Fotballbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Standard mål. Ikke alle baner har samme størrelse.

En fotballbane er en bane hvor det spilles fotball. Banen skal være rektangulær, 45–90 meter bred og 90–120 meter lang. For internasjonale kamper må bredden være mellom 64 og 75 m, og lengden må være mellom 100 og 110 m. Underlaget skal være gress, eller FIFA-godkjent kunstgress. FIFAs regler sier at en full bane (for to lag på elleve spillere) skal være 68 × 105 m.[1]

Fotballmål[rediger | rediger kilde]

Et fotballmål står i hver ende av en fotballbane og er 244 cm høyt og 732 cm bredt. Målet med fotball er å få ballen i motstanderens mål, da har hele ballen krysset mållinjen. Et fotballmål består av en horisontal stang plassert på to vertikale og har gjerne et nett for å fange ballen.

Mållinjen er den linjen som strekker seg parallelt med målet i fotball. Den er lokalisert på de korte sidene av banen. Den må være mellom 45 og 90 meter lang i vanlige kamper, og mellom 64 og 75 meter i internasjonale kamper.

Sekstenmeteren[rediger | rediger kilde]

Sekstenmeteren er et felt som strekker seg 16,5 meter rett ut fra mållinjen i fotball og er 40,3 meter bred. Det er innenfor dette området målvakten har lov til å ta ballen med hendene. Hvis det skjer en forseelse av det forsvarende lag innenfor dette feltet som ville resultert i direkte frispark, blir det dømt straffespark til motstanderen. Hvis det angripende lag gjør en forseelse, blir det bare dømt frispark.

I sekstenmeteren finner man også straffemerket som er punktet straffespark tas fra. Dette punktet ligger 11,15 meter rett ut fra midten av målet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Et fotballstadion

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «FIFA side 60» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 3. november 2012. Besøkt 21. september 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]