Oppåkermoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Opakermoen»)
Opakermoen
Flerbrukshuset på Opakermoen
LandNorges flagg Norge
FylkeViken
KommuneNes
Postnummer2166 Oppaker
Areal0,48 km²
Befolkning527[a] (2022)
Bef.tetthet1 097,9 innb./km²
Kart
Oppåkermoen
60°10′40″N 11°30′59″Ø

Opakermoen [1] (også skrevet Opakermoen enkelte steder[2] ) er et tettsted i Nes kommune i Viken. Tettstedet har 527[3] innbyggere per 1. januar 2022. Bebyggelsen er konsentrert langs E16, langs Fv481 (Bygdevegen) og ved Funnefoss. Tettstedet ligger omtrent seks kilometer øst for Vormsund og åtte kilometer nordøst for kommunesenteret Årnes. Bjertnestunet er nærmeste tettsted.

Opakermoen er en del av det større området Oppaker som er poststed med adresse «2166 OPPAKER».[4] Poststedet inkluderer omtrent Skarning, Bollerud, Hundstad, Skauerenga, Oppaker, Frogner, Daskerud, Heberg, Bjertnes, Eie, Sandåker, Fundi og Branderud. Bjertnes var tidligere et viktig knutepunkt, med ferjeleie over Glomma til Seterstøa på Eie.

Næringssentra er Herbergåsen Industriområde Nord og Sør, i tillegg til Frognerstrand Camping, Nes Strandhager, Glommen, Funnefoss kraftverk og Nes Næringspark. På Opaker ligger blant annet Arbeidersmåbruket Furuset, Funnefoss inndustriarbeidermuseum, Opaker flerbrukshus samt Funnefoss stadion. Gamle Opaker skole er blitt lokaler for Nes Næringspark.[5] På folkemunne kalles stedet også Lompemoen etter et lompebakeri som lå her, eller bare «mo'n». Oppaker og Opakermoen er det som brukes av lokalavisene Glåmdalen, Raumnes og Nesinfo samt Statens vegvesen og Statistisk sentralbyrå.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Opaker kommer opprinnelig av gammalnorsk Uppakr og betyr rett og slett den øvre åkeren. Dialektuttalen av stedsnavnet er fra gammelt av oppåker,[6][7] men dette brukes ikke lenger. Skrivemåter i dansketiden var blant annet Oppeagger, Opagger, Opager og Opaker. Stavemåten var opphavet til en opphetet strid på 1980-tallet. En del av lokalbefolkningen ønsket å endre stavemåten fra det offisielle Oppåker/Oppåkermoen tilbake til det tidligere Opaker/Opakermoen. I 1998 ble således kompromisset Oppaker vedtatt for poststedet. Opakermoen ble i 2007 stavemåten på vegvesenets stedsnavnskilt selv om noen har foreslått å gå tilbake igjen til Oppåker/Oppåkermoen.[4].

Gamle Opaker skole som i dag huser Nes Næringspark
Gamle Opaker skole som i dag huser Nes Næringspark

Skole[rediger | rediger kilde]

Opaker skole var en barneskole bygget i 1864, med tilbygg fra 1960-tallet. Skolen ble også innvendig restaurert på 2000-tallet, men ble etter mange års tjeneste nedlagt i 2010. Elevene sokner nå til Skogbygda skolekrets og skolens bygninger huser i dag Nes Næringspark.

Barnehage[rediger | rediger kilde]

Opaker barnehage
Opaker barnehage

Opaker barnehage er en helt ny barnehage som sto klar for bruk i januar 2008. Den offisielle åpningen ble foretatt av ordfører Oddmar Blekkerud 12. juni 2008. Dette er en privateid barnehage som eies av Espira. Barnehagen har en kapasitet på omtrent 90 barn, fordelt på de fire avdelingene; Bollapinnsvin, Helene Harefrøken, Brumlemann og Nøtteliten.[8]

Bollapinnsvin og Nøtteliten er avdelingene for barn under tre år, mens Helene Harefrøken tar seg av de fleste mellom tre og fem år. Brumlemann har hovedsakelig barn som forberedes på å begynne på skolen.

Arbeidersmåbruket Furuset
Arbeidersmåbruket Furuset

Kultur[rediger | rediger kilde]

De fleste arrangementer på Opakermoen finner sted i Flerbrukshuset. I god gammel dugnadsånd, ble dette samfunnshuset bygget av Opakermoens innbyggere midt på 1990-tallet. Strategisk plassert ved skolen, blir dette det naturlige samlingspunktet på stedet når noe skal feires.

