Bjarne Aas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjarne Aas
Født28. feb. 1886[1]Rediger på Wikidata
Christiania
Død29. mars 1969[1]Rediger på Wikidata (83 år)
Fredrikstad
BeskjeftigelseIngeniør, skipsbygger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserSt. Olavs Orden (1957)

Bjarne Aas (født 28. februar 1886 i Christiania, død 29. mars 1969 i Fredrikstad) var en internasjonalt anerkjent norsk seiler og båtkonstruktør.

Bjarne Aas konstruerte ca. 615 båter.

Sin internasjonale anerkjennelse fikk Aas hovedsakelig gjennom design og bygging av 6mR yachter og lanseringen av International One-Design båter (IOD) i 1936. Han har også designet og bygget flere regattaseilere av den internasjonale meter-klassen (10mR, 8mR og 5,5mR).

Oppvekst og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Sin oppvekst hadde Bjarne Aas i Christiania, og han hadde sine første opplevelser med seiling i Leangenbukten i Asker. Allerede i tenårene fattet han inngående interesse for båtkonstruksjon. På den tekniske høyskolen i Horten studerte han skipskonstruksjon og jobbet etter eksamen som båtkonstruktør i Fredrikstad, senere i Bergen og Tønsberg. I 1916 grunnla Bjarne Aas Norsk Gearfabrikk AS på Isegran i Fredrikstad.

Suksess[rediger | rediger kilde]

I 1922 designet og bygget Bjarne Aas sin første 6mR yacht «Askladden», men som regatta-seiler var båten ikke særlig vellykket. Fortsatt er båten i drift etter noe nylig[når?] restaurering.

I 1924 fikk han gjennombruddet med sin 6mR Yacht «Elizabeth V», mye fordi denne båten vant gullmedalje i olympiske leker i Paris samme år.[2] Aas ble da regnet som en utfordrer til den allerede anerkjente Johan Anker. I 1925 designet og bygget Bjarne Aas ytterligere to 6mR yachter: «Elizabeth VI», som ført av Eugen Lunde vant Gold Cup, samt «Flaks» som vant det skandinaviske mesterskapet i 1925.

I 1936 etablerte Aas sitt eget båtbyggeri på Isegran ved Glommas utløp i Fredrikstad.[3] Her var det på det meste sysselsatt 60 medarbeidere.[4]

6-meteren International One Design var en populær serie, ofte benevnt IOD. Denne ble opphavet til en egen regattaklasse som fortsatt er en aktiv konkurranseklasse.[5]

På 30-tallet var Bjarne Aas på toppen av sin karriere som yacht-designer. Han designet og bygget en rekke 6mR yachter, noe som gjorde ham anerkjent over hele verden. For sin innsats for å fremme norsk båtkonstruksjon ble han i 1957 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Redningsskøytene[rediger | rediger kilde]

RS 38 «Biskop Hvoslef»

I 1932 designet Aas sin første redningsskøyte «Biskop Hvoslef» for Redningsselskapet. Dette var den første motoriserte redningsskøyta i selskapets historie. Han tok da utgangspunkt i skøytene som Colin Archer tidligere hadde designet, men han mente at disse hadde for dårlig bæring i akterskipet. Derfor la han ut akterskipet såpass mye at båten fikk en såkalt krysserhekk. Dette skulle gi bedre styring og hindre at båten gravde seg ned under slep. I perioden frem til 1940 ble det bygget ytterligere 14 redningsskøyter for redningsselskapet etter design av Bjarne Aas.

Aasterna[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Aasterne

I tillegg til konkurranseseilerne og redningsskøytene er Aas også kjent for sine lystbåter. Blant disse står Aasterna som en suksesshistorie. Dette var 23 til 32 fots snekker bygget for rask manøvrering på sjøen og den ble introdusert i det norske markedet i 1934. Av de drøyt 50 Aasternene som ble bygget er rundt 20 båter bevart.

Nye tider og konkurs[rediger | rediger kilde]

Sønnen Henrik Aas fulgte opp sin fars tradisjoner og designet i 1961 I.O.D.Princess som bar tydelig preg av å være inspirert av Bjarne Aas' arbeider. Av denne ble det bygget drøyt 40 båter.[6]

På 60-tallet ble båtbyggerbransjen revolusjonert ved at plast, glassfiber og aluminium erstattet tre som byggemateriale. Bjarne Aas ønsket ikke å innrette seg etter de moderne byggemetodene, da han mente disse nye byggematerialene var uforenlig med hans fag som konstruktør. Dette førte til økonomiske problemer for virksomheten, og i 1968 begjærte han båtverftet konkurs.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Bjarne Aas' båtkonstruksjoner har en sentral rolle i norsk kysttradisjon, noe som gjenspeiles ved at en rekke av hans båter idag er verneverdige.[7][8] Han har idag en gate oppkalt etter seg i Fredrikstad; Bjarne Aas' gate. Det er også satt opp en byste av ham på Isegran.

Det gamle båtbyggeriet på Isegran ble i 1973 overtatt av Fredrikstad museum, og ble i 2007 delvis omgjort til teaterscene.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Bjarne_Aas[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Gram, Harald & Steenstrup, Bjørn: Hvem er Hvem? 1948 s. 594, Aschehoug 1948
 3. ^ Isegran lever[død lenke] RedningsSkøyta 4/2004
 4. ^ Molle Hals, Bjarne Aas' datter om Aas Ternas far Arkivert 16. august 2011 hos Wayback Machine. Båtmagasinet
 5. ^ International One Design World Class Association
 6. ^ Om I.O.D.Princess og Princessklubben Princessklubben
 7. ^ Idun[død lenke] Norsk Forening for Fartøyvern
 8. ^ Biskop Hvoslef Arkivert 19. juni 2011 hos Wayback Machine. Norsk Forening for Fartøyvern
 9. ^ Skandinavias beste operasangere på Isegran[død lenke] Kongoi Magazine

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Gøthe Gøthesen: Motorbåtene – Fra snekke til motorkrysser, fra feriested til smuglertokt, Universitetsforlaget AS Oslo, 1997 ISBN 82-00-22771-5
 • Bjørn Arhild Hansen Ersland: Båtbyggaren Bjarne Aas Universitetsforlaget AS Oslo, 1999 ISBN 82-00-45042-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]