Hopp til innhold

Glassfiber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Glassfiber er et materiale som smeltes og formes til ekstremt fine fibre (glasstråder eller smeltet sand) med en tykkelse på mellom 0,001 og 0,1 mm (fra tusendels til tidels millimeter). Før sammensetting (veving) blir de grunnet (primet) med en grunning (primer) som legger seg rundt fibrene slik at de ikke brekker.

Glassfiber er mye brukt til å produsere tekstiler, for eksempel matter.

Glassfiberarmering[rediger | rediger kilde]

Glassfiber benyttes også i plastprodukter hvor man oppnår et sammensatt og ikke minst avstivet materiale, kjent som glassfiber-armert plast (GAP) eller også kjent som GRP (av det engelske glass-reinforced plastic). Man har i de siste årene gått over til å kalle materialet glassfiberarmert umettet polyester (GUP). Mindre brukt og kjent er glassfiberarmert epoxy (GAE), også kjent som GRE (av det engelske glass-fiber reinforced epoxy).

I daglig tale kalles glassfiberforsterket umettet polyester (GUP) ofte for glassfiber på norsk, og på engelsk for fiberglass.

Bruk i båter[rediger | rediger kilde]

På midten av 60-tallet ble det vanlig å produsere båter i glassfiber. Det ble brukt epoxy herdeplast som ble strøket inn i glassfibervev. En støpeform som bestemte formen på utsiden av båten ble brukt til et stort antall båter. Det ble mulig å lage båter med former som var ukjent fra de tidligere trebåtene.

Redningsfartøyet RS 99 «Skomvær III» er et eksempel på skip bygget i GUP.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «RS 99 Skomvær III - Redningsselskapet». Redningsselskapet. Besøkt 10. juni 2022.