Opakermoen har tradisjonelt sett vært en arbeiderbygd, og Opakermoen har levert politikere til Nes kommune hovedsakelig med sosialdemokratisk eller sosialistisk partitilhørighet. Hovedgrunnen til dette var Sliperiet ved Funnefoss som tiltrakk seg mange arbeidere fra slutten av 1800-tallet. Tømmerfløtingen trakk naturligvis også til seg mange arbeidere. Daskerudstranda ved Funnefoss huser i dag Funnefoss industriarbeidermuseum som er tilknyttet Nes samlinger. Det er også Arbeidersmåbruket på Furuset sentralt på Opakermoen, som er et småbruk bygget av sliperiarbeider Johan Martinsen Furuset i 1909, og er bevart slik det var dengang.

Funnefoss Industriarbeidermuseum
Funnefoss Industriarbeidermuseum

Øvre Bruket er den delen av Funnefoss industriarbeidermuseum som leies ut til diverse arrangementer.

Fritid og idrett[rediger | rediger kilde]

Badestrendene langs Glomma er godt besøkte på sommeren. Daskerudstranda har ingen camping, men er den delen av stranda lokalbefolkningen benytter seg av mest. Her er det svaberg og stupebrett. Frognerstrand Camping har både teltplasser, campingvognplasser og hytteutleie. Mellom Daskerudstranda og Frognerstrand ligger Hagenstranda ved Nes Strandhager, tidligere Hagen Camping[9], hvor det årlig arrangeres boksestevner på stranda.[10] Nes Strandhager var vertskap for sesong 6 av TV 2-serien Sommerhytta.[11] Opakermoen omkranses av skog, og mange benytter seg av mulighetene for å utforske naturen.

FUVO har sin idrettsplass og sitt klubbhus på Funnefoss stadion på Opakermoen. Idrettslagets A-lag i fotball for herrer spiller i 3. divisjon. Klubben har lag i alle aldersbestemte klasser, samt to reservelag i seniorfotball for menn. B-laget spiller i 6. divisjon og C-laget spiller i 8. divisjon i samarbeide med Skogbygda Idrettsforening. FUVOs damelag spiller i 4. divisjon. Klubben har også egen avdeling for boksing.

Kjente fotballspillere fra FUVO[rediger | rediger kilde]

Utbygging på Bjertnes[rediger | rediger kilde]

Bjertnes har blitt utbygd til boligområde under navnet Bjertnestunet[12], men ikke helt uten problemer.[13] Det er ikke fastsatt noen tid for ferdigstillingen av prosjektet, men boligbyggingen startet opp sommeren 2009.[14] Bjertnes boligområde er regulert for inntil 350 boliger,[15] og var per 2017 blitt eget tettsted med 415[3] innbyggere. Bjertnestunet har også egen småbåthavn.[16]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Statistisk sentralbyrå Arkivert 22. august 2008 hos Wayback Machine.
 2. ^ «Statens kartverk». Arkivert fra originalen 31. august 2018. Besøkt 18. februar 2019. 
 3. ^ a b «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
 4. ^ a b «Opakermoen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 14. oktober 2016. 
 5. ^ «Næringspark i gammel skole». www.rb.no. Besøkt 8. februar 2016. 
 6. ^ Norske Gaardnavne
 7. ^ Stedsnavnarkivet
 8. ^ «Barnehagen vår». opaker.espira.no. Arkivert fra originalen 28. mars 2016. Besøkt 8. februar 2016. 
 9. ^ «Vil bygge 100 strandhytter ved Glomma» hos bygg.no
 10. ^ «Populært boksestevne på Hagenstranda». Raumnes. Besøkt 16. juni 2003. 
 11. ^ «Sommerhytta 2022». kk.no. Besøkt 16. juni 2023. 
 12. ^ Bjertnestunet, prospekt Bjertnestunet.no[død lenke]
 13. ^ Kjemper mot ekspropriasjon, Glåmdalen 29.10.2001 (oppdatert 07.01.2003) Glomdalen.no[død lenke]
 14. ^ Bjertnes kan redde skolen, artikkel i Raumnes 18.12.2007 Raumnes.no[død lenke]
 15. ^ Bjertnes - Fakta, Glåmdalen 29.10.2001 (oppdatert 07.01.2003) Glomdalen.no[død lenke]
 16. ^ «Bjertnestunet - natur og Glomma som nabo». Bjertnestunet - natur og Glomma som nabo. Arkivert fra originalen 6. februar 2016. Besøkt 8. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]