Tiden Norsk Forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tiden Norsk Forlag
BransjeForlag
Etablert1933
MorselskapGyldendal ASA
HovedkontorOslo
LandNorge
Grunnlegger(e)Arbeiderpartiet
Nettstedtiden.no (no)
tiden.no (en)

Tiden Norsk Forlag er et norsk forlag som ble dannet av Arbeiderpartiet i 1933. Forlaget er per 2024 heleid av Gyldendal Norsk Forlag AS, og utgir skjønnlitteratur og generell litteratur.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forlaget ble grunnlagt i 1933 av Arbeiderpartiet. I årene før krigen var de største forfatterne på forlaget Aksel Sandemose og Lars Berg. De solgte godt og bidro sterkt til forlagets økonomi og overlevelse. Etter krigen var det Alf Prøysen og Anne Cath. Vestly som overtok denne rollen.

Tiden Norsk Forlag var det eneste større norske forlaget som ble stengt av tyskerne under okkupasjonen. I april 1940 ble flere av forlagets bøker inndratt av tyskerne, og på høsten ble forlagssjef Kolbjørn Fjeld arrestert, og store bokmengder beslaglagt og makulert.[1] Sandemose og Berg toppet listene over bøker som ble beslaglagt.

Forlaget ble omorganisert i 1947 med Arbeiderpartiet, Landsorganisasjonen (LO) og Norges Kooperative Landsforening (NKL) som de største aksjonærene.

I 1991 ble Tiden et datterforetak av Gyldendal Norsk Forlag, der Gyldendal eide 91 % av aksjene, mens Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund og LO hadde de resterende 9%. 1. januar 2004 overtok Gyldendal alle aksjene, og forlaget ble organisert som en avdeling i Gyldendal-konsernet.

Tidens og Gyldendals barne- og ungdomsbokavdelinger ble slått sammen til Gyldendal Tiden ANS i 1996. Avdelinga heter fra 2004 Gyldendal Barn & Ungdom.

Forlagssjefer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk krigsleksikon 1940-45. [Oslo]: Cappelen. 1995. s. 420. ISBN 8202141389. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]