Maldiskusjon:Transpersonemner

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Maldiskusjon:Transkjønnethet»)

Merknad til 1. malutgave[rediger kilde]

Min første mal der jeg egentlig har begitt meg ut på noe jeg neppe helt har forstått. Mye tyveri fra:

--Ohedland 20. aug 2007 kl. 23:28 (CEST)

Tvilsom redigering med tvilsom agenda i strid med flere Wikipedia-utgaver (sv, en og de)[rediger kilde]

Se Diskusjon:Transperson#Tvilsom redigering med tvilsom agenda i strid med flere Wikipedia-utgaver (sv, en og de)
--Ohedland 21. apr 2008 kl. 16:40 (CEST)

Se Diskusjon:Transperson#Mtovets endringer --Ohedland 3. nov 2011 kl. 23:01 (CET)

Vennligst foreslå konkrete endringer som vi kan ta stilling til. Hva malen heter har i realiteten ingen betydning for annet enn de få som lager artiklene, leserne ser ikke dette. --M Haugen 4. nov 2011 kl. 09:53 (CET)
Estetikkendringen er OK, men begrepsbruken er gal som dokumentert i Diskusjon:Transperson#Mtovets endringer og spesielt Diskusjon:Transperson#Transperson_vs._transkjønnet. Mtovet er med sin begrepsforståelse og begrepsbruk i utakt med Regjeringen og dermed norske myndigheter, norske organisasjoner for transpersoner, Esben Esther Pirelli Benestad m.fl. Malen bør hete noe med transperson, f.eks. «transpersonemner» som i Kategori:Transpersonemner og Mal:Transpersonemner, og dette skal gjenspeiles i malboksens overskrift: «Artikkelen inngår i serien om Transpersonemner».
--Ohedland 4. nov 2011 kl. 10:37 (CET)
Jeg opprettet Mal:Transpersonemner som ganske ny bidragsryter basert på en mal jeg fant (for romfart?). Jeg har observert at praksis for slike temamaler har endret seg over tid. Estetikken er endret, og det ser også ut til at man i stadig større grad legger dem som striper av ulike slag nederst i artikkelen istedenfor som en boks til venstre nær toppen av artikkelen. Det er godt mulig at Mal:Transpersonemner bør endres til en slik «moderne» stripemal.
--Ohedland 4. nov 2011 kl. 11:30 (CET)
Navigasjonsmaler for flere sideordnede artikler av samme type (slik som f.eks. Mal:Svenske barnebokpriser, Mal:Norske nasjonalparker, Mal:OLArenaerSkihopp) ligger vanligvis nederst i artiklene. Navigasjonsmaler som skal gi oversikt over nøkkelbegrep i et fagområde (slik som f.eks. Mal:Islam, Mal:Norges politiske system, Mal:Romfart) står vanligvis øverst til høyre i artiklene.
Foreløpig har du foreslått at malen bør ha et annet navn - selv om navnet ikke synes for leserne våre, og derfor ikke har noen praktisk betydning for leserne eller leksikonet; og du har foreslått at artikkelen bør få en annen plassering i layouten - det har jeg nettopp svart på nå. Har du ingen konkrete forslag mht oppslagsordene/artikkelnavnene? Det er denne diskusjonssiden her som er rett sted å diskutere det. Mvh M Haugen 4. nov 2011 kl. 22:15 (CET)
Jeg svarte visst litt raskt her. Du har jo faktisk foreslått en innholdsendring: Artikkelen inngår i serien om Transpersonemner. Den er utført nå. --M Haugen 4. nov 2011 kl. 22:33 (CET)

Se Diskusjon:Transperson#Mtovets endringer --Ohedland 3. nov 2011 kl. 23:02 (CET)

Etter min mening er Mal:Transkjønnethet bedre enn Mal:Transpersoner var. Det er en vurdering av estetikk og antall lenker. Hva malen heter har i realiteten ingen betydning for annet enn de få som lager artiklene, leserne ser ikke dette. Hvorvidt det er de riktige begrepene som lenkes er en annen diskusjon, den kan tas på Maldiskusjon:Transkjønnethet. M Haugen 4. nov 2011 kl. 09:51 (CET)
Jeg er enig i estetikken, men mener at begrepsbruken er gal.
--Ohedland 4. nov 2011 kl. 10:24 (CET)

Hovedtittel[rediger kilde]

Denne malen har av en eller annen ubegripelig grunn fått tittelen «Transseksualitet». Transseksualitet er imidlertid kun en (meget begrenset) del av det spekteret dette handler om.

