Tara (elv i Montenegro)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Tara» har flere betydninger
Tara
Tarakløften
LandMontenegros flagg Montenegro
Bosnia-Hercegovinas flagg Bosnia-Hercegovina
Lengde146,4 km[1]
Nedbørfelt2 040 km²[1]
StartSamløp Ospanica og Veruša
  – Høyde1 215 moh.[1]
  – Koord.   42°35′40″N 19°34′30″Ø
MunningSamløp med Piva, danner Drina
  – Høyde434,8 moh.[1]
  – Koord.   43°20′54″N 18°50′22″Ø
VassdragDonau
  – ProgresjonDrinaSavaDonauSvartehavet
Kart
Tara
42°35′40″N 19°34′30″Ø

Đurđevića Tara-broen over Tara.

Tara (serbisk: Ријека Тара / Rijeka Tara) er den lengste elven i Montenegro. Elven dannes der elvene Ospanica og Veruša renner sammen i De dinariske Alper og renner 146 km nordover til den renner sammen med Piva ved grensen til Bosnia-Hercegovina. Disse elvene danner igjen Drina. Tara er grenseelv mot Bosnia-Hercegovina i nedre løp.

Tara har gravd ut Tarakløften, den dypeste kløften i Montenegro og Europa med en lengde på 78 km og et dyp på 1 300 meter på det meste. Kløften er vernet som et verdensarvsted av UNESCO og er en del av Durmitor nasjonalpark.

I Tara finnes et rikt dyreliv, og blant annet ørret, hvitfinnet steinulke (Cottus gobio), harr (Thymallus thymallus), og donaulaks (Hucho hucho).

De bosniske og montenegrinske styresmaktene hadde planer om å bygge en demning i Tarakløften i forbindelse med reguleringen av et vannkraftverk i Drina, men planene ble skrinlagte i april 2005 etter sterke protester. I september 2006 ble det derimot signert en avtale mellom det slovenske selskapet Petrol og det montenegrinske selskapet Montenegro-Bonus om å bygge et annet vannkraftverk, til tross for alle forsøkene på å verne kløften.

Tara er en populær elv for rafting, særlig i området gjennom Tarakløften.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]