Tara (elv i Montenegro)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Tara
Tara
Tarakløften
LandMontenegro Montenegro
Lengde144 km 
StartSamløp Ospanica og Veruša
MunningSamløp med Drina

Đurđevića Tara-broen over Tara.

Tara (serbisk Ријека Тара / Rijeka Tara) er den lengste elven i Montenegro. Elven dannes der elvene Ospanica og Veruša renner sammen i De dinariske alper og renner 144 km nordover til den renner sammen med Piva ved grensen til Bosnia-Hercegovina. Disse elvene danner igjen Drina.

Tara har gravd ut Tarakløften, den dypeste kløften i Montenegro og Europa med en lengde på 78 km og et dyp på 1 300 meter på det meste. Kløften er vernet som et verdensarvsted av UNESCO og er en del av Durmitor nasjonalpark.

I Tara finner vi et rikt dyreliv, og blant annet ørret, hvitfinnet steinulke (Cottus gobio), harr (Thymallus thymallus), og donaulaks (Hucho hucho).

De bosniske og montenegrinske styresmaktene hadde planer om å bygge en demning i Tarakløften i forbindelse med reguleringen av et vannkraftverk i Drina, men planene ble skrinlagte i april 2005 etter sterke protester. I september 2006 ble det derimot signert en avtale mellom det slovenske selskapet Petrol og det montenegrinske selskapet Montenegro-Bonus om å bygge et annet vannkraftverk, til tross for alle forsøkene på å verne kløften.

Tara må ikke forveksles med fjellet Tara og Tara nasjonalpark sør i Serbia.

Tara er en populær elv for rafting, særlig i området gjennom Tarakløften.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]