Rapporten «Alskens Folk»[rediger kilde]

Likestillingssenteret har på oppdrag fra LHBT-senteret ved Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet utarbeidet rapporten «Alskens folk- Levekår, livssituasjon og livskvalitet for personer med kjønnsidentitetstematikk».

På rapportens side 9-11 finner man en ordliste. «Transperson» er beskrevet på side 9-10 og «transseksuell» på side 11.

Prop. 88 L (2012–2013) Diskrimineringslovgivning[rediger kilde]

Rapporten er en del av oppfølgings-/fortsettelsesarbeidet etter Regjeringens handlingsplan «Bedre livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner». Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ventet, ifølge hovedforfatter Janneke van der Ros under et innledningsforedrag 09.05.2013 under delarrangementet «Trans et likestillings-perspektiv» under Regnbuedagene i Bergen. med å sluttføre «Prop. 88 L (2012–2013) Diskrimineringslovgivning» datert 22.03.2013 til rapporten «Alskens folk» var publisert og kunne inngå i sluttføringen av stortingsproposisjonen.

Kapittel «16.1.2 Kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk» inneholder definisjoner av en rekke begreper inkl. «transpersoner» og «transseksuelle».

Mulige forslag[rediger kilde]

Det er mulig at vi kan bruke begrepet «kjønnsidentitetstematikk» som tittel, men det kan fremstå som noe problematserende og pasientifiserende. «Kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk» er en annen mulig kandidat. «Transseksualitet» er uansett og åpenbart galt.

Administratorhjelp[rediger kilde]

Det har vært en del uenighet ang. dette emnet. Jeg har derfor bedt administrator M Haugen om assistanse for å unngå nye runder med redigeringsstrid, og fordi han har vært involvert tidligere. Se Brukerdiskusjon:Orland#Gal_hovedtittel_for_Mal:Transkjønnethet.

Jeg forsøker m.a.o. altså å oppføre meg ordentlig og konstruktivt.

M Haugen har bedt om konkrete endringsforslag. Det skal jeg forsøke å presentere senere i en egen seksjon nedenfor.
--Ohedland (diskusjon) 15. mai 2013 kl. 18:25 (CEST)[svar]

Forslag[rediger kilde]

Jeg foreslår følgende endringer i malboksen slik den fremstår/vises for wikipedias lesere:

--Ohedland (diskusjon) 15. mai 2013 kl. 19:17 (CEST)[svar]

