Ålands geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ålands geografi
60°7′N 19°54′Ø
LandFinlands flagg Finland
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

13 517 km²
1 512 km²
11 990 km²
Høyder
 – Høyeste

Orrdalsklint 129 moh.
Arealbruk
 – Dyrket mark
 – Beitemarker
 – Skog
 – Annet

9%
4 %
58 %
29 %

Åland ligger strategisk plassert ved innseilingen til Stockholm og Bottenvika i nærheten av Finskebukta. Øygruppen består av rundt 300 beboelige øyer, hvorav rundt 60 er bebodd. I tillegg er det cirka 6 000 skjær og øde steinøyer. Overflaten på øyene består stort sett av stein, der det er jord er det kun et tynt lag. Det tøffe klimaet gjør det dessuten vanskelig å drive jordbruk på øyene.

Den totale landmassen til Åland er på 1 512 km², og 90 % av befolkningen bor på Fasta Åland, som er den største av øyene. Denne er på 1 010 km², mer enn 70 % av Ålands totale landareal, og strekker seg 50 km fra nord til sør og 45 km fra øst til vest.

Ålands kommuner[rediger | rediger kilde]

Kart og kommuneinndeling på Åland.

Åland består av 16 kommuner, tilsvarende de gamle kirkesognene. Åland har således unngått den kommunesammenslåingsprosessen som har gått gjennom hele Norden de siste 40-50 årene. Den minste kommunen, Sottunga har 127 innbyggere, mens hovedstaden Mariehamn er den største med 10 780 innbyggere.

Mariehamn er også Ålands eneste by. Befolkningsmessig er den Ålands største kommune, men arealmessig er det den minste. Omkring 41 % av landets innbyggere bor i Mariehamn. Byen er hovedinnfartsåren til Åland med fergeanløp fra Sverige og Finland, og skipsfarten har vært en forutsetning for turismens sterke vekst. Byen er også sentrum for politikk og næringsliv. Byens busser er gratis og de går til alle kommuner på fast-Åland

Mariehamn ble grunnlagt 21. februar 1861, den gang Åland og resten av Finland var en del av Russland. Byen er oppkalt etter hustruen til tsar Aleksander II av Russland, Maria Aleksandrovna.

Bykommune[rediger | rediger kilde]

Landsbygdskommuner[rediger | rediger kilde]

Skjægårdskommuner[rediger | rediger kilde]

Forvaltning[rediger | rediger kilde]

Åland har et vidtrekkende indre selvstyre og ledet av et folkevalgt landsting med 30 representanter og en landsskapsregering med syv medlemmer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons finnes et atlas for Åland


Denne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)