Monacos geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Monaco
Fyrstedømmet Monaco

Fyrstedømmet Monaco er det nest minste landet i verden etter Vatikanstaten og dekker et totalt areal på 1,95 km² og 4,4 km lange landegrenser. Kysten av Monaco ved Middelhavet er 4,1 km lang. Bystaten ligger 18 km øst for Nice i Frankrike og er omgitt av Frankrike på tre sider, mens Middelhavet utgjør den fjerde siden. De maritime kravene til Monaco strekker seg 22,2 km ut fra kysten. Det høyeste punktet i Monaco er 161 meter over havet på sørsiden av Mont Agel som stiger til 1 109 meter over havet i Frankrike og som er en del av De maritime Alpene. Landet har ingen naturressurser.

Monaco er delt inn i fire bydeler: Monaco-Ville, som er gamlebyen og som ligger på en klippe i Middelhavet, La Condamine som er havneområdet, Monte Carlo som er det viktigste boligområdet og Fontvieille, som er et nybygd område ved sjøen.

Fyrstedømmet er kjent for det vakre, åslendte og kuperte landskapet og det solrike middelhavsklimaet med milde, våte vintre og varme, tørre somre. Middeltemperaturen i januar og februar er 8 ºC, og i juli og august 26 ºC.