Kosovos geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kosovos geografi
Europe location KOS.png
42°35′N 21°00′Ø
GrenserAlbania 112 km
Nord-Makedonia 159 km
Montenegro 79 km
Serbia 352 km
Areal10 887 km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

Deravica 2 565 m
Beli Drim 297 m
Landegrenser702 km
Kystlinje0 km
KlimaInnlandsklima
Naturressursernikkel, bly, sink, magnesium, brunkull, kaolin, krom, bauksitt
Arealbruk
 – Dyrket mark
 – Beitemarker
 – Skog
 – Annet

16%
36 %
39 %
9 %
Kosovo-CIA WFB Map.png

Kosovo ligger på Balkan og grenser mot Serbia (som ikke har oppgitt suverenitet over området) i nord og øst, Nord-Makedonia i sør, Albania i sørvest og Montenegro i vest. Området har et areal på 10 887 km² og rundt to millioner innbyggere. De største byene er hovedstaden Priština med rundt 600 000 innbyggere, Prizren i sørvest med rundt 165 000 innbyggere, Pejë i vest med 154 000 innbyggere og Mitrovica i nord med 110 000 innbyggere. Fem andre byer har rundt 100 000 innbyggere.

Topografi[rediger | rediger kilde]

Mye av Kosovo er fjellkledd. Fjellene Šar Planina ligger i sør og sørøst ved grensen til Nord-Makedonia. Dette er et av de mest populære turistområdene i Kosovo med flere skisteder og Brezovica og Prevalac som de største turistbyene. Det høyeste fjellet i Kosovo er Đeravica på 2 656 meter over havet som ligger i sørvest på grensen til Montenegro og Albania.

Fjellet Kopaonik ligger i nord. Den sentrale regionen Drenica, Carraleven og den østlige delen av Kosovo, kalt Golak, er stort sett åslendte.

Et av Kosovos mest fremtredende geologiske trekk er Rugovakløften. Den seks km lange kløften langs grensen mot Montenegro ble gravd ut av Mbushtriaelven. Kløften ble erklært et beskyttet nasjonalmonument i 1988 og vil bli inkludert i den foreslåtte nasjonalparken Bjeshket e Nemuna/Prokletije.

Det er to store sletter i Kosovo. Metohija ligger vest i Kosovo, og Kosovosletta ligger i øst.

Elver og innsjøer[rediger | rediger kilde]

Det er flere store elver og innsjøer i Kosovo. De største elvene er Beli Drim (Hvite Drin), som munner ut i Adriaterhavet, sideelven dens Erenik, Sitnica, Morava i Golak-området og Ibar i nord. De største innsjøene er Gazivoda (380 millioner m³) i nordvest, Radonic (113 millioner m³) i sørvest, Batlava (40 millioner m³) og Badovac (26 millioner m³) i nordøst.

Klima[rediger | rediger kilde]

Kosovo har et kontinentalklima med varme somre og kalde, snørike vintre. Kosovos plassering mellom Middelhavet og fjellene i Sørøst-Europa gir landets store årlige temperaturvariasjoner. Temperaturen om sommeren kan komme helt opp i 30°C, om vinteren kan det krype ned mot -10°C. De største nedbørsmengdene kommer mellom oktober og desember.Commons Commons finner du et atlas for Kosovo