Montenegros geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Montenegros geografi
42°30′N 19°18′Ø
GrenserAlbania 172 km
Bosnia-Hercegovina 225 km
Kroatia 25 km
Serbia 203 km
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

14 026 km²
13 812 km²
214 km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

Zla Kolata - 2 534 m
Adriaterhavet - 0 m
Landegrenser625 km
Kystlinje293,5 km
Naturressurserbauksitt, vannkraft
Arealbruk
 – Dyrket mark
 – Avlinger
 – Annet

13,7 %
1 %
85,3 %

Durmitor nasjonalpark

Montenegro (serbisk Црна Гора, Crna Gora, betyr «svart fjell») er et lite fjellkledd land sørvest på Balkan. Landets totale areal er på 14 026 km². Det har 625 km lange landegrenser til Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Serbia, Albania og en 293,5 km lang kystlinje mot Adriaterhavet.

Terreng[rediger | rediger kilde]

Terrenget i Montenegro varierer fra høye topper langs grensene til Serbia og Albania med karstlandskap til en smal kystslette som bare er 4-6 km bred langs Adriaterhavet. Kystlinjen til Montenegro er 294 km lang, der den lange Kotorbukta medvirkar en god del. Sletten stopper brått i nord der fjellene Lovćen og Orjen stuper ned mot Kotorbukta.

Montenegro ligger i et karstområde og store deler av landet ligger tusen meter over havet, og flere fjell strekker seg over 2000 meter. Zetadalen er et av de laveste områdene innenfor kysten.

Montenegro er et av de mest kuperte landene i Europa og et av de høyeste fjellene er Bobotov Kuk i Durmitor-fjellene med en høyde på 2 522 meter over havet. Man mente lenge at dette var det høyeste fjellet i landet før nye målinger viste at Zla Kolata i Prokletije var høyere med 2 534 moh. Offisielt regnes Bobotov Kuk som det høyeste fjellet i Montenegro, da det i sin helhet ligger innenfor landets grenser.

Den største innsjøen i landet er Shkodërsjøen på 391 km² som Montenegro deler med Albania. I Montenegro har elven Tara gravd ut en kløft, Tarakløften, som er den dypeste kløften i Europa med 1 300 meter på det meste. Dette er også den nest dypeste kløften i verden etter Grand Canyon i Arizona.

Klima[rediger | rediger kilde]

Montenegro har et middelhavsklima med milde vintre og solrike, varme somre. Like innenfor kysten ligger De dinariske alper, og når mild havluft fra Middelhavet strømmer vestover og inn over Montenegro kan man få lignende forhold som på Vestlandet i Norge. Dette området er derfor av de våteste i Europa. Om vinteren kan den kalde boravinden føre kald luft fra Øst-Europa innover Montenegro, og man får noen kalde dager. Podgorica har en nedbørsnormal på 1617 mm i året, men enkelte fjellområder har nedbørsnormaler på over 4000 mm.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Montenegro består av 21 kommuner (opštine) med i alt 620 145 innbyggere ved folketellingen i november 2003.

Kommuner i Montenegro

Store byer i Montenegro[rediger | rediger kilde]

Podgorica

Den tidligere kongelige hovedstaden og tronsetet er Cetinje.

Miljø[rediger | rediger kilde]

Miljøproblemer[rediger | rediger kilde]

Forurensning av kystområdene på grunn av kloakkutslipp, særlig i turistområder som Kotorbukta.

Miljøvernavtaler[rediger | rediger kilde]

Delaktig i avtaler som omhandler: Klimaendringer, miljøfarlig avfall, havrett, marin dumping, skipsforurensning.

Naturfarer[rediger | rediger kilde]

Ødeleggende jordskjelv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons finnes et atlas for Montenegro