Politiets medalje for internasjonal tjeneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Politiets medalje for internasjonal tjeneste
Politiets-medalje-for-internasjonal-tjeneste1.jpg
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norge Norge
Innført:14. september 2004
Mottakere:Polititjenestemenn med 6 måneders internasjonal tjeneste
Tekniske data
Utført i:Sølvfarget metall
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:33
Høyde:33
Rangering
Rangering:45
Høyere:Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner
Lavere:Sivilforsvarets medalje for internasjonal tjeneste

Politiets medalje for internasjonal tjeneste er en norsk medalje, som tildeles tjenestemenn i politietaten for internasjonal tjeneste. Medaljen ble innstiftet 14. september 2004 og blir delt ut av Politidirektøren.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Medaljen blir delt ut til norsk politipersonell (både uniformerte og sivile) som har deltatt i internasjonal tjeneste, etter avgjørelse av norske politiske myndigheter, i minst seks måneder. Man kan også få medaljen for spesielle oppdrag av kortere varighet, eller for fortjenestefull tjeneste utenfor Norge. Utenlandske personer som har ytt fortjenestefull bistand til norske politistyrker i utlandet. Det tildeles stjerne for tjeneste utover minste tjenestetid for tildeling, maksimalt tre stjerner. Medaljen skal bæres med laurbærgren ved mer enn 60 måneders akkumulert tjeneste i utlandet.

Medaljen kan tildeles med rosett for særlig fortjenestefull innsats.[1]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljen er rund, forsølvet og har en diameter på 33 mm. Adversen har kors med eikeløvsbakgrunn og Politiets etatsemblem i sentrum av korsvingene. Etatsemblemet viser det norske riksvåpenet mot en gull bakgrunn strødd med kors og flankert av fasces. Reversen har påskriften «POLITIET – FOR INTERNASJONAL TJENESTE». Opphenget er en kule med en gjennomgående ring for feste av medaljebånd. Båndet er 35 mm bredt, svart og med to vertikale, 4 mm brede, gule striper 4 m fra båndets ytterkanter. Båndet kan utstyres med stjerner, laurbærgren og rosett.

Statutter[rediger | rediger kilde]

Statutter for Politiets medalje for internasjonal tjeneste og utdrag fra utfyllende bestemmelser:[2]

Statutter

§ 1 Politiets medalje for internasjonal tjeneste tildeles av Politidirektøren. Den er rund, forsølvet og har en diameter på 33 mm.
Forside: Kors med ekeløvsbakgrunn og politiets etatsemblem i sentrum av korsvingene. Bakside: Påskrift: POLITIET - FOR INTERNASJONAL TJENESTE. Oppheng: Oppheng/feste for bånd er utformet som en kule med en gjennom- gående ring for feste av medaljebånd.

§ 2 Medaljen bæres i et 35 mm bredt bånd i sort farge. 4 mm fra båndets ytterkanter to vertikale 4 mm brede gule striper.

§ 3 Politiets medalje for internasjonal tjeneste tildeles norsk politipersonell, uniformert og sivilt, som har deltatt i internasjonal tjeneste, besluttet av norske politiske myndigheter, i minimum 6 måneder. For spesielle oppdrag kan medaljen tildeles for kortere tjenesteperiode. Medaljen kan også tildeles for annen fortjenstfull tjeneste utenfor Norge.

§ 4 Medaljen skal bæres med laurbærgren ved mer enn 60 måneders akkumulert tjeneste

§ 5 Politiets medalje kan også tildeles utenlandske personer som på en fortjenstfull måte har ytet bistand til norske politistyrker i internasjonale operasjoner.

§ 6 Med medaljen skal det følge diplom og båndstripe samt medalje i miniatyr. Diplomet skal øverst ha bilde av medaljens forside og en tekst som beskriver medaljens navn. Videre skal diplomet fylles ut med mottakerens navn og i hvilken forbindelse medaljen er tildelt. Diplomet undertegnes av Politidirektøren.

§ 7 Medaljen er personlig eiendom og skal ikke inndras ved innehaverens død. Medaljen kan tildeles Post Mortem.

§ 8 Medaljen er tillatt båret til uniform etter de til enhver tid gjeldende bestemmelser. Medaljen implementeres f o m 1. januar 1949.

Utfyllende bestemmelser (utdrag)

Medaljen administreres av Politidirektoratet.

Utdeling/tildeling:
Personell som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner i perioden 1. januar 1949 og frem til 14. september 1995 kan kjøpe medaljen ved henvendelse til Politiets data- og materielltjeneste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rosett for internasjonal polititjeneste». politi.no. 22.10.2010. Besøkt 23.07.2011. [død lenke]
  2. ^ Statutter fra Politiets reglement, arkivert hos Internet Archive.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]