Back to the Egg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Back to the Egg
FormatVinyl og CD
Artist, bandWings
Utgitt8. juni 1979
Innspilt29. juni 1978
1. april 1979
SjangerRock
Lengde00:42:01
Lengde42:01
SpråkEngelsk
PlateselskapParlophone/EMI
Produsent(er)Paul McCartney
Chris Thomas
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Wings Greatest
(1978)
Back to the Egg
McCartney II
(1980)

Back to the Egg var det åttende og siste studioalbumet til Paul McCartneys gruppe Wings og ble utgitt i 1979. Albumet var Paul McCartneys første for plateselskapet Columbia Records etter å ha benyttet Capitol Records som distributør i USA fra tiden med The Beatles, mens EMI fortsatte som distributør for resten av verden.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter at albumet London Town ble utgitt, noe som markerte at både gitaristen Jimmy McCulloch og trommeslager Joe English forsvant, hyret McCartney inn to nye medlemmer med tanke på å spille inn et nytt album som var mer rockete enn det foregående. Laurence Juber ble gruppas sologitarist og Steve Holley trommeslager.

McCartney besluttet også å dele krefter som produsent med Chris Thomas (som fikk trening som produsent under innspillingene av The Beatles' hvite dobbelalbum The Beatles i 1968). I løpet av slutten av juni 1978 gikk den siste sammensetningen av Wings inn studioet «Spirit of Ranachan Studios» på McCartneys gård i Skottland, deretter til Lympne Castle i Kent i september og til slutt i legendariske Abbey Road Studio i oktober hvor McCartney organiserte en spesiell sesjon.

Den 3. oktober spilte Wings inn to spor, «Rockestra Theme» og «So Glad To See You Here» med mange kjente gjester som The Whos Pete Townshend, Pink Floyds David Gilmour, Led Zeppelins John Paul Jones og John Bonham (en av hans siste opptredener). I et intervju i VH1 i 2001 uttalte McCartney at Keith Moon skulle ha deltatt i «Rockestra», men han døde beklageligvis en måned før innspillingene begynte. Som et høydepunkt fra albumet vant «Rockestra Theme» senere en Grammy i 1980 for Beste musikalske utførelse.

Ivrig etter å utgi nytt materiale utga Wings i slutten av mars 1979 en singel som ikke ble benyttet på albumet, «Goodnight Tonight», som ble en verdensomspennende hit og la grunnlaget for utgivelsen av Back to the Egg i juni. Tittelen henspilte på å gå tilbake til røttene og det som var grunnleggende. Albumet skulle være en ny begynnelse på gruppas karriere. Det var absolutt ikke ment å være deres siste albumet – noe det ble.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Albumet fikk ingen varm mottakelse av kritikerne. De betraktet albumet som uinspirert og retningsløst. Det solgte langt mindre enn forventet, nådde 6.-plass i Storbritannia og 8.-plass i USA og ble liggende relativt kort tid på listene. Singler som ble plukket fra albumet, «Old Siam, Sir», «Arrow Through Me», og «Getting Closer» ble mindre hiter. Mange av Paul McCartneys tilhengere har likevel bedømt albumet som bedre enn gjennomsnittet fra engelskmannen, det vil si bedre enn de dårligste, men ikke så bra som de beste. Alt i alt både startet og sluttet Wings med sine minst heldige album.

Etter Back to the Egg følte McCartney behov for å utvikle et soloprosjekt og trakk seg tilbake på sin bondegård i Skottland. Ved å følge eksempelet fra sitt første album i 1970, kalt for McCartney, spilte han inn en rekke nye sanger helt alene i juli 1979 for en framtidig utgivelse. Selv om han hadde tenkt å fortsette Wings’ karriere med framtidige konsertturneer synes det som om hans soloprosjekter betød at han var klar for å lukke døra for gruppas fortsatte eksistens.

I 1993 ble Back to the Egg mikset på nytt og gjenutgitt som CD som en del av samlingen «The Paul McCartney Collection» sammen med ekstrasanger som «Daytime Nighttime Suffering» («Goodnight Tonight»s B-side på singelen) og julesangene «Wonderful Christmastime» og «Rudolph The Red-Nosed Reggae» fra Paul McCartneys soloprosjekt i 1979.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Alle komposisjoner av Paul McCartney, dersom ikke annet er oppgitt.

 1. «Reception» – 1:08
 2. «Getting Closer» – 3:22
 3. «We're Open Tonight» – 1:28
 4. «Spin It On» – 2:12
 5. «Again and Again and Again» (Denny Laine) – 3:34
 6. «Old Siam, Sir» – 4:11
 7. «Arrow Through Me» – 3:37
 8. «Rockestra Theme» – 2:35
 9. «To You» – 3:12
 10. «After the Ball/Million Miles» – 4:00
 11. «Winter Rose/Love Awake» – 4:58
 12. «The Broadcast» – 1:30
 13. «So Glad to See You Here» – 3:20
 14. «Baby's Request» – 2:49

Besetning[rediger | rediger kilde]

Rockestra (spor 8 og 13)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]