Fotballbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Standard mål. Ikke alle baner har samme størrelse.

En fotballbane er en bane hvor det spilles fotballkamper. Banen skal være rektangulær på mellom 45-90 meter bred og mellom 90-120 meter lang. For internasjonale kamper må bredden være mellom 64 og 75 m, og lengden må være mellom 100 og 110 m. Underlaget skal være gress, eller FIFA-godkjent kunstgress. Fifas regler sier at en 11-er fotballbane skal være 68x105 meter.[1]

Fotballmål[rediger | rediger kilde]

Et fotballmål står i hver ende av en fotballbane og er 244 cm høyt og 732 cm bredt. Målet med fotball er å få ballen i motstanderens mål. Et fotballmål består av en horisontal stang plassert på to vertikale og har gjerne et nett for å fange ballen.

Mållinjen er den linjen som strekker seg parallelt med målet i fotball. Den er lokalisert på de korte sidene av banen. Den må være mellom 45 og 90 meter lang i vanlige kamper, og mellom 64 og 75 meter i internasjonale kamper.

Sekstenmeteren[rediger | rediger kilde]

Sekstenmeteren er et felt som strekker seg 16,5 meter rett ut fra mållinjen i fotball og er 40,3 meter bred. Det er innenfor dette området målvakten har lov til å ta ballen med hendene. Hvis det skjer en forseelse av det forsvarende lag innenfor dette feltet som ville resultert i direkte frispark, blir det dømt straffespark til motstanderen. Hvis det angripende lag gjør en forseelse, blir det bare dømt frispark.

I sekstenmeteren finner man også straffemerket som er punktet straffespark tas fra. Dette punktet ligger 11,15 meter rett ut fra midten av målet.

Norge[rediger | rediger kilde]

31. desember 2004 registrert 1 737 gressbaner, 1 413 grusbaner og 292 kunstgressbaner (også sjuer) i Norge.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Uoffisielle måleenheter

Et fotballstadion

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]