Turnuslege

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En turnuslege er en lege som gjennomfører turnustjeneste etter avsluttet utdanning. Alle leger som utdannes i Norge må gjennomføre ett og et halvt år som turnuslege før de kan jobbe som fastlege, i kommunal legevakt, eller som lege i spesialisering. Tidligere måtte nyutdannede leger avtjene turnustjeneste før de fikk endelig autorisasjon som lege, men autorisasjonstidspunktet ble flyttet til etter bestått embedseksamen, ved overgang til søknadsbasert turnustjeneste i 2013.

De fleste norske leger som har studert i utlandet gjennomfører også turnustjenesten, men hvorvidt dette er et krav for full autorisasjon eller ikke avhenger av studielandet. De fleste land har turnustjeneste med ett år på sykehus. Ordningen med et halvt år i allmennpraksis er en ordning som ble opprettet omkring 1960 for å bedre legedekningen i distriktene og er særnorsk.

Turnustjenesten består idag av ett år på sykehus, fulgt av et halvt år som allmennlege. I turnustiden har legen samme plikter og rettigheter som autoriserte, norske leger, men turnuslegene kan ikke skrive ut resepter på såkalte A-preparater (f.eks. morfin, o.l.). De siste årene er turnuslegene blitt underlagt krav om formell veiledning, mens turnuskandidaten tidligere gjerne ble plassert i et distrikt som ellers ville være uten lege.

Se også[rediger | rediger kilde]