Ingeborgrud kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
OmrådeNes
BispedømmeBorg
ProstiØvre Romerike
FellesrådNes
SognIngeborgrud
Byggeår1904–05 (innviet 1906)
KirkegårdJa
Arkitektur
PeriodeNygotikk
ArkitektBjarne Blom / K. G. Christophersen
TeknikkBindingsverk
ByggematerialeTre
TårnI vest
Kirkerommet
AlterHåkon Engelsen (1972)
Plasser330
Beliggenhet
Kart
Ingeborgrud kirke
60°14′04″N 11°31′02″Ø
Ingeborgrud kirke på Commons

Ingeborgrud kirke er ei langkirke i Nes i Viken fylke. Byggverket ble satt opp som et kapellIngeborgrud i Skogbygda i 1904–05 og innviet den 1. februar 1906. Den har nå status som kirke. Den er en del av Den norske kirke og hører til Øvre Romerike prosti i Borg bispedømme.

Kirka er i tre og har 330 plasser. Den har en langtids vedlikeholdsplan, og er ikke vernet.

Kirkegården ble innviet før kirken, som en hjelpekirkegård i 1885.

Lokasjon og prest[rediger | rediger kilde]

Ingeborgrud kirke er i Skogbygda, ca 5 kilometer vestover fra E16 (tidligere riksvei 2) mellom Vormsund og Skarnes. Den ligger i en skogkledd skråning i utkant av tettstedet Ingeborgrud, i Nes kommune. Det er samme prest som i Fenstad kirke.

Kirkegården[rediger | rediger kilde]

En hjelpekirkegård ble anlagt på stedet i 1885. Så ble kirken oppført i 19041905 (førstnevnte årstall er å finne på vindfløyen) på grunnlag av planer av arkitekt Bjarne Blom som var blitt omarbeidet av byggmester K.G. Christophersen. Arbeidet ble ledet av byggmester Emil Johansen, og kirken (eller kapellet, som det da var) ble innviet 1. februar 1906. Kirken er en langkirke i bindingsverk med 330 plasser. Kirken har rektangulært skip og smalere, polygonalt avsluttet kor. Det er sakristier på nord- og sørsiden av koret, og i vest er det et våpenhus i to etasjer med en høy, slank takrytter med høy, åttekantet hjelm.

Kirkens inventar[rediger | rediger kilde]

Bygningsdetaljer, interiør og inventar er skildret i boka Norges kirker (teksten er fra 1969), som også har bilder. Inventaret er beskrevet nokså skjematisk, men ifølge kirkeleksikonet er altertavlen laget av Håkon Engelsen i 1972, og viser Kristi oppstandelse og himmelfarten. Døpefonten er fra 1906. Prekestolen står i høyrekant av korbuen og har oppgang fra koret.

Kirken fikk et åtte stemmers Olsen & Jørgensen-orgel i 1916. Dette ble i 2006 restaurert og utvidet til ti stemmer av Ryde og Berg. Prospektet på orgelet er i nygotikk design.

Det er to nye kirkeklokker ble støpt av Olsen Nauen til kirken i 1986. På den ene kirkeklokken er det innskrevet "Deilig er jorden", og på den andre kirkeklokken er det innskrevet "Prektig er Guds himmel".

Alterstakene er av messingblikk, høye med skålformet krave. De ble forært kirken av gårdbruker Peder Nilsen Fallet.

Messingkronen i taket, er gotiserende, 6-armet med 3 lysholdere på hver arm. Den er montert for elektrisk lys, og ble forært til kirken av gårdbruker Johan O. Opsahl.

Av rituelle kar er det en kalk og disk av sølv, stemplet brødrene Schøien (Kra.). Kupa har gravert Kristushode og en innskrift med fraktur: «Til Ingeborgrud Kapel fra O. Opsahl 1904».

En oblateske, av sølv, rund med et lokk som har forhøyet midtparti med gravert kristogram. På siden står det inngravert: «Fra Mathilde og Otto Svartholt på 30 årsdagen 1. 2. 1936».

Det er et maleri på lerret i kirken, som forestiller Kristus som banker på en dør. Maleriet er usignert, og ble forært i 1956 av Arthur og Thora Fjeldheim.

Kirkebygget utvendig[rediger | rediger kilde]

Skifertaket her er blitt tekket om, trolig i 2007. Nes kommune hadde i alle fall kirken med i sin økonomiplan for 2007-2010, og anbud ble utlyst våren 2007. Biskopen var på visitas i Nes i 2007 og meldte om nyoppusset kirke her. Ellers ble det gjentatte ganger i en omfattende prosess med bistand fra Riksantikvaren og ulike ekspert rådgivere, meldt om svertesopproblemer og misfarging på den hvitmalte panelfasaden, både på Ingeborgrud kirke og i Udenes kirke. Ingeborgrud kirke ble malt i 2003, og i en rapport fra Mycoteam ble det fastslått at kirkene har omfattende skader av svertesopp. Det siste strøket med linolje pektes ut som årsak. Linoljen gir god næring for soppen, rapporterte Mycoteam. Sommeren 2008 ble imidlertid begge kirker malt, og på ny skinnende hvite.

Bårehuset[rediger | rediger kilde]

Ved kirken ble det oppført et bårehus i 1924. I 1990 ble det oppført et nytt bårehus, mens det gamle ble tatt i bruk som lager. I 2010 meldte menighetsbladet at det gamle bårehuset ble pusset opp for å tas i bruk som kirkestue. I 2011 var kirkestuen tatt i bruk.

Ingeborgrud menighet[rediger | rediger kilde]

Hos Ingeborgrud menighet har god mat og friluftsliv stor betydning. Her inviteres det til «Eftasvæl i Skaubygda» og flere ganger i året arrangeres det utendørsgudstjenester.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]