Far

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Far, blant mennesker også kalt pappa, er et hannkjønn (forelder) som har fått avkom. Det blir også brukt for personer som spiller en farsrolle for andre, for eksempel Fader Jakob. Ordet far er en betegnelse som gjelder for den biologiske forelderen, men adopterte barn kaller også ofte fosterfaren for far. Statusen som far varer livet ut, men farsrollen stopper gjerne når avkommet blir kjønnsmodent.

For mange arter er også farsrollen nærmest ubetydelig eller helt fraværende. Sjøhester er imidlertid et eksempel på det motsatte. Hos disse artene har faren overtatt morsrollen.

Fedre i kunst og kultur[rediger | rediger kilde]

Fedre omtales et utall ganger i kunst og kultur. Her et relieff av den tyske kunstneren Ignaz Gunther fra 1770-tallet som framstiller den kristne guden som en «allmektig fader» i form av en gammel mann i skyene.

Fedre er blitt beskrevet og omtalt som hovedpersoner et utall ganger i billedkunst, musikk og litteratur, i alt fra den kristne mønsterbønnen «Fader vår», Bjørnstjerne Bjørnsons fortelling «Faderen» (1861) til Svein Nyhus' bildebok «Pappa!» (1998).

Se også[rediger | rediger kilde]

biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.