Carlstens festning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Carlstens festning

Carlstens festning er en festning som ligger i Marstrand, et tettsted vest i Sverige i Västra Götalands län. Festningen ligger på Marstrandsøyas høyeste punkt. Festningen er oppkalt etter den svenske kongen Carl X Gustav.

Bygging av festningen[rediger | rediger kilde]

Under byggingen ble festningen brukt som fengsel der fangene ble brukt som arbeidskraft til byggingen. Å bli dømt til «marstrandsarbeide» ble regnet som den strengeste straffen i svensk lov, til og med strengere enn dødsstraff. For å få mat og drikke måtte de innsatte tjene opp penger etter hvor mye de hadde jobbet. Ble en arbeider syk og ikke kunne jobbe fikk han heller ikke mat. Opptil 20 fanger kunne dele samme rom. Det tok 202 år fra byggingen startet til festningen ble regnet som ferdig bygget.

Etter at Marstrand ble svensk etter freden i Roskilde i 1658 bestemte den svenske kongen Carl X Gustav at det skulle bygges flere mindre forsvarsverk rundt øyene. General og bygningsingeniør Johan Wärneschöld fikk oppgaven å bygge en mindre befestning på toppen av Marstrandsøya. Han bygde en firkantet borggård av stein med et firkantet tårn ved den ene veggen.

Man innså raskt at festningen burde bli forsterket. Tårnet ble forsterket ved at man bygget det firkantete tårnet inn i et nytt rundt et. Murene ble forsterket og bygget høyere. Utover 1600- og 1700-tallet ble festningen ytterligere forsterket og utbygget. Ikke før i 1860 ble festningen regnet som ferdig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]