Hopp til innhold

Englands geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Satellittbilde av England, en del av Storbritannia.

England utgjør østlige og sørlige to-tredjedeler av Storbritannia, pluss offshore øyer hvor den største er Isle of Wight. England grenser til Skottland i nord og til Wales i sør. Det ligger nærmest til det europeiske kontinentet i Storbritannia, adskilt fra Frankrike bare ved et 21 mile (34 km) havgap.

Listen over Englands største byer er debattert fordi i britisk engelsk er den normale betydningen av ordet by «et stadig utbygd urbant område»; dette kan være vanskelig å definere, og andre definisjoner er foretrukket av noen personer for å øke rangeringen av sin egen by. London er den største byen i England. Manchester og Birmingham er lik på andreplass. Et antall andre byer, hovedsakelig i den nordlige delen av Storbritannia, er av vesentlig størrelse og innflytelse. Disse inkluderer: Liverpool, Leeds, Newcastle upon Tyne, Nottingham, Bristol, Sheffield, Bradford og Leicester. Hvis man bruker den amerikanske definisjonen for by, vil rangeringen bli: Birmingham, Leeds, Sheffield, Bradford, Liverpool og Manchester. Her er ikke London på listen (Stor-London er en region, og City of London er ørliten), og den ene av de to kandidatene for å være Englands nest største by, Manchester, er ned på sjette. I Storbritannia er denne rangeringsmetoden for byer vanligvis bare brukt av personer som er pålagt å gjøre det.

Kanaltunnelen ved Folkestone forbinder England til Europa og fastlandet. Den engelske-franske grense er midt i tunnelen. Høyeste temperatur målt i England var 38.5°C (101.3 °F) den 10. august 2003 i Kent.[1]

Elver[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Elver i Storbritannia

Severn er den lengste, engelske elven, med Thames og Trent som henholdsvis andre og tredje. Disse er de tre lengste elvene i Storbritannia.

Elv Lengde (miles) (km)
1 Severn 220 354
2 Themsen 215 346
3 Trent 185 297

Byer[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over byer i England

Birmingham.
Liverpool.

De største byene i England er som følger (i alfabetisk rekkefølge):

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata