Red Rose Speedway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Red Rose Speedway
FormatVinyl og CD
Artist, bandWings
Utgitt4. mai 1973
Innspiltmars–oktober 1972
SjangerRock
Lengde00:42:13
Lengde42:13
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records/EMI
Produsent(er)Paul og Linda McCartney
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Wild Life
(1971)
Red Rose Speedway
Band on the Run
(1973)

Red Rose Speedway er det andre albumet fra Paul McCartneys gruppe Wings. Etter at debutalbumet Wild Life solgte dårlig, ble bandnavnet nå endret til Paul McCartney & Wings for å få opp oppmerksomheten rundt bandet.

Tidlig i 1972 bestemte McCartney seg for å utvide bandet til fem medlemmer ved å ta inn gitarist Henry McCullough. I 1972 ga ikke bandet ut noe nytt album, men kom til gjengjeld med tre singler. «Give Ireland Back To The Irish» var McCartneys svar på Bloody Sunday og ble boikottet av BBC for sangens politiske meninger. Det samme ble rockeren «Hi Hi Hi» på grunn av dens påståtte narkotika- og sexreferanser. Ett svar på dette ble at bandet ga ut barnesangen «Mary Had A Little Lamb».

I tillegg til å utgi singler turnerte også bandet Europa sommeren 1972, hvor de blant annet la inn et Oslo-besøk.

Red Rose Speedway ble spilt inn i perioden mars-oktober 1972, men ble ikke gitt ut før i mai 1973. Albumet var opprinnelig ment som et dobbeltalbum, men endte opp som enkelt.

Det eneste singelslippet fra albumet var sangen «My Love». Det var en kjærlighetserklæring til hans kone Linda McCartney. Sangen omtalte han selv som den nye «Yesterday» og ble en umiddelbar suksess. Sangen føk rett til topps på hitlistene i USA, og ble gruppas første #1-hit.

Populariteten til «My Love» førte til at forventningene til albumet økte. Dette førte til at Red Rose Speedway solgte til 1.-plass på albumlistene i USA, og Wings første suksess var et faktum. På tross av den kommersielle suksessen fikk albumet blandet mottagelse fra kritikerne, men nå hadde endelig McCartney klart å etablere Wings som et band.

Albumet ble remastret og utgitt i 1993, som en del av The Paul McCartney Collection. Her ble sangene «Hi Hi Hi», «C Moon», «I Lie Around» og «The Mess» inkludert som bonusspor.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Alle komposisjoner av Paul og Linda McCartney.

  1. «Big Barn Bed» – 3:50
  2. «My Love» – 4:08
  3. «Get On The Right Thing» – 4:16
  4. «One More Kiss» – 2:29
  5. «Little Lamb Dragonfly» – 6:20
  6. «Single Pigeon» – 1:53
  7. «When The Night» – 3:37
  8. «Loup (1st Indian On The Moon)» – 4:23
  9. Medley – 11:16
    1. «Hold Me Tight»
    2. «Lazy Dynamite»
    3. «Hands of Love»
    4. «Power Cut»

Personell[rediger | rediger kilde]

Andre medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]