Šavnik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også: Šavnik (elv)
Šavnik
Шавник

Flagg

Våpen

LandMontenegros flagg Montenegro
Grunnlagt1861
TidssoneCET
Postnummer81450
Areal553 km²
Befolkning2 947 (2003)
Bef.tetthet5,33 innb./km²
Nettsidewww.savnik.cg.yu
Politikk
BorgermesterVelimir Perišić
Posisjonskart
Šavnik ligger i Montenegro
Šavnik
Šavnik
Šavnik (Montenegro)
Kart
Šavnik
42°57′23″N 19°05′48″Ø

Šavnik (serbisk: Шавник) er en by og kommune i det nordige sentrale Montenegro. Byen har 570 innbyggere (2003), mens kommunen har en befolkning på 2947. Folketallet er nedadgående, etter å ha steget noe fram til omkring 1990. Av befolkningen er 47 % montenegrinere og 47,5 % er serbere.

Šavnik ligger nær kildene til elven Piva, som renenr ut i Tara på grensen til Bosnia-Hercegovina. Biovski-klosteret ligger like sør for byen. Et stykke nord for byen starter Durmitor nasjonalpark og de glaciale Durmitorfjellene.

Historisk sett er tettstedet hovedsete for Drobnjaci-klanen. Byen ble grunnlagt i 1861, som en typisk bygdeby uten særlig industrialisering. Mange innbyggere har emigrert til Nikšić eller lengre sør, og "Šavnik" brukes ofte som synonym på fattigdom og fraflytting.

Veiforbindelsen opp til kommunesenteret er svært dårlig, det er en riksvei til resten av landet, byen ligger halvveis mellom Nikšić og Žabljak. Riksveien går sørover til Nikšić og derfra til Podgorica, 150 km unna. En lokalvei går også østover i stor høyde over Sinjavina-fjellene, og møter E65 / E80 like vest for Kolasin. Videre går en lokalvei vestover til E762, som er hovedveien Podgorica-Nikšić-Beograd.

Žabljak kommune i nord har en liten kortbaneflyplass, den ligger mellom Šavnik og Žabljak.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]