Hopp til innhold

Redningsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thorsminde redningsstasjon i Danmark
Reve redningsstasjon

En redningsstasjon er en landbasert stasjon som driver sjøredning.

I Norge ble stasjonene opprettet på grunn av mange forlis som krevde menneskeliv, der det var åpenbart at relativt enkle hjelpemidler ville ha kunne reddet menneskeliv. Konsul Tønnes Puntervold fra Egersund, som var en av stifterne for redningsselskapet, var vitne til et slik tilfelle, da han i 1852 så skonnerten "Christine Magdalene" av Bergen forlise utenfor Ogna. Et brev som 33 Stavangerskippere skrev til Marinedepartementet 12. januar 1852 beskrev behovet for en redningstjeneste, særlig langs Jærkysten.

Redningsstasjonene ble opprettet ved Kongelig resolusjon i 1853, og i 1854 var det opprettet fem redningsstasjoner med redningsutstyr. Redningsstasjonene hadde et rakettapparat med line som kunne skytes ut til de forulykkede, og også i noen tilfeller båter. De landbaserte redningstasjonene var bare egnet der kysten bestod av strender, og de ble derfor bare utbygd på Jæren og på Lista.

I 1894 finansierte Norsk Selskap til Skipsbrudnes Redning (NSSR) redningsbåten "Tryg" på Kvalbein. Denne var spesialkonstruert for formålet, og viste seg mye mer egnet til oppgaven enn den båttypen som staten brukte.

I 1933 overtok NSSR alle redningsstasjonene av staten ved Fyrdirektøren. I 1966 var det til sammen 42 redningsstasjoner i Norge. Den nordligste var på Bjørnøya. De aller fleste hadde ikke annet redningsutstyr enn redningsgevær. Alle stasjonene, med unntak av Reve, var nedlagt i 1977. Reve var heller ikke aktiv etter dette. Grunnen til nedleggingene var utviklingen av andre redningshjelpemiddler. Særlig gjorde bruken av helikopter redningsstasjonene overflødige.

Varden Sjøredningsmuseum, Ogna på Jæren, har utstillinger som viser hvordan redningstjenesten fungerte.[1][2] Det er også et museum i forbindelse med stasjonen på Østhassel[3] i Vanse på Lista.

Redningsstasjoner langs Jæren:

Redningsstasjoner, Lista:

  • Stave
  • Lista, opprettet 1854.
  • Østhassel i Vanse, drevet til 1972. Stasjonen hadde redningsbåt.
  • Rauna, øy like sørøst av Østhassel, med redningshytte som skipsbrudne kunne søke ly i, og redningsutstyr.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Varden Redningsmuseum Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine., North Sea Trail
  2. ^ Varden sjøredningsmuseum Arkivert 22. januar 2012 hos Wayback Machine., hjemmeside
  3. ^ Østhassel redningsstasjon[død lenke], norway.com
  4. ^ Reve redningsstasjon Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine., North Sea Trail

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata