Hopp til innhold

Stein skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Severdighet
Stein skole
Beliggenhet Stein, ved Vormsund langs riksvei 2, Nes i Akershus
Type Museum
Driftsansvar Nes samlinger
Stein skole
MottoEventyrskolen
LandNorge
TypeFolkeskole
Grunnlagt1852
Nedlagt1972 (ordinær drift)
Region/fylkeAkershus
KommuneNes
StedVormsund
Adresse2160 Vormsund
Beliggenhet
Kart
Stein skole
60°08′09″N 11°22′26″Ø

Stein skole, også kjent som «Eventyrskolen», er et lite skolebygg i Nes i Akershus som i dag er museum og utstillingslokale underlagt Akershusmuseet. I 1930-årene ble skolen utsmykket av kjente norske kunstnere, deriblant Reidar Aulie, Dagfinn Werenskiold, Henrik Sørensen, Birgit Abrahamsen, Harald Dal, Ørnulf Bast og Per Teigen. De omskapte skolebygningen til en fantasifull og fargestrålende ramme rundt undervisningen.

Initiativtakere til utsmykningen var forfatteren Ingeborg Refling Hagen og skolens lærer gjennom mange år, Erling Elverhøi. Ingeborg Refling Hagen samlet i flere år inn penger til utsmykkingen av skolen, og alt hun tjente gikk til å realisere prosjektet. Siden Henrik Wergeland var hjemmehørende i Romeriksbygdene, er det naturlig at hans ånd har fått sette preg på skolen. Det store oljemaleriet "I natt red'n Henrik forbi", inspirert av Ingeborg Refling Hagens dikt med samme navn, fyller hele bakveggen i ett av klasserommene på Stein skolemuseum. Det framstiller Henrik Wergeland på hesten Vesle-Brunen, mens han strør blomster og frø etter seg. Aulie betraktet dette maleriet som sitt hovedverk. Maleriet ble i 2018-19 restaurert, restaureringen ble muliggjort med bidrag fra Sparebankstiftelsen, Nes kommune, Raumnes Historielag og Stein Skoles venner.

Ved siden av Stein skole ligger «gamleskolen» fra 1852, som var i bruk fram til 1912. «Eventyrskolen» var i ordinær bruk som folkeskole fra 1912 til 1972.

Mostu skoleStrandlykkja, en tidligere grendeskole sør i Stange i Hedmark, er utsmykket etter liknende ideer.

Om skolebygningen[rediger | rediger kilde]

Malte vegger i gangen med relieff og trapp til andre etasje.

Skolehuset er en trebygning i to etasjer fra 1852. Skolen var to-delt. I første etasje befinner det seg en rommelig gang og to klasserom, ett for småskolen og ett for storskolen. Småskolerommet inneholder blant annet et vakkert trerelieff av Dagfinn Werenskiold som elever ved skolen i ettertid har kalt «Geitene i paradisets hage». I klasserommet for storskolen dekker Reidar Aulies berømte maleri av Henrik Wergeland på Vesle-Brunen en av veggene. I gangen henger relieffet "Lek og arbeid" av Ørnulf Bast. Fra gangen går det trapp opp til annen etasje med leilighet for lærerfamilien, og en sal som består av to mindre rom som er slått sammen til ett. Alt som kunne gjøres om til noe vakkert og morsomt for elevene, er utnyttet. Under trappa ble det laget lekestue. Vasken ble utsmykket med vannliljer osv. Litterære sitater ble strødd ut på vegger og dører slik at de sammen med dekorasjonene danner en helhet.

Ingeborg Refling Hagen og lærer Elverhøy arbeidet både for å skaffe penger til utsmykningen og tok dertil mange praktiske tak. Refling Hagen holdt blant annet en rekke opplesningsaftener for å kunne honorere de ulike kunstnerne. Forfatteren hadde en visjon om "Framtidas skole", og alle hennes inntekter gikk i flere år til dette utsmykkingsarbeidet. Også skolens elever på den tida deltok aktivt i opprustningen av skolen. Det er kanskje ikke så rart at tidligere elever har bidratt til at skolen har fått den posisjon den har i dag som «Eventyrskolen på Stein».

Ny utsmykning 2008[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med 200-årsjubileet for Henrik Wergelands fødsel 17. juni 2008 ble et av de små rommene i skolens andre etasje som har vært uten dekor, utsmykket i samme tradisjon som de øvrige rommene. Rommet er malt gult og utstyrt med et dikt for barn som er skrevet av lyrikeren og barnebokforfatteren Gro Dahle. Diktet heter «Unnskyld» og er illustrert med malte figurer på veggene av avistegneren Egil Nyhus. Rommet har også en interaktiv whiteboardtavle der det blir vist en liten film av videokunstneren Camilla Sune om arbeidet med utsmykningen av rommet og med opplesning av Gro Dahle. Værelset er blitt et slags «tilgivelsesrom» for besøkende skolebarn.

«Omvisning på Stein skole»[rediger | rediger kilde]

Wikikilden ligger fortellingen «Omvisning på Stein skole» av Ingeborg Refling Hagen. Fortellingen er tenkt som en omvisning gjennom de ulike rommene. Den begynner i småskolens klasserom, og avsluttes i salen i annen etasje. Det berettes om sitater på vegger og dører, om bilder og illustrasjoner, og om tankene som har ledet kunstnerne i arbeidet. Det er også en historie om hvordan en gjeng idealistiske kunstnerne skapte et barneparadis av en gammel skolebygning som i utgangspunktet var nokså trøstesløs.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata