Hopp til innhold

Hamningberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hamningberg sommeren 2006
Vær og vind har satt sitt preg på bebyggelsen
Hamningberg kapell
Hamningberg sett fra moloen
Hamningberg er endepunktet for nasjonal turistvei Varanger. Her ender veien.

Hamningberg (tidligere Havningberg) (nordsamisk: Hámmanbirgi, kvensk: Hamnepäri, russisk: Piter)[1][2] er et fraflyttet fiskevær i Båtsfjord kommune, ytterst på Varangerhalvøya i Finnmark. Stedet er spesielt i finnmarkssammenheng med sin intakte bebyggelse fra 1800-tallet. Her var det tidligere stor aktivitet, men i dag har stedet ingen helårsbosetting. Hamningberg hadde i sine glansdager mange fiskebruk med drift hele året og noen med drift kun i sommermånedene. Hamningberg har alltid hatt et variert næringsliv og aldri hatt noen enerådende væreier.

I Hamningberg står et minnesmerke over redningsdåden som ble utført våren 1894. Det ble meldt om «Orkanaktig Storm» samtidig som en stor fiskeflåte med småbåter var på havet. Ingen av dampskipene ville gå ut i det forrykende været, men mannskapet på den splitter nye redningsskøyta RS «Colin Archer» satte ut for å komme fiskerne til unnsetning. Skøyta berget 37 mennesker fra «den visse død», og redningsaksjonen i Hamningberg ble svært godt kjent på kort tid over hele landet. Dette satte fart i arbeidet med å bygge flere redningsskøyter for den såkalte redningssaken, eller bare «saken», som man sa i Finnmark på den tiden.

Hamningberg blir i dag benyttet flittig av hus- og hytteeiere året rundt. Selv om veien stenges om vinteren, er det mulig å komme fram med snøscooter og båt. Om sommeren er det et yrende folkeliv på stedet, med mange tilreisende.

Fraflytting

[rediger | rediger kilde]

Etter andre verdenskrig kjempet lokalbefolkningen for å få bygd opp et nytt fiskebruk, og det sto omsider ferdig i 1953. Dette skapte optimisme, men innbyggerne trengte også en ny og bedre havn, med nye moloer. Denne ble aldri anlagt, og det var hovedårsaken til at det ble bestemt at Hamningberg skulle fraflyttes i 1965.

Bygninger

[rediger | rediger kilde]

Store deler av Finnmark ble brent og helt ødelagt under krigen. Det er derfor spesielt at Hamningberg har fått beholde en stor del av bygningsmassen fra før andre verdenskrig, der noen av bygningene er fra 1800-tallet. De fleste av de i alt 65 bygningene er i dag verneverdige. De består blant annet av det sentralt beliggende Hanssenhuset, rorbuer, pakkhus og russiske, prefabrikkerte, laftede hus. De siste er fra pomortiden (ca. 1720–1917), da mange russere kom for å fiske fra sine stasjoner i området. De satte opp sine egne hus, og deres lafteteknikk var litt annerledes enn den norske. I denne perioden var det stor aktivitet, og i 1900 var Hamningberg et av de største fiskeværene i Øst-Finnmark, med ca. 250 innbyggere. Hamningberg var et av pilotprosjektene i Verdiskapningsprosjektet til Riksantikvaren.

Bilder fra Hamningberg

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Kvenske stedsnavn». www.kvenskestedsnavn.no. Besøkt 24. august 2021. 
  2. ^ «Arkeologi i nord: Pomorenes Finnmark». Arkeologi i nord. 2. oktober 2015. Besøkt 24. august 2021. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]