Lovćen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Lovćen
Lovcen-008-p1010045.jpg
Lovćenfjellet
Høyde1 749 moh moh.
LandMontenegro
FjellrekkeDe dinariske alper
Geo. koor.42°51′N 19°43′Ø
Njegoš-mausoleumet
Lovcen nasjonalpark

Lovćen (serbisk Ловћен) er et fjell og en nasjonalpark sørvest i Montenegro.

Lovćen stiger opp fra kysten av Adriaterhavet og Kotorbukta og ligger innenfor byen Kotor. Fjellet har to imponerende topper, Štirovnik (1 749 m) og Jezerski vrh (1 657 m).

Fjellsidene er steinete med mange sprekker, groper og dype søkk som gir landskapet et spesielt utseende. På grensen mellom havet i vest og kontinentet i øst er fjellet påvirket av begge klima og dette har ført til utvikling av forskjellige biologiske systemer. Det er 1158 plantearter på Lovcen, der fire er endemiske.

Nasjonalpark[rediger | rediger kilde]

Lovcen nasjonalpark utgjør de sentrale og høyeste områdene av Lovćen-massivet og dekker et areal på 62,20 km². Området har vært en nasjonalpark siden 1952. Bortsett fra den vakre naturen verner nasjonalparken om en rik historisk, kulturell og arkitektonisk arv i området.

Lovćen har mange eksempler på elementer fra nasjonal byggeskikk. De gamle husene og guvna er autentiske og det samme er de små hyttene, eller katuns, på setrene i fjellene.

Det går en smal, svingete vei opp fjellet fra Kotor til landsbyen Njeguši, der fødehuset til den montenegrinske kongefamilien Petrovic ligger.

Mausoleumet[rediger | rediger kilde]

Det største og viktigste monumentet i Lovcen nasjonalpark er Njegoš' mausoleum. Gravstedet og mausoleumet hans ligger på toppen av Jezerski vrh etter hans eget ønske.

Njegoš ønsket å bli gravlagt i et lite kapell som han hadde fått bygd i sin regjeringstid. Dette ble gjort, men det opprinnelige kapellet ble ødelagt da Østerrike-Ungarns hær invaderte Montenegro. Njegoš' levninger ble flyttet til Cetinje kloster og gravlagt i kapellet som ble bygd opp igjen av kong Aleksander i 1920-årene. I motsetning til Njegoš' eget ønske om å gravlegges i dette kapellet, ødela så kommunistene i Montenegro kapellet og bygde i stedet et monumentalt mausoleum tegnet av Ivan Meštrovic.

Protestene dukket opp i 1970 da mange kjente jugoslaviske offentlige personer, både fra Montenegro og andre steder, klaget på det de beskrev som et kraftig brudd på Njegoš' siste ønske.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]