Manager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Manager er en (engelsk) yrkestittel som brukes om personer som kontrollerer eller administrerer en hel eller deler av en virksomhet. Tittelen sees gjerne brukt i forskjellige sammensetninger, spesielt i internasjonale virksomheter i formen sales manager, marketing manager osv. Den tilsvarende, kollektive betegnelsen for en gruppe av ledere, det som på norsk kalles ledelsen av en virksomhet eller deler av den, er management.

Tittelen brukes ofte om personer som kontrollerer aktivitetene, forretningsavtaler, kontrakter og andre aspekter ved virksomheten til underholdningsartister, idrettsutøvere, kunstnere, soloartister og band. Også personer som er ansvarlige for aktiviteter, taktikk og trening, spesielt innen lagidretter har ofte denne tittelen.

Som kjente managere for musikkgrupper kan nevnes Beatles' Brian Epstein og Sex Pistols' Malcolm McLaren.

Også i idrettssammenheng finnes det personer eller selskap som veileder utøverne og ivaretar deres interesser. Blant annet var Mark McCormack og hans selskap International Management Group tidlig ute, og skaffet seg på 1960-tallet klienter som Arnold Palmer og Jack Nicklaus (golf) og Rod Laver (tennis).

musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.