Røstlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røstlandet
Norway - Rost.PNG
Røstlandet er en øy i Lofoten
LandNorge Norge
FylkeNordland
KommuneRøst
Areal0,59 km²
Befolkning356[a] (2020)
Bef.tetthet603,4 innb./km²
Høyde over havet3 meter
Postnummer8064 Røstlandet

Røstlandet
67°31′27″N 12°06′54″Ø

Røstlandet er en øy ytterst i Lofoten og den største av øyene på Røst kommune i Nordland. Øya rager ikke mer enn 11 moh på sitt høyeste punkt og er ellers flat og gresskledd med en del myrområder som er viktig for fuglene. Øyas areal er på 3,6 km². De fleste av innbyggerne i kommunen bor på Røstlandet.

Et område vest på øya er vernet som naturreservat, under navnet Røstlandet naturreservat. Nord på øya ligger Røst lufthavn langs fylkesvei 7586 og lengst sør på øya ligger Røst fergekai, med adkomst via fylkesvei 7582, der den gassdrevne fergen MS «Værøy» trafikkerer ferjesambandet Bodø–Røst–Værøy–Moskenes daglig.

Sørvest for Røstlandet ligger de kjente fuglefjelløyene Vedøya, Storfjellet, Ellevsnyken, Trenyken og Hernyken som perler på ei snor, og aller ytterst, og så langt sør og vest man kommer i Lofoten, ligger den vesle flate øya Skomvær med Skomvær fyr. Fuglefjellene har tradisjonelt vært Norges viktigste hekkeplass for lunde, en sjøfuglart som også er kjent som sjøpapegøye.

Tettstedet Røstlandet[rediger | rediger kilde]

Røstlandet er også navnet på tettstedet og administrasjonssenteret på Røst. Tettstedet utgjør et areal på 0,59 km² og har 356[1] innbyggere per 1. januar 2020.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 


NordlandstubbDenne Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.