Lovćen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lovćen
Lovcen-008-p1010045.jpg
Høyde 1 749 moh.[1]
Primærfaktor 911 m[2]
Sekundærfaktor 29,11 km→ Zubački Kabao, Montenegro[2]
LandMontenegro Montenegro
FjellrekkeDe dinariske Alper
Posisjonskart
Lovćen ligger i Montenegro
Lovćen
Lovćen
Lovćen (Montenegro)
Kart
Lovćen
42°23′57″N 18°49′06″Ø
Njegoš-mausoleumet
Lovćen nasjonalpark

Lovćen (serbisk: Ловћен) er et fjell og en nasjonalpark sørvest i Montenegro.

Lovćen stiger opp fra kysten av Adriaterhavet og Kotorbukta og ligger innenfor byen Kotor. Fjellet har to imponerende topper, Štirovnik (1 749 m) og Jezerski vrh (1 657 m).

Fjellsidene er steinete med mange sprekker, groper og dype søkk som gir landskapet et spesielt utseende. På grensen mellom havet i vest og kontinentet i øst er fjellet påvirket av begge klima og dette har ført til utvikling av forskjellige biologiske systemer. Det er 1 158 plantearter på Lovcen, der fire er endemiske.[trenger referanse]

Nasjonalpark[rediger | rediger kilde]

Lovćen nasjonalpark utgjør de sentrale og høyeste områdene av Lovćen-massivet og dekker et areal på 62,2 km². Området har vært en nasjonalpark siden 1952. Bortsett fra den vakre naturen verner nasjonalparken om en rik historisk, kulturell og arkitektonisk arv i området.

Lovćen har mange eksempler på elementer fra nasjonal byggeskikk. De gamle husene og guvna er autentiske og det samme er de små hyttene, eller katuns, på setrene i fjellene.

Det går en smal, svingete vei opp fjellet fra Kotor til landsbyen Njeguši, der fødehuset til den montenegrinske kongefamilien Petrovic ligger.

Mausoleumet[rediger | rediger kilde]

Det største og viktigste monumentet i Lovcen nasjonalpark er Njegoš' mausoleum. Gravstedet og mausoleumet hans ligger på toppen av Jezerski vrh etter hans eget ønske.

Njegoš ønsket å bli gravlagt i et lite kapell som han hadde fått bygd i sin regjeringstid. Dette ble gjort, men det opprinnelige kapellet ble ødelagt da Østerrike-Ungarns hær invaderte Montenegro. Njegoš' levninger ble flyttet til Cetinje kloster og gravlagt i kapellet som ble bygd opp igjen av kong Aleksander i 1920-årene. I motsetning til Njegoš' eget ønske om å gravlegges i dette kapellet, ødela så kommunistene i Montenegro kapellet og bygde i stedet et monumentalt mausoleum tegnet av Ivan Meštrovic.

Protestene dukket opp i 1970 da mange kjente jugoslaviske offentlige personer, både fra Montenegro og andre steder, klaget på det de beskrev som et kraftig brudd på Njegoš' siste ønske.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lovćen Summitpost.org
  2. ^ a b Lovcen, Montenegro Peakbagger.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]