Jeg har ikke sak-kunnskap om området, men «kjønnsidentitetstematikk» er et langt ord for en overskrift. Er det noe i veien for å heller bruke «kjønnsidentitet» som overskrift? Finn Rindahl (diskusjon) 15. mai 2013 kl. 19:24 (CEST)[svar]
Det var min første tanke også: må det være «Kjønnsidentitetstematikk»? Kan det ikke klare seg med «Kjønnsidentitet»? Problemet er at det finnes en halvgod artikkel kjønnsidentitet; den er litt kort og litt utenfor tema. Tradisjonelt så har overskriftsordet vært det samme som en overordnet artikkel innenfor emnet, sammenlign f.eks. med maler som Mal:Romfart og Mal:Skihopping. Oppfølgerspørsmålet er derfor: skal det skrives en ny artikkel om kjønnsidentitetstematikk; eller skal overskriftsordet være et ikke-lenket ord? Mvh --M O Haugen (diskusjon) 15. mai 2013 kl. 19:36 (CEST)[svar]
Jeg forstår deres innvending, og har selv hatt den i tankene. Alternativet «Kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk» (jfr. «Prop. 88 L (2012–2013) Diskrimineringslovgivning») er formodentlig ikke noe bedre(?) og «Transperson» blir det bare strid av/om. Det var jo det begrepet jeg faktisk begynte med da jeg opprettet denne malen.
«Kjønnsidentitet» fungerer neppe særlig godt. Se gjerne SNLs artikkel om kjønnsidentitet. Kjønnsidentitet er noe alle(/de fleste) har. Biologiske menn som alltid føler seg som mann, har kjønnsidentiten mann, og biologiske kvinner som alltid føler seg som kvinne, har kjønnsidentiten kvinne. De har altså kjønnsidentitet.
Dette temaområdet handler derimot om «personer med kjønnsidentitetstematikk, det vil si personer som erfarer manglende samsvar mellom kjønn tillagt ved fødsel og egen opplevd kjønnsidentitet» (rapporten «Alskens folk» side 3). Se gjerne seksjonen «Begrepsavklaring» i rapporten «Alskens folk» side 15 der de bl.a. beskriver utfordringene med å finne dekkende og akseptable begreper. Dét er ikke lett. De skriver på side 16 «Vi har valgt samlebetegnelsen personer med kjønnsidentitetstematikk, der vi inkluderer samtlige personer som erfarer, eller har erfart ubehag forårsaket av en eller annen form for diskrepans mellom opplevd kjønnsidentitet og kjønn tillagt ved fødsel ut i fra kroppstegn.»
Det er godt mulig at vi bør opprette en ny artikkel om kjønnsidentitetstematikk. Det er mulig at vi kan starte med mer eller mindre å ekstrahere noen avsnitt fra rapporten «Alskens folk». Er det lovlig? Vi bør også ha en artikkel om «kjønnsuttrykk».
--Ohedland (diskusjon) 15. mai 2013 kl. 20:11 (CEST)[svar]

Bakgrunn og utdypning[rediger kilde]

Det er en del uenighet om begrepsbruken innen dette feltet. Dette er bl.a. dokumentert og beskrevet nærmere i både «Prop. 88 L (2012–2013) Diskrimineringslovgivning» og rapporten «Alskens folk- Levekår, livssituasjon og livskvalitet for personer med kjønnsidentitetstematikk». Uenigheten fremgår også av denne artikkelseriens diskusjonssider her på Wikipedia.

Selv synes jeg begrepet «transperson» er et godt og dekkende begrep. Dette er mange enige i, men det er også en god del som er uenige. Jeg velger derfor å ikke foreslå dette som hovedtittel for artikkelserien. Håpet er at vi kan benytte en hovedtittel alle i det minste finner akseptabel.

Begrepet «Kjønnsidentitetstematikk» er hentet fra rapporten «Alskens folk- Levekår, livssituasjon og livskvalitet for personer med kjønnsidentitetstematikk» og er nærmere forklart på side 16 i rapporten.
--Ohedland (diskusjon) 15. mai 2013 kl. 19:17 (CEST)[svar]

Mulige endringer[rediger kilde]

Dette er temaområde som først nylig har blitt tatt tak i av det offentlige Norge. Det har hittil i betydelig grad vært preget av engelske uttrykk og oversettelser av disse, ofte utført av menneskene dette gjelder. Det finnes dermed relativt lite norsk dokumentasjon av de typer Wikipedia normalt foretrekker. Rapporten «Alskens folk- Levekår, livssituasjon og livskvalitet for personer med kjønnsidentitetstematikk» og «Prop. 88 L (2012–2013) Diskrimineringslovgivning» er i så måte betydelige fremskritt.

Det er derfor godt mulig at det over tid vil bli endringer i norsk terminologi på dette området. Verden er m.a.o. ikke nødvendigvis hugget i stein.

Det vi nå blir enige om å bruke, kan det m.a.o. bli nødvendig å revidere på et senere tidspunkt i takt med temaområdets utvikling.
--Ohedland (diskusjon) 15. mai 2013 kl. 19:17 (CEST)[svar]