«Rokta»-forliset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rokta-forliset)
Hopp til navigering Hopp til søk
«Rokta»-forliset
Dato3. april 1938
UlykkesstedHustadvika
Årsakstorm og grunnstøting
Tall
Omkomne8[1]
Savnede3
Overlevende6

Rokta-forliset
62°55′15″N 6°40′50″Ø

«Rokta»-forliset var forliset av det norske fraktefartøyet DS «Rokta» i storm ved Gallerskjæra på HustadvikaRomsdalskysten natt til 3. april 1938. På grunn av været og det urene farvannet kunne et redningsforsøk først settes i gang etter et og et halvt døgn. Da ble 6 av mannskapet på 12 berget i live. I tillegg omkom to av redningsmennene under redningsarbeidet. Til sammen deltok rundt 90 personer i redningsforsøket.

Den langvarige redningsaksjonen ble utfyllende dekket i aviser og radio i Norge og utlandet. Om forliset og bergingen skrev Arnulf Øverland diktet Redningsdåden på Hustadvika.

Skipet[rediger | rediger kilde]

Dampskipet DS «Rokta» ble bygd ved Glommens Mekaniske Verksted i Fredrikstad i 1918, og var først eid av Indherreds Aktie-Dampskibsselskab i Steinkjer. Fra 1933 tilhørte skipet Eides Rederi i Øystese i Hardanger. Den siste tida gikk «Rokta» med skifer fra Alta til Leith i Skottland, og med kull og koks tilbake til Norge. Fra Alta til Skottland tok turen vanligvis omtrent ei uke.

Forliset[rediger | rediger kilde]

Storm på Hustadvika
SitatDet kom en melding fra Bjørnesund:
I natt er det gått et skip på grunn.
Sitat
Arnulf Øverland, fra diktet «Sjøfolkene på Hustadvika»

«Rokta» gikk fra Alta med skifer 30. mars 1938. Da skipet nærmet seg Kristiansund om kvelden lørdag 2. april, var det sendt ut varsel om storm fra nordøst og snø. Offiserene på skipet vurderte å dra inn til Kristiansund og vente mens været raste fra seg, men de valgte å fortsette, siden været fremdeles var ganske bra da de måtte bestemme seg. «Rokta» tok fatt på det farlige havstykket Hustadvika.

Klokka 03.15 natt til søndag 3. april gikk «Rokta» på et skjær og sprang lekk. Etter noen minutter ble skipet stående fast mellom tre skjær ved Østre Stauren vest for Gallerskjæra, nå i Aukra kommune. Én av mannskapet kom seg ombord i en livbåt som så falt i havet og drev bort. Han ble senere funnet omkommet i livbåten. En til prøvde også å hoppe i livbåten, men falt i havet. Han ble berget ombord i skipet igjen med livet i behold. Han og de andre 10 ble værende i skipet.

«Rokta» hadde vanlig radiomottaker, men ikke radiotelefon, og de kunne derfor ikke påkalle hjelp fra land. Styrhuset hadde fått skader i grunnstøtingen, og skipet tok inn vann, så etter at de hadde måttet evakuere styrhuset, oppholdt de 11 ombord seg for det meste i bestikklugaren, et lite jernhus på dekk der sjøkart og navigasjonsinstrumenter ble oppbevart.

Redningen[rediger | rediger kilde]

Redningsskøyta «Christian Bugge» med skipper John Bakken hylles ved ankomst Kristiansund etter Rokta-forliset.
Foto: Ukjent / Redningsselskapet

Skipet på skjæret ble oppdaget av folk på land om morgenen 3. april, og både redningsskøyta «Christian Bugge», som lå stasjonert i Kristiansund, og flere andre båter gikk ut mot havaristen. Det var imidlertid for dårlig vær til at noen kunne komme nær det havarerte skipet, og redningsmennene måtte gå til lands igjen uten å kunne hjelpe. Den første dagen var det også uvisst om det var folk ombord på skipet; de 11 som var ombord prøvde å signalisere at de var der, men de ble ikke sett av de som kom til for å hjelpe. Først om morgenen mandag 4. april oppdaget mannskapet på «Christian Bugge», som på ny hadde kommet til, at det var folk i live på skipet. På det tidspunktet var «Rokta» brukket i to, forskipet hadde drevet unna og sunket, mens akterskipet, der mannskapet fremdeles oppholdt seg, var i ferd med å gli av skjæret.

Fra redningsskøyta ble det tilkalt flere folk fra land, og flere fiskebåter kom igjen til for å hjelpe. Ved flo sjø rundt klokka 14.00 gjorde redningsskøyta og de ankomne båtene et redningsforsøk. I tillegg til redningsskøyta «Christian Bugge» gikk fiskebåtene «Grei» fra Gossen og «Forsøk» fra Rindarøy gjennom grunnbrottene inn til havaristen. Like utenfor brottene lå «Barvåg», «Aksel» og «Dønning» fra Bjørnsund, samt «Parat» fra Ona. En dory (robåt) med fire mann fra «Barvåg» gikk også inn til den havarerte «Rokta», det samme gjorde en føringsbåt (også robåt) med åtte mann fra «Aksel». «Dønning» pumpet olje på havet i et forsøk på å dempe brenningene. Mens redningen pågikk, gikk også «Aksel» inn gjennom brottene. Til sammen i disse båtene var rundt 90 personer med på redningsforsøket.

Redningsmennene kom fram til «Rokta» omtrent samtidig med at det som var igjen av skipet gled ned av skjæret og sank, og alle de 11 ombord måtte hoppe i sjøen. Åtte av det havarerte mannskapet ble berget ombord i redningsbåtene, men to av dem omkom. De tre siste forsvant i sjøen og ble ikke funnet; blant dem var kapteinen på «Rokta». Under den dramatiske redningsaksjonen ble doryen truffet av en kraftig brottsjø og nesten slått rundt, men båten klarte seg såvidt. Like etter ble føringsbåten slått rundt av en annen brottsjø, og alle de åtte ombord falt i sjøen. To av de åtte omkom, de andre ble berget. Med alle som kunne reddes ombord, kom alle båtene seg ut igjen til tryggere farvann og i havn.

Minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Et monument til minne om Rokta-forliset ble avduket på Rindarøy 16. juni 1991. Monumentet er laget av Nicolaus Widerberg. I Øystese ble et monument til minne om forliset avduket 5. september 2008. Dette minnesmerket er laget av Øystein Laupsa fra Øystese.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Roktaforliset: Redningsdåden på Hustadvika"; forfatternavn: Samson Bjørke; besøksdato: 17. september 2019; utgivelsesdato: 1988; utgivelsessted: Os.