Nes prestegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°09′36″N 11°27′32″Ø

Nes prestegård (Gamle Nes gård eller egentlig bare Nes) er den historiske og navnemessige bakgrunnen for Nes kommune i Akershus i Viken fylke. Prestegården ligger i dag på Disen. Selv om gården ikke lenger eksisterer som egen enhet, lever navnet videre både som kommunenavn og i en rekke offentlige og kirkelige sammenhenger i romerikskommunen.

Gamle Nes prestegård lå like ved neset der Glomma og Vorma møtes, men etter store jordras i 1725, 1728 og 1737 ble mesteparten av jordveien vasket ut i elvene. Nabogårdene (den gang som nå) var Ullershov og Disen. Etter at store deler av prestegården (Gamle Nes) hadde forsvunnet i ras, ble prestegården flyttet til nabogården Disen (der soknepresten fortsatt har sin bolig). Gamle Nes prestegård hadde fra før store skogeiendommer som samtidig ble overført til Disen gård tillike med de gjenværende jordene ute på neset, rundt det som i dag er kirkeruinene.

Fra ca 1740 tilsvarer Nes prestegård mer eller mindre den «gamle» Disen gårds jordvei. Gamle Nes prestegård tilhører fortsatt Opplysningsvesenets fond v/Den norske kirke. Det gjelder også presteboligen på Disen. Kirkeruinene på neset der Glomma og Vorma møtes er offentlig eiendom og tilhører dermed verken Ullershov eller Disen gårder, men er en rest av Gamle Nes gård der man ikke lenger kan se et gårdstun, men som likevel er det historiske midtpunkt og navnemessige opphav for hele kommunen.

Kilder[rediger | rediger kilde]