Slovenias geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slovenia
46°07′N 14°49′Ø
GrenserØsterrike 330 km
Kroatia 455 km
Italia 199 km
Ungarn 102 km
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

20 273 km²
20 151 km²
122 km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

Triglav 2 864 m
Adriaterhavet 0 m
Landegrenser1 086 km
Kystlinje46,6 km
Naturressurserkull, bly, sink, vannkraft, skog
Arealbruk
 – Dyrket mark
 – Avlinger
 – Skog
 – Annet

8,5% (2005)
1,5% (2005)
50%
40% (2005)
Irrigert land30 km² (2003)

Slovenia ligger i Sentral-Europa og strekker seg fra Alpene i nord til Kroatia og Veneziabukten i sør. Fire viktige europeiske geografiske regioner møtes i Slovenia: Alpene, De dinariske alper, Den pannoniske slette, Karst-regionen, og i tillegg Middelhavet. Slovenias høyeste fjell er Triglav (2864 m), og landets gjennomsnittlige høyde over havet er 557 meter. Omtrent halvparten av landet (10 124 km²) er dekket av skog, som gjør Slovenia til Europas tredje mest skoglendte land etter Finland og Sverige. Gressletter utgjør 5593 km² av landet, og marker og hager 2471 km². I tillegg er det 363 km² med frukthager og 216 km² med vingårder.

I nord domineres landskapet av Alpene, blant annet fjellkjeden Karawanken langs grensen mot Østerrike, mens det på Den pannoniske slette mot grensen til Ungarn og Kroatia i nord-nordøst er stort sett flatt. Majoriteten av Slovenias landskap er likevel åslendt og fjellrikt, med rundt 90 % av arealet plassert over 200 meter over havet. Slovenias kystlinje mot Veneziabukten er rundt 47 km lang fra Italia til Kroatia.

Begrepet Karst har sin opprinnelse i Karstplatået sørvest i Slovenia, en kalkstensregion med underjordiske elver, kløfter og grotter mellom Ljubljana og Veneziabukten.

Klima[rediger | rediger kilde]

Selv om Slovenia så vidt har grense mot Middelhavet, er klimaet i det meste av landet kontinentalt, som i Sentral-Europa. Karst-landskapet hindrer stort sett luften fra Middelhavet i å strømme inn i landet. Området har en god del sol, men det kan regne ganske kraftig her om vinteren. Når den kontinentale luften strømmer innover landet er det ofte i form av boravinden, som kan gi vindkast over 40 m/s. De høyereliggende områdene i nord og vest har milde forhold om sommeren, men kan ha ganske så vinterlige forhold på vinterstid. Fra tidlig på sommeren begynner nærheten til Middelhavet å gjøre seg gjeldende i form av kraftige tordenbyger. Fra september av er det derimot sjelden med torden, men det kan fremdeles komme en regnbyge i ny og ne. Vintertemperaturene i østlige deler av Slovenia er omtrent som i Ungarn, men det er oftere mildere perioder her.

Snittemperaturen er -2 °C i januar og 21 °C i juli. Årlig nedbør er i snitt 1000 mm på kysten, opp til 3500 eller mer i Alpene, 800 mm i sørøst og 1400 mm sentralt i Slovenia.

Satellittbilde fra NASA

Geografiske ytterpunkter[rediger | rediger kilde]

Lengste avstand nord-sør er 1°28' eller 163 km.
Lengste avstand øst-vest 3°13' eller 248 km.

Regioner[rediger | rediger kilde]

Historiske regioner[rediger | rediger kilde]

Slovenia er tradisjonelt delt inn i åtte regioner

De tradisjonelle slovenske regionene, basert på den tidligere inndelingen i fire habsburgske kronland (Krain, Kärnten, Steiermark, og Kystlandet), er:

De to siste regnes som regel sammen som Kystregionen (Primorska).

Miljø[rediger | rediger kilde]

Miljøproblemer[rediger | rediger kilde]

Savaelven er sterkt forurenset av både husholdningsavfall og industriavfall, kystområdene av tungmetaller og giftige kjemikalier, skogen nær Koper er skadet av luftforurensning og sur nedbør fra metallurgiske og kjemiske anlegg.

Internasjonale avtaler[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

CIA World factbook, besøkt 19.10.08 Arkivert 24. april 2020 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons finnes et atlas for Slovenia