Nes kirkeruin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nes kirkeruin
Nes kirkeruiner All around.jpg
Område NesRediger på Wikidata
Byggeår Omtrent 1100
Endringer1567: satt i brann,1697: utvidet til korskirke, 1854: brant ned og ikke gjenreist
KirkegårdRuinene har gamle gravstøtter på deler av parkområdet som omkranser stedet
Arkitektur
Periode Romansk
TeknikkLangkirke - senere korskirke
ByggematerialeStein
SkipLangskip
Kirkerommet
DiverseKirkeruinene var under konservering 2005–2009
Beliggenhet

Nes kirkeruin
60°08′56″N 11°27′24″Ø
Nes kirkeruin på Commons

Nes kirkeruiner i Nes i Viken / Akershus ligger på Disen ved det neset der elvene Glomma og Vorma møtes. Kirkeruinene er et populært samlingspunkt for bryllup, gudstjeneste, konserter og andre kulturaktiviteter.

Kirken ble bygget på en offerplass fra førkristen tid og var opprinnelig en langkirke. Denne kirken lå på prestegården Disens grunn. Prestegården ble på grunn av fare for leirras flyttet. Disen ligger nå omtrent en kilometer fra de gamle ruinene, men nærmere Nes nye kirke.

Bygningshistorie[rediger | rediger kilde]

  • Det opprinnelige kirkebygget var fra 1100-tallet og ble senere påbygd flere ganger. 1100- tallskirken besto av et smalt skip og apsis, som man i dag kan se rester av i bakken. På 1200-tallet ble koret utvidet til et rektangulært kor, som var noe smalere enn skipet. En gang på 1300-tallet ble koret ytterligere utvidet, slik at kirken ble en rektangulær langkirke.
  • Kirken ble satt i brann under krigen mot Sverige i 1567, men ble gjenreist senere.
  • I 1697 ble den utvidet til en korskirke. På samme tid ble Vår Frelsers kirke i Oslo bygd (den nåværende Oslo domkirke), og dette sto som modell for Nes kirke. Dette var i prost Jens Colstrups tid, og han brukte sitt store kontaktnett til å skaffe kirken nytt barokkinteriør.
  • Kirken brant ned i 1854 etter et lynnedslag og ble på grunn av rasfare ikke gjenoppbygd på sin daværende plass, men flyttet et par kilometer vekk fra Glomma.

Noe av inventaret fra den gamle kirken ble reddet under brannen og befinner seg i dag i den nyere Nes kirke fra 1860. Det dreier seg om altertavlen, som er et mesterstykke i tysk barokkstil fra 1661 av treskjæreren Abel Schrøder d.y., og døpefonten fra 1100-tallet med tilhørende himling og prekestol. I tillegg er det såkalte Colstrup-epitafiet bevart; øvrige intakte gjenstander er det manieristiske Maria Bebudelse-maleriet fra 1700-tallet, samt lysekronen som Colstrup forærte sin fjerde kone som morgengave ved deres bryllup i 1704.

Restaurering og bevaring[rediger | rediger kilde]

Kirkeruinenes første konserveringsarbeid ble påbegynt rundt første verdenskrig, da området ble sikret. Det ble gjort ytterligere konservering i 1930-årene. Det er imidlertid Sigrid Christies og Håkon Christies omfattende utgravinger i 1958 som har gitt oss det meste av kunnskap om kirkeruinenes historie. På 2000-tallet ble det gjort sikringstiltak som en del av Riksantikvarens «Bevar forfallet»-program. Kirkeruinene var da stengt for arrangementer inne i selve ruinen.

Nes kirkeruinene inngår i Nes samlinger. Et klokketårn bekostet og reist av Årnes Rotaryklubb ble innviet i 2010.[1]

Bilder og video[rediger | rediger kilde]

Video av Nes kirkeruiner i 2017[rediger | rediger kilde]

Nes kirkeruiner i 2005[rediger | rediger kilde]

Nes kirkeruiner før restaureringen i 1936[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hjem». arnes.rotary.no. Årnes Rotary Klubb. Besøkt 11. juni 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]