lag
Ansatte 280
Medlemmer 70 000
Motto Trygg på sjøen
Nettsted redningsselskapet.no
Veteranbåten «Biskop Hvoslef» som var i tjeneste fra 1933 til 1965
RS «Kristian Gerhard Jebsen», Fosen-klassen, på vei ut fra Bergen, 2009.

Redningsselskapet, fullt navn Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning, ble stiftet av Kristiania Kjøbmandsforening 9. juli 1891. Redningsselskapets formål er å redde liv, berge verdier for å bedre sikkerheten for de som ferdes på sjøen.

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon og drives ved hjelp av innsamlede midler og et statlig bidrag fra Samferdselsdepartementet. Redningsselskapet hjelper rundt 14 000 mennesker hvert år, og i 2015 reddet mannskapet på redningsskøytene 30 menneskeliv.

50 redningsskøyter dekker norskekysten fra Hvaler til Vardø, samt innsjøene Mjøsa og Femunden.

Redningsselskapet gir ut et av Norges største fagblader, RS-Magasinet, med 177.000 i opplag, fire ganger i året.

Rikke Lind tok 6. august 2012 over stillingen som øverste leder i Redningsselskapet etter Øyvind Stene.

Redningsselskapet har sitt hovedkontor på Sollerud i Oslo og har fem regionkontorer (Øst, Sør, Vest, Midt-Norge og Nord).

Noen kjente redningsaksjoner[rediger | rediger kilde]

Redningsskøytene[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Redningsskøyte

I alt 160 redningsskøyter er så langt bygget. Colin Archer designet den første klassen med redningsskøyter med seil som eneste fremkomstmiddel. Senere videreførte Bjarne Aas tradisjonen samtidig som skøytene fikk motor i tillegg til seil. Se Liste over redningsskøyter bygget i tre.

Idag er alle tradisjonelle skøyter og kryssere tatt ut av tjeneste og erstattet av hurtiggående båter med skrog i aluminium. Dagens båter kalles idag også Redningsskøyter. Per 2016 har Redningsselskapet 50 operative redningsskøyter. 25 er større, hurtiggående båter med fast ansatt besetning, resten er noe mindre og drives av frivillige i sjøredningskorps langs kysten og i innlandet. Se: Liste over norske redningsskøyter

Plassering[rediger | rediger kilde]

I dag finnes det 25 fast bemannede redningsskøyter langs norskekysten. I tillegg finnes 25 sjøredningskorps med frivillige mannskaper strategisk stasjonert fra Oslofjorden til Alta, men også i innlandet på Mjøsa og Femunden.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Redningsselskapet er en medlemseid humanitær organisasjon. Pr. 31. desember 2015 har organisasjonen 110 000 medlemmer og faste støttespillere, av disse er i overkant av 90 000 Totalmedlemmer i Redningsselskapet – et service- og assistanseprogram for fritidsbåtbrukere. Redningsselskapets høyeste organ var fram til 2009 landsmøtet. Fra 2010 erstattet et representantskap landsmøtet. I representantskapet er det 24 medlemsrepresentanter, 12 representanter for brukerne og to representanter for ansatte. Brukerorganisasjonene er blant annet Norges Fiskarlag (2), Norges Kystfiskarlag, Norges Rederiforbund, Rederienes Landsforening, Fraktefartøyenes Rederiforening, Kongelig Norsk Båtforbund, Norsk Havneforening, Finansnæringens Hovedorganisasjon, Det Norske Veritas, Norsk Luftambulanse og Forbundet Kysten, alle med en representant hver. Representantskapet møtes en gang hvert år, og vedtar vedtekter og velger sentralstyre i organisasjonen. De 24 medlemsrepresentantene velges av distriktsårsmøtene i Redningsselskapets 12 distrikter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]