RS 41 «Christian Bugge»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «RS «Christian Bugge»»)
RS 41 «Christian Bugge»
Foto: Redningsselskapet (2012)
Generell info
KlasseEldre klasse
VerftK. Christensen & Co
KonstruktørBjarne Aas
Byggeår1935
Byggepris49.703 kr
Oppkalt etterSkipsmegler Christian Bugge
FinansieringSkipsmegler Christian Bugge
Fartøyets egenskaper[a]
MaterialeEik, furu og teak
Lengde17,13 meter
Bredde5,24 meter
Dypgående3 meter
MotorWichmann 70/90 HK (original)
Statistikk
Satt inn i tjeneste1935
Tatt ut av tjeneste1967
Menneskeliv berget68
Fartøy berget4
Fartøy assistert685
Syketransport39

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

RS 41 «Christian Bugge» er en tidligere redningsskøyte som ble bygget for Redningsselskapet hos K. Christensen & Co i Risør i 1935. Den var den fjerde av i alt fjorten skøyter i Bjarne Aas-klassen som ble bygd for Redningsselskapet.

Ved sin død i 1931 testamenterte skipsmegleren Christian Bugge 100 000 kr til Redningsselskapet. Av dette beløpet ble halvparten brukt til å motorisere eldre redningsskøyter, mens den andre halvparten gikk til å bygge en ny skøyte.

Rokta-forliset[rediger | rediger kilde]

«Christian Bugge» ble landskjent etter redningsdåden på Gallerskjæra 3. og 4. april 1938. Under dramatiske omstendigheter var den med på å redde halvparten av mannskapet på DS «Rokta». «Christian Bugge» var den første redningsskøyta med radiosender om bord, og kringkastingen fulgte dramaet på nært hold. Rokta-forliset og redningsaksjonen ble en enorm mediebegivenhet i radioens tidlige dager. Skipper John Bakken og mannskap ble i etterkant hedret av H.M. Kongen og befolkningen langs hele kysten.

Innsats som redningsskøyte[rediger | rediger kilde]

Frem til 1967 var «Christian Bugge» i tjeneste som redningsskøyte og berget 68 personer fra «den visse død», fire fartøy fra totalforlis og ga assistanse til totalt 685 fartøy.

På fremmed kyst[rediger | rediger kilde]

Etter å ha blitt tatt ut av tjeneste i 1967, gikk «Christian Bugge» over i privat eie, og blant annet var den i mange år på Seychellene i Det indiske hav. I 1994 var den tilbake i Norge, først under dansk eier, men siden 2000 har den vært i norsk eie. Underveis har skøyta flere ganger gjennomgått omfattende restaurering og modernisering.

Brann og nye restaureringsplaner[rediger | rediger kilde]

Den 5. desember 2002 ble «Christian Bugge» totalskadd i brann mens den lå til kai i Harøysundet i Fræna. Fordi fortøyningene brant drev skøyta fra land, og dette gjorde slukkingsarbeidet vanskelig. Det endte med at skøyta sank av vannmengdene som brannvesenet sprøytet for å slukke brannen. Det ble etterhvert konstatert at brannårsaken var bålbrenning kvelden før som hadde antent brygga og deretter skøyta.

Initiativ til å restaurere båten har ikke ført frem.

Båten ligger nå ved kai i Dolviken, Bergen. [1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]