Hopp til innhold

Sveriges geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sveriges geografi
62°00′N 15°00′Ø
GrenserFinland 586 km
Norge 1 619 km
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

449 964 km²
410 934 km²
39 030 km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

Kebnekaise 2 111 m
Utenfor Kristianstad -2,41 m
Landegrenser2 205 km
Kystlinje3 218 km
Naturressursersink, jernmalm, bly, kobber, sølv, tømmer, uran, vannkraft
Arealbruk
 – Dyrket mark
 – Avlinger
 – Beitemarker
 – Skog
 – Annet

7%
0%
1%
68%
24%
Irrigert land1,150 km² (1993 est.)

Sverige ligger i nord-Europa, på den østre delen av Den skandinaviske halvøy. Landet grenser til Norge i vest, Finland i nordøst, samt Danmark i sydvest via Øresundsforbindelsen. Landet har også maritime grenser till Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tyskland og Russland (Kaliningrad). De omkringliggende havområdene er Bottenvika, Bottenhavet og Østersjøen i øst og sør, samt Skagerrak, Kattegat og Öresund i sydvest. Sverige utgjør en del av det geografiske området Norden.

Terrenget i Götaland i sør er for det meste flatt eller med lave åser. Lengre nord- og vestover, fra midten av Svealand og mot Norrland, blir høydeforskjellen i almenhet større og åsene høyere, med de skandinaviske fjellene langs grensen mot Norge. Riksgrensen har siden 1700-tallet fulgt vannskillet i disse fjellene ganske nøyaktig. Elvene i nord flyter dermed som regel østover, og de rekker i mange tilfeller å bli ganske brede. Øst for Sverige ligger Østersjøen og Bottenvika, noe som gir landet en lang kystlinje, som også påvirker klimaet.

Sør-Sverige, er for det meste jordbruksmark, mens skog dekker større og større deler av resten av landet. I sentrale Götaland stiger riktignok det Småländska höglandet opp. Befolkningstettheten er også større i de sørlige delene, med sentrum i Mälardalen og Öresundsregionen. I sør renner mange elver opp i midten av det såkalte sydsvenska höglandet og renner både nordover og sørover, og østover og vestover. Elvene i Sverige blir derfor aldri like lange og store i sør som i nord. På grunn av at elvene er mindre i Sør-Sverige forbedres jordbruksområdene til en viss grad.

Sveriges høyeste fjell er Kebnekaise, på 2 111 meter. De to største øyene er Gotland og Öland, og de to største sjøena er Vänern og Vättern.

Skog, vannkraft og jernmalm er viktige naturressurser.

Rapadalen i Sareks nationalpark

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Sverige er inndelt i tre landsdeler: Götaland, Svealand og Norrland. Götaland utgjør den sørlige delen av Sverige, Svealand den midtre delen, og Norrland den nordligste delen.

Fylker[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sveriges len

Sverige er oppdelt i 21 fylker eller län. I hvert fylke finnes en fylkesadministrasjon eller länsstyrelse, utnevnt av regjeringen. I hvert fylke er det også et landsting som er den lokale befolknings representasjon. Denne velges av de valgte representanter for den lokale befolkningen. Hvert län er ytterligere oppdelt i en rekke kommuner, i alt 289 pr. 2002. Tidligere har det også vært andre historiske oppdelinger av Sverige i fylker og regioner (landskap).

Byer[rediger | rediger kilde]

Stockholm

Sortert etter folketall er Sveriges største byer:[trenger referanse]

(Tallene er fra første kvartal 2006)

Klima[rediger | rediger kilde]

Satellitbilde over Sverige på vinteren
(19. februar 2003). Hele landet er dekket av snø.

Selv om Sverige strekker seg langs de samme breddegrader som Norge, ligger landet på østsiden av de skandinaviske fjellene, og dette påvirker klimaet en god del. Dette hindrer i stor grad den milde atlanterhavsluften i å strømme inn over landet, og gjør klimaet en god del kaldere enn i Norge.

Dev sørvestlige områdene av Sverige har mye det samme klimaet som Danmark og Nederland, sælig Göteborg og andre steder langs kysten av Kattegat. Her er det fuktig og kjølig om vinteren med regn og snø om hverandre, mens sommeren har regnbyger, men ofte lyst og mildt vær. Nordlige deler av Sverige har derimot et mye mer kontinentalt klima, der somrene er omtrent like milde som i sør, mens vinteren er mye kaldere. Bottenvika fryser vanligvis til i løpet av vinteren, og dette gjør at iskald luft fra Russland eller Barentshavet kan strømme inn i Nord-Sverige uten å gå over åpent hav. I tillegg er vinteren ofte skyet med lett snøfall lange perioder i strekk. Når vinden blåser fra Atlanterhavet og over fjellene i Norge, tørker luften opp og blir litt varmere, slik at temperaturen i sentrale og sørlige deler av Sverige ofte ligger over 0ºC med forholdsvis tørre værforhold. Lavtrykk i Østersjøen kan derimot føre til kraftig snøfall også i de sørligere områdene av Sverige.

Våren er den tørreste og minst skyede tiden på året i det meste av Sverige. I mai har som regel mesteparten av snøen smeltet, bortsett fra helt nord og i fjellene, og temperaturene øker. Om sommeren er temperaturen blitt såpass høy at man ganske ofte kan få tordenvær. Tordenbygene blir som regel dannet over fjellene om ettermiddagen, og går østover om kvelden. Derfor får kysten av Bottenvika ofte mer sol enn fjellområdene om ettermiddagen. Det sørsvenske høgland i Småland og den sørlige del av Västergötland har ett lidt kaldere klima enn øvrige Sør-Sverige. Men øst av høglandet, langs smålandskysten, er sammen med lavlandet i Øst-Svealand, nær Stockholm og Uppsala, oftest det varmeste området om sommeren, men temperaturen minker bare sakte på vei nordover. Til og med i Lappland helt i nord har man gjennomsnittlige maksimumstemperaturer over 16ºC om sommeren. Man kan riktignok få frost over 1000 m selv på sommerstid, og dette området er som regel det kaldeste i hele Skandinavia om vinteren.

Stockholm har en årlig nedbørsnormal på 554 mm, Göteborg har 670 mm, mens Piteå i nord har 517 mm.

Lister[rediger | rediger kilde]

Vänern

Sveriges 10 største sjøer i fallende størrelsesorden: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren, Storsjön (Krokom og Åre), Siljan, Torneträsk, Hornavan, Uddjaure og Bolmen.

Sveriges 10 største øyer i fallende størrelsesorden: Gotland, Öland, Orust, Tjörn, Hisingen, Värmdön, Väddö och Björkö, Fårö, Selaön og Gräsö.

Sveriges 10 lengste elver: Klarälven, Torneälven, Dalälven, Umeälven, Ångermanälven, Luleälven, Vindelälven, Kalixälven, Ljusnan og Indalsälven.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons finnes et atlas for Sverige