Hopp til innhold

Cetinje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cetinje
Цетиње

Flagg

Våpen

LandMontenegros flagg Montenegro
GrunnlagtSiden 1482
TidssoneGMT
Postnummer81250
Areal910 km²
Befolkning15 137
Bef.tetthet16,63 innb./km²
Høyde o.h.650 meter
Nettsidewww.cetinje.cg.yu
Politikk
BorgermesterMilovan Janković
Posisjonskart
Cetinje ligger i Montenegro
Cetinje
Cetinje
Цетиње
Cetinje (Montenegro)
Kart
Cetinje
42°23′36″N 18°55′19″Ø

Cetinje (serbisk: Цетиње) er en by i det sørlige Montenegro. Den er lokalisert i den sørlige delen av kommunen med samme navn. Fjellområdet Lovćen ligger her, og har gitt Montenegro navnet sitt ("Svartfjell", Monte Negro).

Presidentpalasset.
Hoffkirken i Cetinje.
Teateret Zetski Dom.
Kong Nikita I - museet.

Byen har 15 137 innbyggere (2002) og kommunen har 18 482 innbyggere. Hele 91% er montenegrinere. Cetinje er den historiske de facto-hovedstaden i Montenegro, og presidentpalasset ligger fortsatt her.

Historie[rediger | rediger kilde]

Cetinje ble grunnlagt på 1400-tallet og har hatt stor betydning som senter for montenegrinsk og serbisk nasjonalfølelse og nasjonalisme. Til ære for den langvarige, historiske motstandslinjen mot tyrkerne ble cetinje ved uavhengigheten for Montenegro utpekt til honorært sete for den nye republikkens president. Den har også vært et viktig ortodoks kirkesete.

Her ble Ivan I Crnojević den første herskeren over fyrstedømmet Montenegro 14651490. Den første trykkepressen ble anlagt allerede i 1492. På 1500-tallet og 1600-tallet kom byen og regionen under hardt press fra både tyrkerne og Venezia.

Under Prins Danilo I av Montenegro blomstret derimot byen igjen under Petrović-dynastiet fra 1697. Utover 1700-tallet var byen tidvis en uavhengig, montenegrinsk enklave mellom Tyrkia og Venezia. Ved Berlin-kongressen i 1878 ble Cetinje hovedstad i det uavhengige Montenegro. På denne tiden ble nye institusjoner og infrastruktur bygget ut. Først da Jugoslavia la provinshovedstaden til Titograd i 1918 gikk Cetinje inn i en nedgangstid som har vart til inn i etterkrigstiden.

Transport og økonomi[rediger | rediger kilde]

Cetinje har motorveiforbindelse østover til hovedstaden Podgorica, og sørover til Budva. Det går også en stamvei rett vestover over til Kotor. Lovćen nasjonalpark strekker seg vestover fra byen, og det er en viss turisme, ikke minst innenriks.

Montenegros nasjonalmuseum ligger i Cetinje. Det er også en rekke andre museer i byen, samt et kloster av historisk interesse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]