Liechtensteins geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liechtensteins geografi
Europe location LIE.png
47°10′N 9°32′Ø
GrenserØsterrike 35 km
Sveits 41 km
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

160 km²
160 km²
0 km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

Vorder Grauspitz (2599 m)
Bangserfeld (429 m)
Landegrenser76 km
Kystlinje0 km
KlimaKontinentalklima
Naturressurservannkraft, dyrkbar mark
Arealbruk
 – Dyrket mark
 – Avlinger
 – Beitemarker
 – Skog
 – Annet

24%
0%
16%
35%
25%
Ls-map-no.png

Liechtenstein ligger øverst i Rhindalen i de europeiske Alpene. Hele den vestlige grensen til landet er dannet av denne elven. Fra nord til sør er landet bare 24 km langt. Landet ligger ganske høyt over havet, spesielt i øst hvor landets høyeste punkt når 2 599 meter. Til tross for de alpine forholdene gjør de dominerende sørlige vindene at klimaet i landet er relativt mildt. Om vinteren er fjellsidene et yndet sted for vinteridrett.

Nye oppmålinger av landets grenser i 2006 ga landet et areal på 160,475 km², og viste at landet har 77,9 km grense. Nye målemetoder, som gjorde det enklere å måle nøyaktig i fjellregioner, avslørte dermed at landets grense var 1,9 km lenger enn man tidligere hadde trodd. Liechtenstein er et av bare to land i verden som er «dobbelt omgitt av land», altså det grenser bare til land som heller ikke grenser til havet. Det andre landet er Usbekistan.

Til tross for at det tyske språket dominerer i Liechtenstein deler ikke landet grense med Tyskland. Liechtenstein er det sjette minste uavhengige landet i verden etter areal.

Satellittbilde av Liechtenstein. Klikk på bildet for å se grensene tydeligere

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet i Liechtenstein er sterkt preget av Alpene som omgir landet i alle retninger. Her finnes mange dype og små daler, og klimaet i dalene er ofte ganske forskjellig fra klimaet i høyden. Dalene og fjellsidene som vender mot nord er ofte kalde med mye skyet vær om vinteren. Av og til kan kraftig fønvind presse temperaturene opp i 10ºC og høyere, mens sørvendte sider ofte har mer sol om vinteren. Nettene holder seg kalde til ut i mai, men fra da av kan ettermiddagene ofte by på behagelige temperaturer med unntak av enkelte regnbyger nå og da. Varmen fra sommersolen fører ofte til tordenvær om sommeren. September og tidlig oktober er den tørreste og mest tempererte tiden på året.

Natur og miljø[rediger | rediger kilde]

Naturfarer:

Snøras

Miljøproblem:

Ukjent

Internasjonale miljøavtaler:

Delaktig i avtaler som omhandler: Luftforurensning, biologisk mangfold, klimaendringer, ørkenspredning, utrydningstruede dyrearter, miljøfarlig avfall, vern av ozonlaget, våtmarksområder
Signert, men ikke ratifisert: Luftforurensning ved persistente organiske stoff, Kyotoavtalen, havrett.

Ytterpunkter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons finnes et atlas for Liechtenstein